torsdag 15. desember 2016

Sola skin på deg, så skuggen fell på meg...I dag kan en lese at Therese Johaug kan miste et titalls millioner om hun blir dømt til 14 måneders utestengelse, etter lepperkrem/dopingsaken som «rystet» landet. Og ja, jeg har følt med Johaug, uten at det akkurat har holdt meg våken om natten. Men en får uansett holde tunga rett i munnen, og forsøke å skille de forskjellige elementene i saken fra hverandre. Som idrettsutøver det selvfølgelig et personlig tap for henne hele saken, og selvfølgelig vil Norge kanskje miste noen pallplasser om hun straffes. Men jeg kjenner at den store medfølelsen uteblir nå, når jeg leser saken om det mulige pengetapet hun risikerer. For da handler det plutselig om butikk, ikke idrett. Når det i tillegg er snakk om slike summer i løpet av et års tid, så kom det vel litt inn på kontoen året før også, så hun kommer vel ikke til å sulte, alternativt miste gård og grunn. Satt opp mot folk som blir arbeidsløse eller syke/uføre uten nødvendigvis å ha brukt famøse leppekremer, blir det noe provoserende over offerrollen hun pakkes inn i fra alle kanter, kjenner jeg.

For ikke mange dager siden var det en annen sak oppe i media, der stortinget stemte for å gi seg selv opp til to år med etterlønn, om de mistet jobben. Det vil si rundt ni hundre tusen hvert år. Og også dette blir litt provoserende, når de samme folka hele tiden tar fra dem som har minst, gjennom «nye og bedre» trygdeordninger/regnemåter. I mitt hode burde vel stortingsrepresentantene kunne bruke NAV som folk flest, om de mister jobben. Eventuelt få lønn i en oppsigelsestid slik andre arbeidere gjerne får. At de i etterkant begynner å gå tilbake på det de først stemte for, forteller kun noe om å snu kappa etter vinden fordi folk reagerte på uhumskheten. Grunnholdningen og grådighetskulturen har nok en gang blitt lagt på bordet, slik at den ble synlig for alle og enhver. De kan ikke rømme fra det, samme hvor mye fine ord de gulper opp mens de forsøker å ro seg til land i sørpa de selv har skapt. I tillegg er det jo ikke slik at arbeidsplassen deres forsvinner. Jobbmuligheten er der, men de får sparken for at de gjør den for dårlig. Og så krever de attpå til å få etterlønn? Hallo!?

Prøysen sang om Kong Salomon og Jørgen Hattemaker da jeg var ung. Mens Jan Eggum synger om å begrave en konge stor. Og det viser seg vel fremdeles at det finnes et skille mellom rik og fattig, folk med verdi og folk uten verdi. Det er vel ikke helt på trynet å påstå at skillet øker heller, ved hjelp av styrmannen vi har på skuta for tiden. For ikke nok med det - som stemmen på tv sier når noe unødvendig skal selges oss – ikke bare karrer vi til oss selv, vi legger også ved nye bilavgifter, der de dyreste bilene blir billigere enn de ikke fullt så luksuriøse i et slør av noe som minner om keiserens nye klær, men kalles grønt skifte. Dvs at de bilene som de med mye penger kjøper blir billigere for dem, mens biler folk flest kjøper får mindre eller økene avgifter, og så var det dette med noe usikre regnestykker rundt biodrivstoff. Samtidig som at bompenger også stadig økes - år for år - snakkes det nå i tillegg om støyavgift på bildekk, parallelt med at bensinprisene som alltid går opp og livet til de som har minst blir vanskeligere og vanskeligere fordi ytelser som skal gi de som har lite en hjelpende hånd til salt på bordet, smuldres sakte vekk og blir til støv. Og dette har vi valgt. Det er folka bak slike avgjørelser og retninger for land og folk vi gir vår stemme til. Ikke stem på dem, var det en som sa en gang, de blir bare innbilske av det. I tillegg kan en kanskje legge til noe om å mele sin egen kake og slå nye spiler inn i klasseskiller.

Ja, ja, det var godt å få luftet det, men nå får jeg gå dagen i møte og forsøke å få gjort noe fornuftig, så tudelu for nå.

Dagens bilde viser den lille Poloen min. Om en slik bil med liten motor hadde blitt hundre tusen billigere, ville vel flere skrotet sin gamle og forurensende rusthaug, kanskje. At noen få og godt bemidlede bytter ut sin digre og nesten nye BMW med en enda større og nyere Jaguar, gir liksom ikke helt samme effekten, er det en liten djevel i hodet mitt som forsøker å fortelle meg.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar