onsdag 4. juli 2012

Nesten som et fucking kinderegg.


                                                                                                                                                                Foto, Marita Klausen




I dag skal jeg ikke på atelieret, så dagen startet sent. Jeg regner med at det er ganske mye du også ikke skal i dag. Jeg regner til og med at det er langt mer du ikke skal, enn det du skal. Slik er det gjerne for oss alle. Men heldigvis betyr ikke forskjellen i masse, at det du gjør automatisk blir usynlig oppi alt det du ikke gjør. Om det du gjør skal bli usynlig må du fikse det selv.
En av de mest effektive teknikkene en kan bruke til å usynliggjøre det er en gjør, er ved å ta fra det verdi.  Det er ganske lett å ta verdi vekk fra et forsøk, valg eller et utført arbeid. Det er bare å sette det opp mot noe en oppfatter som mer verdifullt. Jeg, for eksempel, kan ta verdien ut av det jeg skriver nå så lett som bare det. Men jeg lar være. Hva du gjør med det jeg skriver nå, vet jeg ikke. Men det påvirker jo uansett ikke meg spesielt mye, om du ikke sender meg en krass melding hvor du forteller meg i tydelige ordelag og klare vendinger, hva du mener om skiten.
 Skulle du velge noe slik, ville jeg kanskje stilt spørsmålstegn ved det jeg gjør. I neste øyeblikk ville jeg så antagelig stilt spørsmål ved hvem jeg er. For hva vi gjør og hva vi er, er vanskelig å skille for oss. En arbeidsledig, for eksempel, vil etter en stund antagelig bli kjent med slike mekanismer. Og gå i den fella som sier at ikke bare det du gjør, men også det du ikke gjør, definerer hvem du er. Og så vil nesten alt han eller hun gjør bli stilt spørsmålstegn ved. Og kanskje blir noe som er veldig flott usynliggjort, fordi det man ikke har eller gjør, legger sin klamme, mørke hånd over tilværelsen. Etter hvert blir det vanskelig å finne verdi i noe som helst. Da er det viktig å huske på at det en ser, ikke er alt som finnes. Og at det en ikke ser, likevel kanskje finnes et sted. En slik tankegang kan være som en livbøye, og burde vært tatovert på hornhinnen til oss alle. Slik at vi aldri glemmer det.
Jeg tror det er greit å løfte seg selv litt i blant. Ikke opp på en pidestall, men i hvert fall opp i lyset. I lyset er det lettere å se ting. Det er i mørket ting blir usynlige. Og mørket har mange former. Ligger du med trynet ned i møkka er det vanskelig å oppfatte lys. Har du en fysisk eller psykisk lidelse kan det være vanskelig å finne lys. Om noen forteller deg at du ikke er bra nok, er det også vanskelig å se lys. Likeså om den som forteller deg det er deg selv. Derfor får du nå et tips: Si aldri til deg selv at du ikke er bra nok. For etter en stund kan du komme til å tro på det. Språket er ikke uten makt. Språket er heller ikke uten muligheter, og små, små nyanser som kan løfte deg i stedet for å presse deg ned.
Om du vil, kan du når du er ferdig med å lese her, ta en papirlapp, og skrive ned noen former for mørke som finnes i livet ditt. Og så kan du feste lappen til kjøleskapet med den fineste magneten du har. Eller en liten bit teip. Og så kan du tenke at den lappen skal få henge der en liten stund. Mens den henger der, kan du skrive på en ny lapp, men denne gangen kan du skrive opp de forskjellige former for lys du har i livet ditt. Lyset behøver ikke å blende oss alle. Kanskje er et av lyspunktene din kun en kaffekopp på morgenen, slik det er for meg. Da kan du skrive ned akkurat det. Og mange andre små ting.  Og når du føler deg moden for det, kan du ta ned den første lappen og kaste den, og heller henge opp den nye. Og så kan du kjenne etter om dette var en handling som betydde noe for deg.
I det siste avsnittet her, skrev jeg noe som nok de færreste fikk med seg. Jeg skrev om å skrive ned eksempler på mørke, og skrive opp eksempler på lys. Denne måten å bruke språket på gir meg noe. Det gir meg opplevelsen av bevisstgjøring. I form av at hva jeg sier til meg selv betyr noe. Jeg har den idé at jeg i godt voksen alder fremdeles kan oppdra meg selv. For å få til det, må jeg se på hva jeg gjør og hvem jeg er, og så ta noen valg. Ikke slike valg som skal forandre hele verden, men små, små valg i hverdagen. Som kanskje kan være med på å synliggjøre det jeg gjør, og ikke bare det jeg ikke gjør. I denne synliggjøringen er språket det viktigste redskapet jeg har.
Jeg er ikke alene om å gjøre valg. I går fikk jeg en mail fra en kar som sa at han forsøker å få til en kunstutstilling. Og at han ønsker at jeg skal ha en sentral plass i den utstillingen. Ideen bak utstillingen er noe han kalte ”skjulte skatter”. Han sa i mailen at han ønsker å løfte fram noen kunstnere som han mener fortjener mer lys på seg, slik at de kan bli mer synlige.
Samme dagen hadde jeg hatt en samtale på atelieret med en av mine kunstneriske rådgivere, hvor jeg sukket over at jeg ikke var flink nok som maler. Jeg fokuserte på den slitsomme veien som ligger framfor meg, i stedet for det jeg pr. i dag får til.
Det var veldig kjekt å få en slik mail om utstilling fra denne mannen som hadde sett noe i det jeg skaper. Det ble som å ta ned en lapp fra kjøleskapet og skifte den ut med en annen. Der jeg også skiftet ut mine egne ord: ”du er ikke bra nok”, med et par av ordene i mailen: ”du fortjener ”. Og det er jo ikke så verst et bytte det.
I blant er det små hendelser i hverdagen som treffer oss, på godt og vondt. Hva vi gjør med disse hendelsene er opp til oss selv. Det vil si at vi har et valg. Vi er ikke herre over alt som skjer, men vi er herre over hvor vi ønsker å ha fokus. Det eneste som i blant gjør dette vanskelig, er mangelen på redskaper. Og når vi får redskapene, er det viljen vår det står på, eller mangelen på den. Pluss mot. Å sette en lapp på kjøleskapet er et slikt redskap.
Enten lappen er imaginær, eller virkelig, er den en konsekvens av vilje, mot og språk.  Og det er jo tre ting på en gang det, nesten som et fucking kinderegg.

Ha en fin dag.
Bjørn




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar