fredag 27. mars 2020

Brakkesyken.



Dagene går, og det skjer ikke så mye innenfor veggene som omgir meg for tiden. Ikke er det spesielt spennende her, ikke er det lattervekkende, men heller ikke så veldig farlig. I og med at virus ikke går gjennom vegger, er det jo ganske trygt. I hvert fall rent fysisk. Hva som etter hvert vil skje med psyken, gjenstår å se, men jeg merker allerede at det som skjer nå, ikke nødvendigvis er av positiv karakter. Så nå er planen å komme meg ut en tur. I morgen. Om været holder. Gå en liten tur sammen med kjæresten. Ta bilen, kjøre bort og rusle litt sammen i nabolaget der hun bor. Med et par meter mellom oss. En utsikt til forandring som jo burde skape litt forventning, men som jeg kjenner er skummel. Èn ting er frykten for virus, en annen er at isoleringen begynner å gjøre det ubehagelig med småting som å gå ut og sjekke postkassa. 

Jeg vet ikke om det er angst vi snakker om i så henseende, men jeg kjenner på et ubehag ved tanke på å bli synlig. Og dette er symptomer jeg kjenner igjen fra andre perioder i livet mitt, hvor angsten var veldig dominerende. Det er den ikke nå. Jeg sitter jo inne uten å provosere noe. Ingen utfordringer som kan trigge noe som helst. Utenom da tanken på turen til postkassa. Eller til bosspannet. 



Slik det er nå, foregår all kommunikasjon i mitt liv via telefon eller FaceTime. Men i dag tror jeg ene datteren min kommer bort for å hente noe greier hos meg. Da er planen å ta en tur ut på tråkka og prate litt. Noe som jo burde gå bra, om vi holder avstand. Og det gjør vi nok. Så kan jeg jo sjekke posten og kaste litt boss samtidig også, og trenger ikke å tenke på de tingene igjen før ut i neste uke. Så dette må jo være en vinn-vinn situasjon. 

Det snakkes om brakkesyke i disse dager. Jeg vet ikke om mine opplevelser faller inn under den betegnelsen enda, men jeg er ganske sikker på de vil havne der etter hvert. Det tar på å ikke ha menneskelig kontakt, kjenner jeg. Til vanlig liker jeg ganske godt å være alene, men det finnes jo grenser for alt. Og nå er det jo ikke noe jeg velger selv. Det er noe som tvinges på meg. Jeg er en sterk motstander av tvang. Jeg hater å bli tvunget til noe. Likevel, jeg bruker energien på å godta tvangen nå, framfor å fantasere rundt hvordan jeg kan bryte den.  Tiden er ikke inne for å leke rebell. 

Et begrep som har dukket opp i media i disse dager, er coranarebeller. I stedet for å kalle det noe som gir et negativt fortegn, velger media å gi idiotien og uhumskheten et navn som kobles til den staute og kjekke som går i mot tvang og regler. Litt som den ensomme og staute cowboyen i det ville vesten som ikke vil la seg kue. Et langt bedre ord ville vært coronarævhol. Eller coronadrittsekker. Valgmulighetene er rikelige i så henseende. Men media er media, og de er ute etter å lage overskrifter som får deg til å klikke villig på musa di.



Det er fredag. Og jeg har vært isolert i ca tre uker. Det er ikke så veldig lenge, satt opp mot at en vaksine mot corona kan ta opp til et og et halvt år å stable på beina. Men jeg forsøker å ta en dag av gangen. Ellers vil perspektivene bli litt uhåndterlige. Og i dag skal jeg spise siste rest av litt asiatisk stekt ris med kylling og Prik Nam Pla, som jeg lagde for et par dager siden. Prik Nam Pla er en saus basert på fiskesaus. Retten smakte godt. Oppskriften på den stekte risen er som følger:

  • 1.5 cups (ca. 4 dl) of cooked Jasmine rice cooled (or day old rice works well too) - Or just estimate about 1 normal bowl full
  • About 5 - 10 shrimp, head peeled, but tail on/ (or 2 chicken breasts chopped into small bits) 
  • ¼ of a big white onion (or ½ of a very small white onion, like I used)
  • 1 leaf of Chinese broccoli (or any crisp green leafy vegetable)
  • 2 cloves garlic
  • 1 egg
  • ½ tablespoon soy sauce
  • ½ tablespoon oyster sauce
  • Pinch of sugar (optional)
  • 1 tablespoon of oil for frying
Er du interessert i framgangsmåten, så gi et ord, så skal du få den, akkurat denne oppskriften fant jeg ikke på nettet, jeg fikk den av kjæresten min. Ellers finnes det nok å velge mellom på nett om du søker litt på google. Selv doblet jeg oppskriften og fikk nok til tre dager. Dessverre hadde jeg ikke Kinesisk broccoli eller annet grønt bladverk tilgjengelig, men det gikk fint uten også. Ellers kan en vel putte i det en måtte ha lyst på, selv om jeg kanskje ville droppet prim. 



Sånn, da har jeg fått brukt opp litt tid her på Vannlandet, så nå får jeg finne på noe annet å gjøre (les: se på tv).

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:





4 kommentarer:

  1. Vi får ta vare på hverandre i tankene nå Bjørn. Husk mange er glade for å kjenne deg.🤗 Grethe

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke så mye annet en kan gjøre nå, Grethe. Likevel, her har nettopp Heidi vært innom en liten tur, vi hadde oss en prat på gårdsplassen. Og det var et koselig avbrekk. Take care, jeg er glad for å kjenne dere også.:)

      Slett
  2. Brakkesyken kommer snikende hos mange. Håper du klarer å holde den i sjakk. Jeg tror jeg må finne på noe lurt snart. Som ikke bryter med statlige råd.
    God klem Bjørn. Ta vare på dg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kommer snikende ja, men dette har vært en ganske bra dag. Jeg har fått skrevet litt blogg, har vært på Facetime og pratet med kjæresten, fått snakket med eldste datteren utenfor her, pluss en nabo. Og har nettopp spist siste rest av risretten jeg skrev om. Noe som er like greiet, for tre dager med samme middag ble nok, kjenner.:) Take care, og være forsiktig med å finne på lure ting.:)

      Slett