torsdag 16. februar 2012

Morning has broken


I dag holdt jeg på å ha syltetøy i koppen i stedet for kaffefløte. I tillegg våknet jeg en time før klokka begynte å hyle ut sitt hysteri, og attpå til med skallebank. Så da var det vel som seg hør og bør bare riktig at jeg i tillegg fant ei frodig, rød kvise på haka som gliste skadefro mot meg på da jeg plirte mot mitt eget, trøtte speilbilde på badet.  ”Oh yea, baby, give it to me”, kunne jeg høre kvisa innynde seg med sin mest forføreriske stemme og jeg beit på og begynte å klemme og skvise det beste jeg kunne. Men det var selvfølgelig for tidelig, så i stedet for ei frodig kvise har jeg nå et illrødt krater jeg stolt kan ta med meg videre ut i denne torsdagen.
Når man har dradd over førti år forbi ungdomstiden så synes jeg det er på tide at en bør få slippe kvisehelvete. Dette burde vært lovfestet for lenge siden. Det får holde med at rynkene har inntatt scenen, om en ikke skal være nødt til å dra rundt på pubertale fyrtårn blinkende fra hengemaska også. Det får da være måte på. Men kanskje er det noe i det at en med årene begynner å gå bakover igjen, mot sin egen barndom. Noe som jo blir festlig så det holder. Jeg har jo tittet på verden via tv-skjermen, så jeg vet hvordan gamle, siklende menn ute av kontakt med det meste forholder seg til virkeligheten i sine urinflekkede, grå bukser når tida har begynt å gå bakover. Så da er det vel for meg bare å innstille seg på å gjenoppleve førtiårskrisa, fortsette videre bakover via for tidlig sædavgang og over til Tena up and go for menn og ende opp med at noen nesten like sliten som meg selv forer mitt aldrende, kvisete, rynkete, siklende fjes med grøt fra skje. For jeg forventer jo ikke akkurat at en yppig pleierske i sexy, hvitt outfit vil komme og dytte en frodig pupp opp i fjeset på meg etter at hun har pudret min ikke helt spenstige stuss.
Det er mange måter en torsdag kan starte på. Dette var min. Jeg innbiller meg at din ikke er helt lik. Som meg sitter du nok ikke og hakker på et tastatur og skriver ned det som måtte falle deg inn. Heller har du kanskje ikke ei kvise du tvinges til å kjempe med. Men jeg er sikker på at du har ditt og dine kamper likevel. Skulle jeg håpe noe på vegne av deg, håper jeg du våknet mykt. At du fikk tid til å strekke deg og kjenne på at dette blir en fin dag. Og at det etterpå blir det.
En kan alltid lage seg bilder i hodet, men når det kommer til stykket vet jeg jo langt fra hvordan denne dagen din starter. Om den starter brått og hardt eller mykt og langsomt. Kanskje den starter via varme føtter mot et kaldt gulv på vei til et lite morrapiss, en dusj og det badet ellers måtte by på av mulige rutiner, for så å fortsette mot kjøkkenet og en mer eller mindre rask frokost før du kaster deg rundt og løper mot en eller annen jobb som krever margen din. Kanskje må du ta deg av småbarn først, eller sloss med å få en tenåring ut av senga. Kanskje går ikke ting fullt så fort som du kunne ønske, så stressnivået øker som en trykkoker ute av kontroll. Kanskje tvinges du til å ta det rolig, fordi du må over fra sengen til en rullestol før ting begynner å skje. Kanskje starter dagen med et fargerikt utvalg forskjellige piller som må til for at kropp og sjel skal fungere så godt det lar seg gjøre. Kanskje våkner du opp med den samme depresjonen du tok med deg til sengs kvelden før. Eller du våkner med smerter i kroppen. Uansett møter morgenen deg. Uansett skal du nå forholde deg til hverdagen før du igjen kan krype under dyna og finne dine drømmers regnbuer.
Hos meg er vi to som bor sammen, min datter og meg, og snart vil hun stå opp også. Trøtt i trynet. Og jeg vil møte henne med en vennlig morgenhilsen. For en vennlig morgenhilsen er noe alle kan velge å starte dagen med. Enten den kommer i sengen overfor en ektefelle eller kjærest, på kjøkkenet eller på jobb. Og om vi ikke har noen og gi den til kan vi gi den til oss selv. Det vi gir til oss selv er viktig. Om vi ikke er i stand til å gi oss selv en vennlighet bør vi vurdere om vi ikke har et felt i livet vi bør titte litt nærmere på. For her ligger det muligheter.  Steder som ligger brakk kan jo ofte ligge brakk kun på grunn av uvaner, så et skifte av vaner kan gjøre underverker. Litt næring og oppmerksomt er kanskje alt som skal til. Litt TLC, som de sier i det store utlandet; Tender love and care. Jeg synes det er fint begrep. Og det funker å gi også til andre, ikke bare til oss selv. Det funker til og med å gi sin egen torsdag litt TLC, slik at den blir litt finere fargelagt enn den i utgangspunktet så ut til å ville bli. Det er ikke alltid så mye som skal til. En kan starte med en litt vennlig morgenhilsen til noen. Og en kan forsøke å se de menneskene en møter gjennom dagen. Gi en eller annen en kopp kaffe uoppfordret, eller et annet tegn på at du setter pris på dem. Forsøke å fokusere på hva en selv kan gjøre i stedet for på hva andre lar være å gjøre for deg. I løpet av dagen vil de små positive valgene våre samle seg i magen som en varm, myk, god følelse, og erstatte den knuten vi kanskje ellers bruker å pleie. Så, når en kommer til middag, går det an å tenne et lite lys på bordet, enten en spiser alene eller sammen med noen. Det er ofte kun de små tingene som skal til før en føler seg litt bedre. En trenger ikke flytte fjell eller forandre på alt for at en skal merke en forskjell.
Nå fikk jeg nettopp en sms med morgenhilsen fra kjæresten min. Og min jordbærsyltetøyfrie kaffe er drukket opp. Den siste skvetten var blitt godt kald. Hodet mitt verker ikke like mye som det gjorde da jeg sto opp, og i noen minutter glemte jeg kvisen som gliste så skadefro for en bare en liten stund siden. Nå vet jeg ikke om det er fordi jeg glemte den et lite øyeblikk eller ikke, men jeg kjenner at den har mistet litt makt over meg nå. Kanskje skyldes det kun at den ikke fikk oppmerksomhet.  For det er jo slik i livene våre at det vi fokuserer på er det vi ser. Jo mer vi fokuserer jo mindre får vi med oss av det som ligger rundt.
I dag skal jeg i et lite møte med noen kollegaer og snakke om noen planer rundt et kunstprosjekt. Det gleder jeg meg til. Til middag skal jeg ha fiskeboller. Det hadde jeg i går også, men jeg lagde nok til to dager. Så jeg gleder meg til å spise uten å måtte bruke så mye energi på å gjøre i stand. Dermed har jeg minst to ting å glede meg til i dag. De er ikke så store disse to tingene, men de er der.
Jeg håper at du også klarer å finne et par små ting å glede deg til i dag. Men om det skulle by på problemer, kan du jo glede noen andre i stedet. Det pleier å gjøre samme nytten.

Ha en fin dag
Bjørn

Dagens link ligger her.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar