fredag 13. januar 2017

Slik får du hjelp til være utro.Alt har sin tid. Snø og vinter, sommer og sol, natt og dag, ungdommelig impulsivitet og gammelmannsnykker. Og nå er det tid for litt blogg. I dag kanskje ikke fordi lysten er påtagelig tilstede, men mer fordi jeg har startet på denne på greia, så da får jeg vel holde det litt ved like. Akkurat som jeg må med den ene blomsten jeg har. Den må også holdes ved like, dvs vannes. Hvis ikke visner og forsvinner den. Det er mye som kan komme til å forsvinne kjappere enn forventet om det ikke vedlikeholdes. Inklusive oss selv.

Det er mange måter en kan vedlikeholde seg selv på. Gjennom for eksempel å være litt bevisst på valgene når det kommer til mat og drikke og bevegelse av legemet, men også det indre liv kan ha godt av litt vedlikehold. Til og med våre holdninger kan ha godt av litt pleie. Og i det siste ligger det noen utfordringer. Mange av disse utfordringene er knyttet til mellomrommet hvor en på den ene siden har det en ønsker seg eller begjærer, og på den andre siden det som er riktig ut i fra egne og felles verdier, empati for andre og en forståelse for handling og konsekvenser. En må ikke nødvendigvis nøye seg med å ha fokus på det en ønsker, vil ha eller føler seg fortjent til, det går an å ha litt fokus på hva en kan gi også. Kanskje en til og med kan oppleve det som godt å gi avkall på noe, om en gir seg selv muligheten til å kjenne på følelsen. 

I natt kom det snø i Bergen, og akkurat nå jobber det en brøytebil utenfor vinduet mitt. Den driver vedlikehold. Uten dette vedlikeholdet blir det fort vanskelig å komme fram for både biler og fotgjengere og ikke minst dem med barnevogner. Men så var det dette med sjel og verdier. Der kommer det ingen med snøplog. Der må du måke selv.

I dag kom jeg over en artikkel som forteller oss hvordan en kan bruke apper på telefonen til å skjule utroskap. Det vil si at noen har satt seg ned og laget en greie som skal hjelpe deg til et svik uten konsekvenser. Noe som i utgangspunktet ikke nødvendigvis ble drevet fram av godhet for deg, men nok handler mest om økonomi. Dvs at pengebegjær har en styrende effekt på våre valg.

Det som kanskje er langt verre enn å lage noe slikt, er at noen faktisk velger å ta i bruk den type hjelpemidler. Og en må vel kunne regne med at det er en del, siden slike appers tilgjengelig nok reguleres ut ifra bruk. Om ingen brukte dem ville de forsvinne etter hvert. Det brukes for eksempel lite reklamepenger på å  selge telefonsøkere og fondy-sett i dagens Norge. Og det finnes det grunner til.

Når dette er sagt, så bør det vel tillegges noen tanker rundt dette med utroskap i seg selv. Det er jo ingen god greie. Neppe for en selv i lengden, ikke for den en er utro mot, og rimelig sikkert ikke den en er utro med. I stedet er det vel ofte slik at det blir tre tapere. Er det slik at en nødvendigvis må ha en omgang med noen en ikke er ment å ha det med, så bør en vel heller runde av det en står i først.

Her kan du lese om du står i faresonen for utroskap.

Dett var dett om den saken. I blant er det slik at et blogginnlegg ender opp med å dreie seg om det dagens aviser forer oss med. Selv har jeg opplevd forskjellige former for svik opp igjennom årene, fra det som går på det seksuelle til det som handler om økonomi og løgner. Pr i dag er det i livet mitt heldigvis ikke noe sånt, om en ser bort fra at jeg ikke alltid er like tro mot meg selv. Slik er det jo for oss alle. I blant velger vi ting, eller velger bort, fordi det er vanskelig å imøtekomme utfordringer, eller vi begjærer noe. Selv om vi vet at vi ikke er tro mot det i oss selv som forsøker å rettlede oss.

Det er vanskelig å alltid skulle være tro mot seg selv, det en mener er riktig eller galt. Jeg for eksempel, har helt kuttet ut å ha brus i huset. Jeg har også stort sett kuttet ut sjokolade, fordi kroppen min ikke likte det like godt som tungen. Og selv om hjernens krav til øyeblikkelig tilfredsstillelse forledet meg til å fortsette lenger enn godt var, klarte jeg å ta i hvert fall en pause til slutt. Men, i stedet har jeg begynt å spise til tider store lass av rosiner og peanøtter. Fett, sukker og salt i en herlig blanding som i sammen deaktiverer den greia i hjernen som sier at nok er nok. Jeg vet det kan blir for mye, men jeg saboterer den siden i meg selv som sier jeg bør kutte ned på forbruket og heller ta meg ei gulrot.  Og dette fungerer fordi jeg har en app i skallen, som hoster opp unnskyldninger kjappere enn en prematur utløsning, men som omformes og framstår som gode løsninger. Den mest vanlige redningsplanken jeg tar i bruk for å dempe eventuelt dårlig samvittighet, er at litt må jeg kunne unne meg, eller at jeg skal forandre på det i morgen. Alternativt neste uke. Hyppigst blir det likevel tydd til det litt mer diffuse: "En gang".

Å ha en app i skallen som hjelper en til å ta i bruk slike redningsplanker når det kommer til bør eller ikke bør, vil eller ikke vil, er jeg nok ikke alene om. Jeg er nok heller ikke alene om å ikke vite hvordan jeg skal slette appen som tillater meg å fortsette i samme nedbrytende retning litt for lenge. Akkurat som jeg ikke vet hvordan jeg skal slette forskjellig skit fra telefonen eller datamaskinen som bare tar opp plass og får ting til å gå langsomt. Forsøker jeg meg, popper det kjapt fram et vindu hvor det står en advarsel om at ting kanskje ikke vil fungere etterpå. Så da blir jeg urolig og lar være. Slike vinduer med advarsler popper også opp i hjernen min, om jeg forsøker å ligge unna peanøttene og rosinene: «Om du ikke spiser oss, så lager vi krøll i følelsene dine, og du vil kanskje ikke lenger fungere optimalt».

Så kanskje det er tilgjengelighet jeg må gjøre noe med. Slik at jeg slipper å velge hele tiden. For ofte er det jo tilgjengelighet som gjør oss til slaver av våre lyster, ikke nødvendigvis behovet. Så løsningen må bli å ikke handle inn så mye rosiner og peanøtter når jeg er på butikken, slik jeg sluttet å handle inn brus og sjokolade. På samme måte kan en også la være å laste ned en app for å gjøre det lettere å være utro. Kanskje det på sikt er litt bra for oss at ikke alt blir for lettvint. Tenker jeg. På en dag som dette, hvor noen måker snø for meg utenfor så jeg selv slipper. Og nå har jeg vel tenkt nok.

Dagens bilde viser blomsten min.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:
2 kommentarer: