Tid for blogg. Og det var på tide. Synes jeg. Hva du synes om
saken, er et område jeg ikke velger å bevege meg inn på.
I det siste har det minket litt på skrivingen min. Det
skyldes at jeg har det bra. Jepp, det skyldes IKKE at jeg ligger nede for
telling, men at systemet Meg fungerer sånn noenlunde. Så da forsøker jeg å
gjøre andre ting enn å kun sitte foran skjermer. Som å male bilder, for
eksempel. Eller rydde litt rundt meg. Lage noe god mat. Samtale med noen. Smile litt. Og le. Det er nok å velge mellom, det skal ikke
stå på det.
Hvor lenge jeg kommer til å ha det bra, vet jeg ikke, men jeg
nyter at jeg har det akkurat nå. Hvorfor jeg har det bra, vet jeg heller ikke
helt sikkert, men jeg tror at det handler om at jeg begynte med terapilys om
morgenen, og har begynt på en kur med jerntabletter. Jerndepoet i kroppen var
visst for lavt. Det lille ekstra overskuddet disse små tiltakene har gitt meg,
har videre tilført meg energi og lyst til å ta tak i andre ting. Som å utfordre
den evige prokrastineringen. Samtidig er lungene mine ikke så ille nå når det
begynner å bli varmere i været og færre folk fyrer med ved, så det hjelper jo
også på.
Som røykeskadet med lite lungekapasitet, har jeg blitt en
ivrig forkjemper for det å kutte røyken. Derfor er jeg også tilhenger av at
snus- og røykpakkene nå skal standardiseres, for at ikke reklamefolk skal få
for stor valgfrihet til å friste og hjelpe unge mennesker med å starte opp med
skiten. Salget av de nye og standartiserte pakkene starter 1.juni. Samtidig har legestudenter
foreslått å selge snus og røyk kun via egne utsalg, som Vinmonopolet, noe jeg
støtter fullt ut. Og dette standpunktet gjør meg nok ikke populær hos røykere, som antagelig
er dem som vil ha ting som de er, slik de også ville da røykeloven kom.
Ikkerøykende foreldre med barn, ser derimot kanskje lettere at det er en god
ting å begrense tilgangen på giften før de håpefulle begynner å suge den i seg,
for så langsomt å ødelegge lungene sine.
Nok om røyk. Over til mat. I dag skal jeg lage Asiatisk kylling med sticky glaze til kjæresten og meg selv, og det gleder jeg meg til. Både
til å lage retten og til å spise den. Siden jeg for tiden dytter mindre kalorier
enn til vanlig inn i min aldrende kropp for å bli kvitt litt opphopninger av
fett rundt torsoen og inni blodårer, smaker det jeg faktisk spiser nærmest
himmelsk. En kan med andre ord påvirke smaksopplevelsen ved hjelp av mengderegulering,
er min erfaring.
Et kilo smågodt kan nok også smake godt, men det kommer for
min del med en pris som begynner å kicke inn allerede etter et lite dykk ned i
posen. Ved posens slutt er jeg ganske uvel og slapp. Jeg har havnet i sukkerkoma,
som jeg kaller det. Og selv om bedøvelse av sansene kan oppleves som godt, er
det i blant mer fordi det tar fra meg noe, enn at det tilfører meg en spiss på
tilværelsen. Slik som når en trøstespiser eller drikker for å dempe noen
følelser, fordi en ikke orker eller ønsker å stå i dem. Og dette er det kanskje verdt å tenke litt
over, uten at en samtidig trenger å nekte seg selv alt mulig. Det finnes
mellomløsninger som er langt bedre enn de som ligger ved ytterpunktene på en
skala, der resultatet for enkelte kan bli ekstreme og nærme seg
spiseforstyrrelser. Å sulte seg er ikke Nirvana. Det er heller ikke
overspising.
Nå er ikke jeg noen verdensmester når det kommer til dette
med å gjøre gode og sunne valg i livet, men jeg forsøker der jeg kan, når jeg
kan. Både mentalt og fysisk. Og selv om det ikke alltid er så mye jeg
gjennomfører, gjør det lille jeg klarer å prestere meg likevel bedre rustet til
å møte utfordringer når motbakkene begynner å kreve sitt igjen, enn om jeg bare
la meg ned uten å gjøre noe som minner det minste om spor av bevissthet. Det jeg
forsøker på begynner gjerne med en idé, en tanke. Som for eksempel denne:
Tenk på det å nyte livet og maten som et kart over en jungel. Det finnes et
område der ute i jungelen av ferdigmat, elver av fløtesaus og fjell av fett, sukker og
e-stoffer. Det ligger i solen på en lysning mellom fråtsing og askese, et
sted mellom ekstrem målbevissthet og tanketomhet, og er verdt å utforske.
Gevinsten kan være stor, selv med kun en liten anstrengelse.
Og se, da ble det litt blogg i dag. Nå får jeg runde av. Etter
hvert skal kjæresten og jeg gå en liten tur i tilnærmet frisk luft, før jeg
begynner å kokkelere.
Dagens bilde er laget av Nina Grieg, og det er nå i mitt
eie. Tittelen er Museum II. Bildet kom med en trehvit ramme, men jeg byttet den ut med en svart en, for at det skal fungere best mulig sammen
med to andre bilder. Et lite grep som ikke
koster all verden, men som estetisk likevel betyr ganske mye. Og det estetiske
skal en ikke kimse av. De to andre bildene er det yngste datteren min som har laget, og jeg synes de tre står fint til hverandre. Alle rammene er 30x30cm. Skulpturen "Minotaurus" er det jeg selv som har laget.
Bildet til Nina byttet jeg til meg ved hjelp av et lite
bilde jeg selv har laget. Slike bytter med andre kunstnere har jeg gjort noen ganger. På denne måten får
jeg anledning til å samle og omgi meg med litt original kunst i stedet for plakater fra Ikea, selv om jeg i utgangspunktet ikke har
råd til å kjøpe kunst. Utfordringen er at det begynner å bli litt fullt på
veggene mine nå, men så får jeg heller leve med at drømmen om et stramt og
minimalistisk hjem neppe lar seg realisere for min del. I stedet får jeg
forsøke å realisere noe annet. Livet består tross alt av mange hyller en kan
vagle seg på.
Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link:
Og så skal/bør man vagle seg der det er greit.
SvarSlettGod helg og klem 😊
Sikkert ikke alle som vet hva å vagle betyr, men du kjente til ordet, forstår jeg.:)
SlettHa en fin helg. Kyllingen smakte forresten himmelsk. Og det må jo være bra for en kylling, når vaglingen tross alt er forbi.:)
Bjørn