onsdag 9. juli 2014

Hetebølge, og andre ting som krever valgI dag er det meldt over tretti grader i Bergen. Heldigvis er det akkurat nå lett overskyet, så vi er ikke helt der her hvor jeg bor. Men det nærmer seg. Noe jeg ikke er så veldig glad for. Tretti grader er ikke en temperatur jeg trives i. Og enda dårligere trives alle akvariefiskene mine. Jepp, jeg har elleve akvarier om en regner med de tre som står hos kjæresten.  Så i dag må det bli litt tilsetting av noe kaldere vann enn det som er i akvariene i utgangspunktet. Noen av dem har allerede begynt å samle seg ved overflaten. De går opp for å få surstoff. Det går likevel ikke å få vannet ned på anbefalt temperatur i en håndvending. Fiskene liker ikke brå temperatursvingninger. Det kan ta livet av dem. Så jeg må være litt forsiktig. Det vil si at jeg må bruke den kunnskapen jeg har til å gjøre de riktige valgene. Noe vi alle gjør til daglig, men ikke hele tiden. Kunnskapen er nok der, men  noen av valgene vi gjør er mot bedre viten og ganske dumme.
Det er ikke alltid så godt for en som står utenfor å vurdere mengden av tåpelighet som ligger bak et valg andre tar. Når vi gjør en slik vurdering, tar vi utgangspunkt i hva vi selv vet, og hva vi mener vi ville gjort i samme situasjon, og vi har derfor lett for å dømme.  Men vi vet jo ikke noe om hva som styrer andres valg, eller hvorfor det ble slik. Kanskje vi ikke en gang alltid vet hva som styrer våre egne valg. Vi bare velger.
Det finnes selvfølgelig mange beveggrunner for å gjøre de valgene vi gjør. Én pådriver kan være trangen til å utsette noe ubehagelig eller på andre måter krevende ting vi opplever, en annen pådriver er eiertrang og begjær. Vi vil ha. Og helst med en gang. Vi vil ha nytelse og status og det vi synes er spennende eller moro. Og det er nok av dem som forteller oss hvordan vi kan oppnå dette raskt. For eksempel banker, spill og kredittkortselskaper. Alle disse peker tydelig på hva du kan få, men gjemmer eget motiv og det det kan koste deg bak små bokstaver, og at det jo tross alt er du som velger, du som har ansvaret for å betale regningene som kommer. Det vil si at de fokuserer lite på at de i utgangspunktet ikke er en venn som vil hjelpe deg til å oppnå noe, men derimot at de vil ha pengene dine. Og de får dem. Hvis ikke hadde de stoppet å bruke sine egne penger på reklame.
Men mulighetene for valg mot bedre vitende og motivert av lyst og begjær stopper ikke der. Noen av valgene vi tar framstår som bitte små, men sammen blir de en stor Å. Noe for eksempel butikkene er klar over, og tilbyr derfor små lokkebiter strategisk plassert, som vi plukker med oss, fordi vi har lyst. Butikkene bugner av ting som frister oss, og alt er bevisst plassert. De fleste har fått med seg at det er lurt å handle kanskje kun en gang i uken, bestemme hva vi skal handle før vi går på butikken og å ha med lapp, men det er ikke alltid vi gjør det likevel. Som jo betyr at vi overser muligheten for et lurt valg. Og det mangler vel ikke på forklaringer for hvorfor vi gjør ting slik vi gjør. Forklaringer som også kunne kalles rettferdiggjøringer. Selv er jeg en ekspert på forklaringer. Og det er nok flere enn jeg som er det. Samtidig er det gjerne slik at det vi ikke kan forklare, bortforklarer eller fortrenger vi, eller vil ikke snakke om det. Og aller minst om noen konfronterer oss med det. Vi vil ha våre dårlige valg i fred.
Det er likevel ikke bare valg som påvirker økonomien vi er dårlige på. Det handler også om helse. Og om moral. Vårt mellommenneskelige ståsted kjennetegnes også av valg vi tar. Det du sier til noen som skuffet deg er et valg du gjør. Taushet er også valg. En bortvendt rygg. Alle som er utro gjør et valg. De tvinges ikke til det. Alle om slår barnet sitt velger å slå. Alle som misbruker, utnytter, mishandler velger å gjøre det. Og ikke alt kan rettferdiggjøres gjennom at det finnes noen som er verre, eller at ”jeg hadde ikke noe annet valg”. Om en slår et barn, blir det ikke bedre av at en ikke brukte knyttneven, men flat hånd. Ingenting minimeres gjennom at det finnes noe som er verre enn det en gjør selv. Ting er det de er. Å forklare og å rettferdiggjøre er ikke samme ting. Er en utro så hjelper det lite å si at noen lokket en, eller at en egentlig ikke ville, eller at det var et engangstilfelle. Utroskapet er der likevel. Enten utroskapet handler om sex, økonomi eller andre former for svik. Stjeler vi noe, så blir det stjålet om det er én krone eller en million vi tar fra noen, om det var fra en butikk eller en venn. Parkerer en ulovlig så er det en ulovlig parkering, og den blir ikke mer lovlig fordi en sto der i bare noen minutter, og ikke en time. 
Ikke alt kan måles i kvantitet når det kommer til dårlige valg. Et valg er et valg uansett, det gjør noe med oss, og det gjør ofte noe med andre. Slik det vil gjøre noe med fiskene mine, om jeg ikke nå stopper å skrive blogg om et tema ingen antagelig liker å koble til eget liv, og heller skifter litt vann for dem.

Ha en flott dag.

Bjørn

Dagens link:  Brazen = Skamløs


4 kommentarer:

 1. Hei i varmen. Den er her hos meg også, og den kan ikke velges bort (hehe). Selv om jeg nok foretrekker et litt lavere temperaturnivå.
  Fiskene er heldige som har deg.

  Når det gjelder valg så tåler jeg godt å lese det du skriver. Det gir meg noen tanker om at det er forskjell på valg og valg, i stort og smått, og at ikke alt i livet nødvendigvis skal være så gjennomtenkt og kontrollert.

  I grunnen tror jeg ikke jeg bruker ordet valg om ting og tang som ligner det å sørge for fiskenes ve og vel. Mer som noe som følger med når fiskene først er mitt ansvar (om de var det).

  Andre typer avgjørelser, som å si opp en jobb eller si nei til en invitasjon derimot, tenker jeg på som valg ja.


  God kveld til deg -

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei gamle ugle.

   Det ble hett i går, ja. Og det blir det visst i dag også. Men det går dessverre ikke å velge det bort, som du sier.:)

   Du sier også noe om hva du ser på som valg. Selv tenker jeg på hver bevegelse jeg setter i gang med min egen viljes om resultatet av et valg. Og det samme med hver stillstand jeg holder fast ved. Det betyr likevel ikke at alt kunne vært valgt annerledes, for noen valg sier seg selv. Jeg bør for eksempel ikke la være å ta medisiner for pusten min. Men jeg kunne valgt å la være. Det er bare ikke en reell problemstilling, på grunn av konsekvensene. Valget er tatt, og jeg trenger ikke å forholde meg til valgmuligheter.

   Når det gjelder fiskene, så ser jeg det slik at jeg valgte å skaffe meg dem, og jeg velger å ta vare på dem. Det er nok av dem skaffer seg dyr og velger å behandle dem dårlig.

   For meg er ikke det annerledes enn en som velger å skade noen. Enten det gjelder for eksempel å slå et barn, eller en voksen. Gjennom å se det slik at det jeg gjør, velger jeg, så opplever jeg at jeg får frihet. Og ikke så lett låser meg i en offerrolle. Det betyr likevel ikke at en kan velge fritt bestandig, men en kan velge noe. Det finnes veldig ofte alternativer. Og jeg tror på viktigheten av å se akkurat det.

   Må du ha en fin dag.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Hei Bjørn, jeg tenker at vi kanskje bruker litt forskjellige ord, ev. også fokuserer litt ulikt. Og det er vel greit nok det.

   Fin torsdag til deg -

   Slett
  3. Slik er det veldig ofte; Ting sies på forskjellige måter. Men uansett så er det jo greit om en fokuserer ulikt, som du sier. Alt har sin tid, og vi har ikke alltid samme behov. Det samme gjelder med det å tenke likt eller ulikt. Dessuten er det jo spennende å få innblikk i hvordan andre tenker. Innimellom får det meg til å titte litt nærmere på egne standpunkt og sannheter. Og det er jo der bevegelsen ligger, ikke i bekreftelsene alene.

   Og det er varmt i Bergen i dag også. Phu!

   Ha en fin ettermiddag og kveld.:)

   Bjørn

   Slett