fredag 18. juli 2014

Ikke alt av verdi ligger bortenfor horisonten.
I dag er det 18.juli. Den 20. har eldste datteren min termin. Så nå nærmer det seg foreldrerolle på henne og samboeren med stormskritt, og besteforeldrerolle på Beate og meg. I går var vi borte på en liten kaffe hos de vordende, og for å levere en ammepute Beate hadde lyst til å gi i gave. Og det ble veldig koselig. Jeg er kjempestolt av datteren min og svigersønnen. Ikke minst i forhold til hvordan de har forberedt seg. Datteren min hadde i tillegg til mye annet håndsydd forskjellige ting de hadde bruk for. Og det var nydelige små sting og pynteborder og to stykk søte "babyreder" og ikke måte på. Håndsydd! Hallo? Den så jeg ikke komme. Noe jeg heller ikke gjorde da vi ble tilbudt nybakte boller av den veldig gravide, blivende mor. Men jeg har alltid visst at det er driv over datteren min, så jeg burde vel kanskje ikke vært forundret.

Ellers går ferien videre. Beate og jeg har hatt et par rolige dager, men god mat og stort sett bare oss to. Men i dag skal vi besøke hennes mor og samboeren i ”Bestemorhuset” for å grille. Og det blir nok kjekt. Det blir også første grillmat for meg i år. I tillegg er det meldt flott vær i ettermiddag, så jeg har ingenting å klage på. Om en ser bort fra at jeg fikk magesjau i natt, at det fremdeles ikke er over og at jeg er litt kvalm og uvel, men jeg skal ikke utdype det noe nærmere. Det er ikke all informasjon en trenger - I know.

Utover i vårt langstrakte og bortenfor langfjella er det nok flere enn oss som ferierer. Noen hjemme hos seg selv, noen i hytte, telt eller campingvogn, andre i syden, og atter andre på besøk hos slekt eller venner. Og trangen til å ha en fin opplevelse er nok stor. Men en fin opplevelse kan jo være så mangt. For noen er det fint å sitte i skyggen av et tre og bare kjenne at livet fungerer og høre humla surre, andre vil helst kaste seg utfor en fjellskrent med fallskjerm og kjenne adrenalinet strømme rundt i kroppen. Men felles for veldig mange er at de ikke ferierer alene. Veldig mange gjør det sammen med familien. En partner, og gjerne barn. Og felles for disse igjen, er at de alle har ønsker og behov.  Ikke kun du. Eller den av dere som er mest høylydt. Så kanskje det å lytte kan være minst like viktig som å fortelle hvordan ting bør være, når en raser fram i bilen i varmen, eller stresser på morgenen på en campingplass, på jakt etter de store opplevelsene som ligger og venter på en overfylt strand eller i et badeland. Det å gi seg litt tid er ikke alltid det dummeste. Stoppe litt opp, prate sammen, og ikke minst berøre hverandre.

En berøring er ofte god, om den er velkommen, og ikke handler om å kreve noe. Berøringen skaper et bånd. Og blir som en bekreftelse på at en har noe sammen. Ikke koster den noe heller. I hvert fall ikke penger. Så vi kunne sikkert alle berøre de vi er glade i mer.  En hånd på skulderen i forbifarten, eller en klem. Gjø’kke vondt det. Og er en lite vant med det å berøre, så får en heller føle det som litt kunstig i begynnelsen. Trening gjør det lettere etter hvert. Det gjelder også i forhold til det å bremse tempoet litt, og ikke hele tiden ha blikket festet på det som ligger og venter et sted der framme. Det som skal gi ferien en mening, adrenalin eller en annen form for gevinst en ser for seg.  Ikke alt av verdi ligger bortenfor horisonten, noe finner en så nært som i blikket til dem en er glad i.

Mer enn dette hadde ikke jeg på hjertet denne fredagen. Så da runder jeg av, med å fortelle at jeg er stolt av kjæresten min Beate også, som i går fikk vite at hun har kommet inn på psykologi ved Universitetet i Bergen. Fra før er hun utdannet barnevernspedagog.  Ikke verst av ei dame som nærmer seg førti å gå tilbake til skolebenken. Tøffe, lille, store Beate.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Kjærlighetsvisa
10 kommentarer:

 1. Så spennende at du skal bli bestefar! Jeg er bestemor til tre, fjerde barnebarn er på vei! Det er så stort, barnebarn er en stor glede og gave. Gled deg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei KK.

   Her gledes det seg både i det lange og det brede. Tror det blir veldig kjekt. :)

   Ha en fortsatt fin sommer.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Snart bestefar Bjørn, Bjørnebestefar, gledelig.
  Nei ikke alt av verdi ligger langt borte. Heldigvis, da hadde vi var enda flere fattige her i verden.
  Hils Beate og si gratulere fra meg :) hun skal få litt å jobbe med , men det takler hun fint. Tror jeg.

  Ha en vakker dag og en klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Det er noe med de nære ting. hvis ikke hadde det ikke blitt skrevet dikt om dem.

   Hilsen til Beate er overbragt og takket for.:) Og ja, det blir nok en jobb. Samtidig er hun jo alemor. Og to tenåringer i huset krever også sitt. Så det blir et puslespill. Men det en virkelig vil, får en ofte til.

   Ha en flott dag. I Bergen er morgenen på sitt velvilligste med kaffe i koppen og strålende sol ute, så jeg får se om det ikke blir litt d-vitamin sanking og farge på flesket i dag.:)

   Bjørn

   Slett
 3. Åh så spennende med baby på vei! Skjønner godt at du er stolt over datteren din og ikke minst Beate! Jeg er veldig imponert. Spennende tider :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk, Fr.M.:)

   Etter at jeg skrev bloggen, fikk jeg vite at min yngste datter har kommet inn på lærerstudiet ved Universitet i Kristiansand. Og Beates datter har kommet inn på en helt ny videregående skole, hvor det også var kamp om plassene.Så det er mye bra som skjer rundt meg i disse dager, og jeg har mange å være stolt av. Når det gjelder meg selv, var jeg aldri noe skolelys, og er glad jeg slipper mer av den sorten.:)

   http://www.uia.no/studier/grunnskolelaererutdanning-for-trinn-1-72

   http://www.asvgs.no/

   Ha en fin dag.:)

   Bjørn

   Slett
 4. Ei finfin overskrift til ettertanke!

  Spennande dagar for fleire her ser eg :)
  Dattera di er nydelig. Det er kjekt og stort , det å sjå sine eigne "barn" bygge sitt eige rede. Godt å sjå at dei har ressursar til det.
  Gratulere også til dei som har kome inn på det dei ynskjer til hausten. Godt at vi er utrusta med ulike talent. Hugs at du har eit spesielt, både i tankar, ord og gjerning :)

  God dag til deg og dine!
  Marieklem

  SvarSlett
 5. Hei Marie,

  og takk for hyggelig tilbakemelding.:)

  Fødselen lar vente litt på seg seg, men det skjer nok snart noe. Utover det er det full sommer i Bergen med altfor varme netter. I går var vi på en liten fisketur ute i havgapet, og Beate fikk en makrell, mens en venn av oss mistet en. Det var alt som var av bitt. Men turen var fin.:)

  "Svarknappen" under innlegget ditt virket ikke i dag, derfor ble dette lagt litt feil.

  Ha en fortsatt fin sommer. Alt godt fra

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Din svarknapp virka :)

   Ja, det kan bli i varmaste laget om natta,men du verda for ein sommar vi har hatt. Fisking er kjekt enten med eller utan fangst. Godt med nytrekkt fisk på flattbrød med smør på.
   Eg har hatt mange fine fjellturar, i dag er eg ved teltene, med ein litt dårleg mage, men ikkje verre enn at eg nyt sola på verandaen :)

   Tvi, tvi til mor to be,- og bestefar :)

   Slett
  2. Dårlig mage er noe dritt. Håper det ordner seg raskt. Her skal jeg på Ikea og kjøpe nytt dolokk i dag. Skal skifte fra plast til tre. Blir nok bra for stussen:) Også skal jeg et annet sted og kjøpe oksehaler til thailandsk oksehalesuppe, som kjæresten og jeg skal kose oss med en dag. Blir konge det, Men i dag står det indisk curry på menyen. Mat er gøy.:)

   Tudelu.

   Bjørn

   Slett