onsdag 4. juni 2014

Det som er kjent er det en eier





Den siste tiden har jeg hatt rolige dager, så det har blitt skrevet mer på Vannlandet enn vanlig. Etter at jeg åpnet utstillingen "Innerst" 15.mai, har jeg vært lite på atelieret. Jeg trengte litt ro etter en litt hektisk innspurt, følte jeg. I tillegg bristet jeg et ribben, og bilen måtte på verkstedet. Uten bil kommer jeg meg ingen steder. For jeg tar ikke buss. Slik er det med angst. Den begrenser noen av valgmulighetene.

Selv har jeg levd så lenge med denne utfordringen at jeg har akseptert mange av begrensningene. I hvert fall til en viss grad.  Selvfølgelig kan jeg kjenne på sorg over at livet mitt ble som det ble, men det er ingen følelse jeg må forholde meg til daglig. For i livet mitt finnes også gleder og innhold jeg opplever som berikende. Og dette tar også opp ganske mye plass. Så om jeg er i mangel av noe, er jeg i hvert fall ikke i mangel av smilerynker.

Livet mitt er som det er, slik det er det for en som sitter i rullestol eller har sukkersyke eller noe annet som dirigerer valgene en står overfor. Noen muligheter er det selvfølgelig verre å ha mistet enn andre, men hvordan en forholder seg til det er individuelt. Slik det også er individuelt hvordan en forholder seg til livet om det meste går på skinner. For meg er det ingen stor greie at jeg ikke kan reise til syden i år, eller at jeg aldri har gjort det. For noen som er vant til at det meste av det de vil, blir som de vil, kan kanskje en mistet sydentur bli en stor utfordring. Kanskje de blir ”skikkelig deprimert”, selv om det de gjerne snakker om er at de er skuffet eller lei seg eller frustrerte eller sinte eller en blanding av alle disse følelsene. Enkelte har lett for å bruke benevnelsen deprimert rimelig fort på det de føler, om det ikke er glede det gjelder. Men en depresjon er noe annet enn det en dårlig hårdag gir deg, eller det du kjenner når du må skifte bleie på avkommet midt under en fotballkamp, og går glipp av seiersmålet. En depresjon er ikke det samme som frustrasjon.

Selv har jeg opplevd flere depresjoner. De er en del av det jeg er, slik fingrene som hakker på tastaturet nå er det. De kommer og går. Fra de livstruende nedturene, til de som nøyer seg med å stjele det meste av glede og mening. Depresjonene kommer lettest ved livskriser, eller ved store forandringer, men også små forandringer kan påvirke stemningsleiet mitt over lenger tid enn det jeg tror er normalt. Etter å ha fullført en utstilling går jeg derfor i blant litt i kjelleren. Ikke helt ned dit hvor alt er helt svart og fylt opp med barberblad og piller med løfte om fritak, men et stykke ned på gråskalaen. I år har jeg ikke opplevd en forandring enda. Men i fjor kom den, og den kom litt forsinket. Så jeg trodde jeg slapp unna. Men det gjorde jeg ikke. Så i månedene som har gått etter det, har stemningsleiet mitt vært lavere og angsten sterkere enn det var i månedene før utstillingen jeg åpnet høsten 2013. Så kanskje jeg slipper unna i år, fordi jeg allerede er et hakk ned på stigen.

Nå er det ikke slik at et stemningsleiefall stjeler alt av glede fra meg. For jeg har mye å glede meg over i livet mitt, og gode dager blant alle andre dager. Det er ikke som de virkelig dype depresjonene, hvor en kan trenge hjelp til å overleve. Men ser jeg det over tid, kan jeg se hvor jeg ligger på en skala. Og det er ikke over skyene, men et stykke under det en kan kalle for et middelleie.

Jeg tror det er mange som har det slik. Kanskje du har det. Kanskje stemningsleiet ditt ikke er helt der du skulle ønske det var, og kanskje det har vært slik en stund, men at det ikke er så lavt at det i ditt eget hode kvalifiserer til å kalles en depresjon. Og da kvalifiserer det gjerne ikke til å gjøre noe med det heller. Kanskje er det også slik at du har blitt vant til å ha det slik du har det, selv om du husker tider hvor livet var fylt med mer glede, vekst og håp. Og de forandringene som har kommet sigende langsomt inn i livet tolerer en gjerne bedre enn det som kommer kastet brått på en. Det som er kjent er det en eier. Og det en eier kan en komme til å klamre seg til, nesten uansett hva det er, for gresset er i blant skumlere på den andre siden av gjerdet.

For noen kan det være slik at de legger ansvaret for sin utilfredshet eller sitt lave stemningsleie over på noen annen. Hvis bare den eller de kunne gjort ting annerledes, så ville alt vært mye bedre. Hvis, bare, om atte. Og det kan jo stemme, noen ganger er det faktisk slik, for folk gjør mye rart som påvirker de rundt en på en negativ måte. Mange utsettes for svik og urett. Men dessverre er det slik at det gjerne blir opp til deg selv å gjøre noe med det. En kan sjelden forandre på andre, men en kan kanskje forandre litt ved seg selv, eller ved det livet en lever. Hvordan en tenker, forholder seg til ting, eller hvordan en velger. Jeg kan for eksempel ikke legge ansvaret over på kjæresten min, om mitt lave stemningsleie og angsten gjør at jeg reagerer sterkere på ting jeg ikke ville reagert så mye på om alt var på stell i meg. Om hun slo meg, bedro meg eller stjal fra meg, kunne jeg plassert ansvar for disse tingene på henne.  Men slikt gjør hun ikke. Kjæresten min er tvers igjennom god.

For virkelig å fatte hvor ansvar ligger, må jeg gå noen runder med meg selv, slik at jeg ser meg selv. Og finne ut av hvor jeg står i mitt eget liv og hvorfor jeg føler det jeg føler. Det er ikke lett, men jeg tror det er mulig. Selv om livet ikke bestandig er enten eller, men mer både og. 

Grunnen til at ikke alt forandres så raskt i positiv retning som jeg kanskje ønsker bestandig, er ikke knyttet til hva eller hvem jeg omgir meg med, men at jeg tar feil valg. I stedet for å gå en tur og få frisk luft og mer energi når jeg blir deprimert, legger jeg meg i perioder på sofaen. Og så rettferdiggjør jeg det valget så lett som ingenting, mens jeg kjører i meg lette karbohydrater i stedet for å lage noe sunn mat. Selv om jeg innerst inne vet at jeg lurer meg selv med fraser som at litt fortjener jeg jo. Eller: Noe må jeg jo kunne unne meg, eller trøste meg med, jeg har det jo tross alt ikke så bra. Men trøsten vare ikke lenge. Jeg er ganske flink til å lure meg selv, vel vitende at jeg gjør det.  Og det er enda mindre trøst å finne i at jeg ikke er alene om det.

Om ikke alt, så handler mye om innstilling. Livet trenger ikke tuftes på hva du slipper unna med eller alle utfordringene, det kan også handle om hva du får til, gitt de mulighetene som finnes. Og det finnes ganske mange muligheter. I mitt liv, og i ditt.

Og med den bomba får jeg vel runde av.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Don't Worry




6 kommentarer:

  1. Flotte smilerynker :) hos en flott kar.
    I dag har det vær litt for mye vær og litt for mye smertestillende og litt for mye seng. Så valgene har i grunnen gitt seg selv.
    Klem :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Annemor.

      Når en kommer dit at en må ta smertestillende og holde sengen, er det ikke så moro. Håper dagen i dag byr på mindre smerte. Trøst fra meg.

      Ha en fin dag.:)

      Bjørn

      Slett
  2. Jeg tror på aksept.
    Jeg fikk lyst til å snu om på overskriften din: det er det en eier som er kjent for en. Jeg tror på å "eie", det har for meg noe med å aksept å gjøre.

    Når det er sagt, liv og omstendigheter er forskjellige. Gjelder å finne noe som fungerer for en selv, tenker jeg.

    Dette med å falle ned i et eller annet (som noen kaller depresjon, andre tomhet), etter at en har vært igjennom noe som har kostet, og som kan være grenseoverskridende, for en selv, det kjenner jeg igjen. Kreativ arbeid er ofte sånn, er min erfaring. Som om et eller annet, kroppen kanskje, får en motreaksjon.

    Bare noen strøtanker i kvelden. Ønsker deg fin fredag -

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei gamle ugle.

      Det en ikke eier, er ukjent for en, tenker jeg. Og i blant er det tryggere å eie enn å¨ikke eie. Slik at til og med en som blir utsatt for store belastninger og/eller overgrep kan fortsette å stå i situasjonen/relasjonen. Det vil si eie den. Kanskje kan også ensomhet være noe noen ikke våger å gå ut av, fordi det er det som er kjent, og derfor det tryggeste. På den andre siden av gjerdet ligger alt det utrygge, det uforutsigbare. Så en velger å stå der en en står, i det kjente. Noe som er ganske trist, men til en viss grad forståelig.

      Kjært barn har mange navn, sies det, men for meg blir det ikke riktig å navnsette en depresjon med ordet tomhet. Jeg tenker at tomheten er en konsekvens av depresjonen.

      Det er ganske sikkert mange som arbeider i kreative yrker som kjenner på nedturen etter at spotlightene er slukket. Den triste klovnen som tar av seg sminken er for eksempel et ofte brukt bilde. Selv opplever jeg også ofte en meningsløshet etter at jeg har hatt en utstilling, og jeg må i en periode vurdere om jeg skal fortsette med det jeg gjør. For det koster jo. Kanskje spesielt i den form for kunst som jeg lager, som ofte er knyttet til vonde temaer og en personlig historie.

      Ha en fin dag.:)

      Bjørn

      Slett
    2. Hm, jeg lurer på om vi bruker begrepet "eie" litt forskjellig. For meg er å eie viktig og ønskelig. Å gå ut av det en eier blir for meg å fjerne seg fra seg selv, nesten en fremmedgjøring. Noe jeg har lang erfaring med.

      Derimot går det an å etter hvert få eierskap til noe en før ikke eide, ettersom en selv erobrer det og kjenner at det er sitt.

      Men, for å gjenta meg selv til det kjedsommelige, folk er ulike med sine historier og omstendigheter.

      God pinsehelg til deg -

      Slett
    3. Hei igjen.

      Ofte er et lite ord nok til at en oppfatter noe forskjellig. Når jeg brukte ordet eie, så tenkte jeg også at en kan eie en smerte, et ulykkelig liv eller andre ikke helt gode ting. Akkurat som at en kan eie en bil som er i ypperlig stand, men også en som ikke fungerer i det hele tatt.

      Siden det er slik at en også eier sin egen tolking av ord og sine assosiasjoner, er det alltid litt spennende å se hvilket tilbakemeldinger en kan få det en blogger om. Ofte blir det fokusert på ting en selv ikke hadde forventet. Men det er ikke negativt, for det går det an å lære noe av.

      Ha en flott dag.:)

      Bjørn

      Slett