fredag 8. juni 2018

Listhaug, en veranda og Sex on the beach.
Det kom ikke akkurat som noen overraskelse at solen skinte da jeg våknet i dag. Overraskelsen kommer vel først når jeg oppdager hvor mye jeg savner den når regnet kommer. Fram til da nyter jeg varmen og verandaen min, og koser meg på solsenga når jeg kan. 

En veranda og en solseng høres kanskje ikke ut som en fest, men for meg er det nesten det likevel. For fram til for et par år siden brukte jeg aldri verandaen min. I stedet holdt jeg meg inne pga av angst. Så det å nå kunne nyte solen og varmen som jeg gjør, er ganske verdifullt for meg. Det er kanskje ikke som en tur til Spania eller en safari i Afrika, men det er likevel et stort sprang fra mørket jeg levde i i mange år. Alt kan sees i forhold til noe. 

Listhaug har vært framme med leppa igjen. Denne ganger hevder hun at ikke alle kulturer er like mye verdt, med henvisning til manglende religionsfrihet og til kvinneundertrykking, og land hvor jenter ikke får bestemme over egen kropp. Men hun unnlater i samme slengen å nevne de små guttebarna som omskjæres også i vårt land. Jeg tror ikke pjokkene fikk velge selv om de ville skjære av seg litt av tissen sin.

Listhaug kunne valgt en annen måte å si ting på, som for eksempel at det finnes saker og ting i de forskjellige kulturer som kunne trengt en forandring. Slik det finnes hos oss også. De siste årene har for eksempel mange goder de svakeste i Norge tidligere fikk, blitt minimert, og det med hennes parti ved roret. I tillegg har #metoo vist at det nok finnes en del grums også her, når det kommer til hvordan holdninger er ute blant folk. Det er også slik at mange kvinner i vårt land blir forsøkt hindret i å si sin mening på nett, ved hjelp av trusler og skittkasting. Med eller uten dickpics som vedlegg. Vi har jenter og kvinner som finner nakenbilder av seg selv på nettet, etter at hackere eller forsmådde friere la dem ut. Vi har kvinner som blir banket i hjemmet, homofile som blir banket på byen, muslimer som må tåle ukvemsord og hat, langt mer menn enn kvinner i ledende stillinger, og et overtall kvinner i lavtlønnede yrker. Samtidig mener jeg å ha lest et sted at det finnes gjennomsnittlig ett til to barn i hver skoleklasse som blir misbrukt. I tillegg kommer de som blir mishandlet på andre måter, fysisk og psykisk. Det skulle tilsi at der det er samlet 25 menn, for det dreier seg mest om menn, er det minst to overgripere pluss voldsmennene. Så kan en jo regne etter selv, og se på summen en får om en tar utgangspunkt i besøkende ved et handlesenter en lørdag. Alternativt kun i kassakøen.

Det finnes sikkert forskjellige overslag og tall. Men her er en artikkel som hevder at et av fem barn utsettes for seksuelle overgrep av en eller annen form. Våre barn. Dine barn. Det vil si to av ti. Eller fem i en skoleklasse på tjuefem. Om dette er et eksempel på en god kultur som gjør oss bedre enn alle andre, så har nok jeg misforstått noe. For i mitt hode sier det mest om en ukultur. Et gammelt munnhell sier noe om steinkasting og glasshus, mener jeg å huske.Jeg vet ikke hva Listhaug vil med slike utsagn som hun serverte nå, men jeg kan tenke meg at det handler om oss og dem, og om å forsvare hvorfor vi må verne om grensene våre og «det norske». Hun setter folk opp mot hverandre og nærer under hat til det fremmede, føler jeg. Motsatsen ville vært å å finne fellesnevnere som bringer oss nærmere hverandre, og samtidig da gi mulighet for samarbeid og utvikling. Det som når det kommer til flyktninger og innvandrere blir kalt integrering. Utsagn som Listhaug sitt, får meg ikke til å tenke at hun er nevneverdig opptatt av integrering. Hun virker i mitt hode mer opptatt av å høste mynt blant haterne.

Det er mye skit en kan lese i avisene en vanlig dag. Og selv om mye av det er utilgjengelig bak en betalingsmur, får en likevel med seg litt av det. I dag kan en for eksempel lese at vi skal få en ny realityserie, som kalles Love Island. Programleder ser ut til å kunne bli Tone Damli. Så får vel hver enkelt kjenne etter da, om det er en ny kloning av Paradise Hotel vi trenger, her i vår kulturelle høyborg. Snart kommer jo også Sex on the Beach.

Det er fredag. Solen har nådd verandaen min, så jeg får avrunde, kaste det meste av klærne og komme meg ut. Kanskje blir det en liten øl i varmen i dag. Jeg har ingen planer om å bruke bilen denne dagen, så det må jo kunne gå bra. Utover det har jeg ikke så mye på hjertet her og nå, så da sier jeg bare tudelu og overlater deg til deg selv og dine egne tanker.

Det øverste bildet viser meg selv ute på verandaen min, en soldag i mai uten angst, med et snev av lykke i hjertet og med favoritt ølet mitt i handa. Det andre bildet viser et maleri jeg holder på med for tiden. Det peker bakover i tid, og har fått tittelen "Flashbulb memories No.2" 

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: 

1 kommentar:

  1. God helg- Takk for tips til ølsmaking (alltid gøy med ett nytt øl) og nyt verandaen så mye du kan. Mens du kan.
    Stor lørdagsmorgenklem med 17 varme grader klokken 8.

    SvarSlett