fredag 30. oktober 2015

Gjerrighet er liv med skall rundt.
Bilen er på verksted. Det betyr at jeg ikke kommer meg ut i dag. Nå kunne jeg selvfølgelig gått en tur i høstværet, men det er mye bakker akkurat her jeg bor, så det ville blitt en litt stor utfordring for lungene mine, siden jeg har kun en tredjedels kapasitet igjen. Derfor pleier jeg å gå tur der det er flatt. Etter å ha kjørt dit.

Nå er det ikke sikkert at jeg ville fartet så veldig mye rundt omkring selv om jeg hadde hatt bil i dag, men det er en kunnskap som blir liggende litt i bakgrunnen for meg. Fokus dreier seg fort og lettvint mot den manglende muligheten.

Og kanskje det er slik når media og politikerne forsøker å hause opp katastrofescenarier i landet på grunn av flyktningene også. At fokus blir satt litt overdrevent ivrig på utfordringer, slik at andre muligheter kommer i bakgrunnen. Det gir for eksempel ikke samme opprørsstemning blant nettrollene at oljefondet taper 273 milliarder i siste kvartal, så vidt jeg har fått med meg. 273 milliarder er jo rimelig mye grunker. Som bare forsvinner uten at noe annet skjer enn at det nevnes i en liten artikkel. Det dukker heller ikke opp ønsker om å fjerne gamle, selv om det nå skrives at de demente vil rasere velferden vår om ikke altfor mange år. Og hva med de uføre, burde ikke vi får ei sprøyte akkurat som en gammel hest med brukket bein, eller ei bikkje som ingen vil ha lenger? Men nei, slik har det ikke blitt enda, selv om mange ser ut til å hate det de kaller trygdemisbrukere, skal en tro media. Men det får så være, akkurat nå er fokus på å la flyktninger vise litt respekt og dø der de bør, og ikke komme hit og plage oss. Så det får meg til å tenke en liten sprø tanke, og den er at det ikke handler om penger når noen vil la flyktningene seile sin egen sjø, men holdninger til dem som vil unnslippe krig og skremsler. På samme måte blir det når Frp synes det er viktigere å ikke heve prisen på alkohol og tobakk noen få kroner, for på den måten å få penger til flyktningehjelp. Prinsippene blir viktigst, ser det ut til. Og det kan jo lede en inn på helt sprøe tanker som sier noe om manglende empati. Eller at gjerrighet er liv med skall rundt.

Nå aner ikke jeg hva flyktningene vil koste hver og en av oss, men om for eksempel momsen ble satt opp 0,5 prosent på hele linja, eller vi alle betalte 0,5 over skatteseddelen, så ville vel det akkumulert en del, tenker jeg. Og selv om ikke jeg personlig har så mye å rutte med, så ville ikke 0,5 av det jeg får hver måned ført til undergangen av det livet jeg lever i dag. Og slik er det vel for deg også?  Så hvorfor er så mange fulle av hat og fordommer og avisene så fulle av krigstyper, og politikere så opptatte av sine «kjernesaker» og velgere når voksne og barn fryser, sulter og dør rundt oss? Ikke har jeg svaret, men at det handler kun om penger tror jeg ikke helt på. På den annen side, jeg er jo både ufør og har en diagnose, så det er vel ikke å vente at jeg skal forstå trusselen. 

Og se, der ble det litt blogg i dag også. Den ble ikke lang, men det er jo ikke alltid mengde som betyr alt.

Dagens bilde er et element i en utsmykning jeg gjorde for NAV for et par år siden.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:2 kommentarer: