tirsdag 21. februar 2012

Kullsyre, tro og bevis


På Skavland fortalte en kar hvordan han opplevde det å ha Tourettes syndrom. Han sa at menneskekroppen består av en stor del vann, men at for de med Tourettes er det som om vannet er tilsatt kullsyre. Så i blant ble det et lite pssst her, og et lite pssst der. Jeg tror at det kan være sundt med et lite pssst i ny og ne om du ikke har noe syndrom også. Jeg tror det er mange som opplever seg selv litt som en trykkoker i blant. Så en liten sikkerhetsventil er nok ikke det verste en kan ha.
Det er lett å bli fylt av noe. Det som er lettest å bli fylt av er kanskje seg selv. Det finnes mange rundt oss som er fulle av seg selv. Breddfulle. Helt på bristepunktet. Noen er så fulle av seg selv at du kan se det på ganglaget. Det blir noe karikert over hele framtoningen. En får liksom følelsen av at det de holder på med er å spille sitt eget liv, fordi alt virker overdrevent kontrollert og gjort med den hensikt å skape et bilde av personen. Hver bevegelse virker regissert, hvert blikk virker som om det søker bekreftelse. I blant kan mennesker som er veldig fulle av seg selv være i slekt med Narkissos.
En annen ting en kan være breddfull av er tro. I tillegg til oss selv, er det er mange rundt oss som er fulle av tro. For tro er jo så tilgjengelig. Så vi tror alle flittig. Du også. Det skal ingenting til før en er full av tro. Vi tror ting hele tiden. Spesielt om andre. I tillegg til at mange er fulle av tro på slikt som en gud og en djevel, eller vampyrer, engler og spøkelser. Andre igjen bruker mye energi på å hevde sin tro på at det vi ikke ser ikke finnes. Det er ingen grenser for hva folk kan tro på. De tror på at armageddon er koblet til mayakalendere og de tror på signaler de får fra det ytre rom via implantat de har i hjernen og som ble satt der av aliens. Ofte ført inn via rektum en gang de ble hentet opp i en ufo.
Det som er litt skummelt med tro, er at det lett blir oppfattet som en sannhet. Vi kaller det tro, men oppfører oss som om det er den ene store sannhet. Er troen sterk nok kan vi bli nærmest blinde for alt annet. Enten vi tror at kjerringa eller gubben er utro, eller vi tror vi selv på en eller annen måte er utvalgt til noe. Noen tror også at de er mye bedre enn alle andre. Mens atter andre tror de ikke er verdt noe i det hele tatt.
Selv tror jeg mye, så veldig ofte føyer jeg til at det er noe jeg tror, etter at jeg har sagt noe som kan virke litt vel mye som en påstand, tror jeg. Men det er ikke alltid et ”tror jeg” blir lagt vekt på. Ofte er det det at en i det hele tatt har gjort noe til et tema som blir det essensielle og som blir lagt merke til. Og så ender en gjerne opp i krangler om hva som ble sagt. ”Jammen du sa det var slik”, sier A. ”Nei, det gjorde jeg ikke, jeg sa at jeg trodde det var slik”, sier B. ”Hvordan kan du tro noe slikt om meg”, sier A. Og så er det hele i gang. Da er det ikke nødvendigvis kun et lite pssst her og et psst der det handler om lenger, men heller åpen tut og skumbelagte omgivelser. Og skumbelagte omgivelser etter for mye kullsyre har lett for å bli klissete i lang tid framover, om en ikke tar tak i det med en gang.
Å ta tak i ting handler ofte om å våge, tror jeg. En må våge å hente ting fram i lyset og se på dem. Det er da ting kan bli kunnskap i stedet for tro. Men vi velger ikke alltid en slik løsning. Noen ganger fordi vi ikke vil ha vår tro utfordret, og andre ganger fordi det vi tror kan bli bekreftet, og en bekreftelse vil gjøre for vondt. Til tider er det lettere å tro enn å stikke fingeren i jorda.
De vi ofte tror best om er våre barn. Det er derfor barn kommer unna med så mye, og det først er i ettertid foreldre får hvite hvordan avkommet har herjet ungdomstiden sin.
Andre vi tror på er de som selger oss falske drømmer og ikke minst illusjoner. De som er ivrigst på å selge oss falske drømmer og illusjoner arbeider innenfor reklame. De som arbeider innenfor reklame kan få deg til å tro at du sparer penger når du bruker penger. Og det er jo ikke verst. De kan også få deg til å tro at lykken egentlig handler kun om riktig valg av tannkrem. Noe som jo er en utrolig prestasjon. Selv er jeg veldig skeptisk til reklame, men jeg blir nok lurt likevel. Tror jeg. Illusjonistene har inntatt scenen og vi sluker dem med hud og hår. Ting kan jo være sant. Ikke sant?



Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Bevis






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar