onsdag 5. desember 2012

Men det var det ingen som så.






 
Ute er det om ikke akkurat julestemning, så i hvert fall vinterstemning. Og sola skinner over nabolaget mitt uten å legge fra seg spesielt mye varme.  For kulda har fått overtaket og sneket seg ned på minus titallet.
Når jeg leser andre folks blogger i disse vinterdagene, ser jeg at det er mye fokus på julen som snart kommer. Og mye av det fokuset er rettet mot det å sitte alene på den store kvelden. Så det er nok mye følelser ute og går for tiden. De man har selv, og de man tror andre har. Eller ikke har.
Under her kan du gi terningkast til noen få følelser som kanskje er knyttet til julen din. Terningkast 6 betyr at følelsene er sterke og mye til stede, mens 1 betyr det motsatte.

1 Glede

2 Forventning

3 Sinne

4 Sorg

5 Likegyldighet

6 Jeg vil ikke snakke om det

Noen ganger er det greit å titte litt på hva en egentlig føler, tror jeg. Få ryddet litt i skapet, på en måte. Sånn at en lettere kan skille på ting. For ”ting” har lett for å bli litt uklare i blant. De grøter seg sammen og lever et skyggeliv i tåkeheimen, for så å dukke opp og pirke i oss med en skarp negl. Og det er jo gjerne slik, at det som pirker tydeligst er det som blir mest synlig. Likevel er det ikke alltid det mest synlige vi burde vektlegge. For noen ganger er det vi ser bare et fargerikt teppe, som ligger over noe annet. Og dette andre finner vi ikke før vi løfter på teppet, og lar det usynlige få slippe fram.
Det er ikke første gangen jeg har brukt et oppsett som terningkastene over her. Og selv om jeg ikke tror det er så mange av dem som leser Vannlandet som virkelig vektlegger de valgene jeg skisserer, så tror jeg selv at det har noe for seg å gjøre det.  Derfor forsetter jeg å sette opp disse valgene, ikke minst for at jeg selv kan se på dem. Jeg tror det er viktig for meg.  For det å kjenne på ting kan kanskje oppleves som skummelt, men likevel være en god ting. Langt bedre en å være følelsesløs. Eller nummen.
Om en ender opp i en tilstand som følelsesløs, er det lite som slipper inn og kan skade en. Det blir som en rustning. Jeg skrev en gang et dikt om det å gjemme seg i seg selv, og bildet av den keramiske skulpturen som følger dagens blogg, har jeg laget som en forlengelse av dette diktet.

 

INNERST MOT HUDEN

i jern
kledde jeg meg

et brynje
rundt brystet
en hjelm
over hodet

rundt lår
legger
til sko og hansker
ble jernet formet

sveiset
sammen
malt svart

innvendig
dekorert
med solsikker
roser
og et hav av blomster
jeg ikke vet navnet på

men det
var det ingen som så

 

Om du vil, kan du nå fokusere på en av følelsene du ga terningkast. Om du ikke ga noen av følelsene et terningkast, kan du fokusere på noe helt annet. Mulighetene er nærmest uendelige i så måte.
Om du likevel kastet den imaginære terningen, kan du forsøke å dele opp den følelsen som kom høyest på rangeringen, og se hva den består av. For den består antagelig av flere ting. Blant annet har den knyttet til seg minner. Og andre følelser. Hvis du ser på disse minnene, vil du se at de ikke er farlige. De er et tilbakelagt stadium. Det som er opprinnelsen til følelsene kan ofte ikke lenger nå deg. Det som derimot eventuelt kan oppleves som farlig, er gjerne følelsene som er knyttet til dem. Fordi det å føle på ting, kan oppleves blant annet som kontrolltap.
Nå er det slik, tror jeg, at det å kjenne på følelsene en har ikke er det som er farligst i livet. Det som er aller farligst er å løpe fra dem. Stenge dem ute. Bli en rustning. En metallisk overflate ingen eller ingenting slipper innenfor.
Her er noen av mine egne minner fra jul opp igjennom årene. Fra jeg var barn, til ung mann, videre til jeg ble pappa til mine egne barn og fram til i dag, hvor julen oftest inkluderer en stor familie med mange voksne og mange barn. Og alle minnene har sterke følelser knyttet til seg:
Duften av gran, juletrepynt, engler, spise ribbe til jeg gråter av smerte, bli minnet på sultne barn i Afrika, gaver, kjeft fordi jeg ikke viser stor nok glede, straff, redsel, alkohol, skrik, slag, ansvar, bestefar som dør, hjelpeløshet, feire jul alene, feire jul alene, feire jul alene, feire jul alene, burde feiret jul alene, nye muligheter, kontroll, være nisse for mine egne barn, glede, sølvguttene, mamma som dør, sorg, forventning, søsken, kjæresten min og alle våre barn, ro, tilfredshet, savn, håp. 

Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: nummen og komfortabel

5 kommentarer:

  1. Takk for nok et fint innlegg fra deg Bjørn. Som de fleste andre, har jeg knyttet ulike følelser opp mot julen, på godt og vondt, og har en liste ikke helt ulik den du har satt opp til slutt i innlegget.
    Med årene har jeg blitt bedre kjent med meg selv, og bevisst de ulike følelsene, særlig de som kan være noe vanskelige rundt jul, og det gir meg også større mulighet til å ta dem imot, etterhvert som de kommer, og de er ikke uhåndterlige lenger. Det er en del av meg og mitt levde liv, og slik er det bare.

    Ønsker deg en fortsatt fin dag.

    Bibbi

    SvarSlett
  2. Det du skriver om at følelsene ikke er uhåndterlige lenger er, er en fin ting å oppdage.

    Ha en fin dag du også Bibbi.:)

    Bjørn

    SvarSlett
  3. Takker.
    Man er summen av levd liv. Hvorvidt man er den man skulle bli, eller bare den man ble er et spørsmål man aldri får svar på.
    Oktober er en "gå på tur i kjelleren måned" og derfor blir desember en velsignelse, med eller uten jul, med eller uten feiring, med eller uten det meste, bortsett fra "mine mennesker".
    Ha en veloverveid dag :-)
    Mormor

    SvarSlett
  4. En veloverveid dag er godt i gang, Annemor.

    Og snart er det vår. Så ta deg en piruett mens du venter.:)

    Bjørn


    SvarSlett
    Svar
    1. Will do, så snart musikken blir riktig igjen :-)

      Slett