lørdag 18. februar 2012

Hettemennesker og vannglass


I gamle dager ble kunstnere i blant beskyldt for å stå i ledtog med djevelen. Blant felespillere finnes en del utøvere som fikk slike ting hektet ved seg, det er vel dem vi kjenner best til i Norge i hvert fall. I dag er vi kanskje ikke så redde for djevelen, så det å ha en egenskap betyr likevel ikke at du har solgt selen din. For min egen del har jeg ingen sel, og jeg tror ikke mange hadde det i gamle dager heller.  Skulle jeg hatt en sel jeg kunne solgt til djevelen måtte jeg i utgangspunktet hatt et mye større akvarium enn de jeg har.
Dette var et forsøk på å flette humor inn i noe alvorlig. Det gir deg en større mulighet til å mene noe. Om det valget jeg gjorde ved å skrive som jeg gjorde og ikke minst om meg som person, enn om jeg ikke hadde forsøkt å være morsom.
Du vil nå få to valg. Det ene er å fylle ut hva du mener om hva jeg skrev, det andre er hva du mener om meg som person knyttet til det jeg skrev. Fyll ut dine valgte ord etter tallene en og to. Blir plassen for liten så bruk plassen under dagens blogg eller et eget ark.

1.       Teksten



2.       Meg



Liten praktisk øvelse:
Legg merke til om du finner flest av dine ord bak punkt 1 eller 2. Forsøk så og finne ut hvorfor du valgte som du gjorde. Alternativt hvorfor du valgte å ikke forholde deg til valgene du ble gitt i det hele tatt, men kun skummet igjennom teksten fram til hit. Velg så å se nærmere på de mekanismene som nå settes i gang, om du skulle kjenne trang til  forandre på det opprinnelige valget du gjorde.
Om valgene som ble så krøkkete presentert ble for mange, så forsøk på nytt å få oversikt.
Vi bruker mange forklaringsmodeller når vi ønsker å definere noen. Og jeg tror de merkelappene vi klistrer til enkelte er veldig preget av hva vi føler for dem, og hvor utfordrende de er i forhold til vårt eget selvbilde eller de verdier vi påberoper oss. Selv om de verdier vi påberoper oss ikke nødvendigvis er etablerte verdier, men ofte blår vi kaster i øynene på omgivelsene i et markedsføringsstunt.
Noen ville kanskje si at denne bloggen handler om markedsføring. Fordi jeg som skriver den har full kontroll over hva jeg skriver, og derfor kan selge meg selv. Det vil si at bildet av meg som blir vist fram kun er en flik av hvem jeg er, og kanskje ment å legge et slør over resten. Og det er jo interessant om det er slik du tenker. Det mest interessante er likevel ikke at du tenker slik om du gjør det, men hvorfor du tenker slik. Folk har jo alle sin agenda og sine motiver, slik jeg også har motiver knyttet til opprettelsen av Vannlandet. Det som fenger min interesse er hva en slik mulig fokusering har sitt utspring i. For det finnes et uttall fokuseringspunkt en kan velge i møte med andre, enten det er i real life eller på nett som her.
De store skjønnere av menneskelige mekanismer sier at når vi møter et menneske av det annet kjønn bruker vi kun en brøkdel av et sekund på å putte dette mennesket i båsen interessant/uinteressant, mener jeg å ha lest et sted. Og det kan kanskje være spennende kunnskap å erverve for noen. For andre er det kanskje mer interessant at begge disse to i det nevnte møtet likevel vil være spennende for noen, selv om de ikke var det for hverandre. Atter andre vil hevde at de aldri avspiser noen umiddelbart uansett hva et møte handler om, men at det i deres hode er slik at de vil gi folk en sjanse. I så fall har den samme hendelsen minst tre forskjellige måter en kan se den i lys av. Vi kan med andre ord alle velge vårt fokus. Det mest brukte bildet på å illustrere valget av fokus er problemstillingen om et glass er halvfullt eller halvtomt. Det påstås at svaret på det spørsmålet sier mye om oss.
I møte med barn er det ofte ikke lurt å gi dem et valg, spesielt ikke om du har dårlig tid. Det er heller ikke lurt å forsøke å tvinge dem. Greia er å gi dem to uviktige valg å velge mellom. Ikke ett viktig valg å forholde seg til.  En spør for eksempel ikke om en skal kle på dem når en skal rekke en ferge. En spør i stedet om de skal ha den blå eller røde jakken.  Spør du om du skal kle på barnet stritter det gjerne i mot. Fordi valget det opplever er blant annet om det skal være lydig eller ikke. Ofte vil de velge å ikke ville kle på seg. For det å kle på seg tar dem ut av stedet de er nå, mentalt og fysisk. Løsningen vi gjerne velger da er å gi dem en gulrot, løftet om en premie om de gjør som vi vil. Ofte er gulroten sjokolade.
Slik er det kanskje med vannglasset også. Vi blir lurt. Vi blir gitt to valg, og svaret vi gir skal fortelle noe om hvem vi er. Alle andre muligheter enn to valg har blitt luket bort i defineringen av oss selv. Hvor mye svaret ditt i så fall sier om deg er opp til deg å vurdere. Og der har vi gått en liten runde og er tilbake til motivene for hvor andre plasserer deg i sitt eget bilde, og de to valgene du selv ble gitt og forholde deg til på en eller annen måte i begynnelsen av dagens blogg.
Som kunstner ville en ikke komme langt om det en holder på med ikke er ærlig. I motsetning til kanskje en bruktbilselger. Likevel kan både kunstneren og bruktbilselgeren tiltrekke seg folks vrede eller mistenksomhet. Jeg tror få vil tvile på Munchs ærlighet når han maler sin syke søster. Jeg tror ingen vil påstå at han bruker et slikt bilde for å oppnå en form for sympati eller i et forsøk på å markedsføre seg selv som person. Heller vil vi nok ikke si at Skrik er del av et forsøk på å lure noen. I stedet vil vi kanskje se det slik at han forsøker å forholde seg til en smerte gjennom å male den. Og samtidig gjøre seg selv og et tema synlig.
Uansett hva du maler eller skriver eller former i leire eller trolldeig eller strikketøy vil det være noen som har synspunkter om det. Min oldefar blandet hestemøkk med halm og hestehår og laget små dyr av blandingen. Da han døde etterlot han seg en hel dyrehage av stivnet hestemøkk. Det er lett å mene noe om valget av materialet han valgte for å uttrykke noe. Og ridende stolt på ryggen av disse synspunktene sitter karakteristikkene av han som person løst i hylsteret.
Ofte er det bildet av deg som blir mest synlig om du er kunstner, ikke det du holder på med. Som hos felespillerne. Det er ikke musikken i seg selv som blir fokuset, men noe som hefter ved felespilleren, det at han solgte sjelen til djevelen. Det bringer han inn på samme banehalvdel som hekser. Og hekser brenner vi, uten å tenke på om det er djevelen eller en gud som leder oss fram til et slikt valg, om vi i utgangspunktet tror på slike motsetninger som guder og djevler, eller bare følger mobben eller en karismatisk  leder. I dag finnes det mange rettersteder, blant annet fordi vi har fått nettet til å synliggjøre oss, et sted som samtidig gir oss folk med svarte hetter og med øks. Mennesker som ofte er helt anonyme i sin gjerning. Slik bøddelen gjerne var i hine dager.
Nå er det kanskje lett for deg å tenke at jeg som skriver dette skriver det fordi jeg selv har møtt et hettemenneske. Kanskje i forbindelse med denne bloggen. Men da tar du feil. Jeg har ikke møtt slike mennesker her, og det er derfor heller ikke hvorfor jeg skriver som jeg gjør i dag. Denne bloggen handler om verdier. Og for å synliggjøre dette med verdier bruker jeg meg selv for å illustrere det jeg snakker om. På samme måten gjør jeg det når jeg maler et maleri. Alt jeg maler, med svært få unntak, har sitt utspring i tanker rundt verdier. Og nesten alltid er disse tankene koblet opp i mot mitt eget liv og erfaringer. Jeg har ikke solgt sjelen min, jeg er ingen bruktbilselger, jeg er ingen eier av Sannheten Den Store, det eneste jeg gjør er å kommunisere og forsøke å fokusere på det jeg selv opplever som synlig eller usynlig. Jeg forsøker å møte meg selv bak alle mine forsvarsverk, og møte deg bak dine.
Om du har noe på hjertet. Om du har en kreativ åre i deg selv. Liker du å pynte deg, lage mat, male et bilde eller synge en sang, så la ikke Jante eller naboen ta fra deg fokus i det du holder på med. Ikke la hettemenneskene styre verden, eller fortelle deg hvem du er. Enten hettene er hvite eller svarte. Hettemennesker fører sjelden noe godt med seg. Men det kan du gjøre. Slik alt du gjør springer ut fra en valgmulighet.

Ha en fin dag.

Bjørn
Dagens link: Her






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar