onsdag 30. september 2015

Dagen etter.


Tid for blogg. Selv om det kanskje var andre ting som burde kommet først. Men prioriteringer er jo en del av livene våre - vi må velge - og da er det ikke alltid «bør» kommer først i køen. For de krav som ligger i bør og burde, opplever vi jo å bli teppebompet av hele tiden, så det ville blitt lite rom for annet i livene våre om vi kun skulle etterleve disse kravene. Ikke vet vi alltid hvor de kommer fra heller. Om det er et speilbilde av våre egne krav og lengsler, eller om det er noen andres stemmer vi hører.

I går var jeg på et seminar vi har arbeidet for å få til den siste tiden, i anledning tiårsjubileum for arbeidsplassen min. Og det ble en fin opplevelse med rundt 60 gjester, og med mange gode foredragsholdere og fine bidrag fra scenen. I tillegg til noen av dem som er tilknyttet og var med å starte prosjektet Galleri VOX, fikk vi oppleve strålende innslag fra motivator og foredragsholder Trond Haukedalog performanceartist Kurt Johannesen. Men det stoppet ikke der. Vi ble også invitert inn i det musikalske universet til Katy Penny, som du ser rett under her i videoen hun gjorde sammen med med gruppa JEF for noen år tilbake. Alene på scenen med gitar, sårbarhet og kraft, tok hun oss denne gangen inn i følelser som ble påtagelig sterke for flere enn undertegnede, via låter laget spesielt for anledningen. En annen som gjorde stort inntrykk, var multikunstner Trine Osland, som i tillegg til egenkomponerte, vare og ærlige sanger til pianospill, sa noe viktig rundt dette med bør og burde. Om hvordan hun hadde blitt nødt til å forsøke å stryke de to ordene fra vokabularet sitt, for ikke å bli helt knust under tyngden av alle krav hun opplevde å måtte etterleve. Hun hadde følt at det å «bli riktig» ble en så tung bør å bære at hun knapt nok visste hva eller hvem hun var tilslutt. For det å forsøke å "bli riktig", var i hennes øyne og i mange år, eneste veien hun kunne se for seg at hun kunne gå for å bli tatt i mot, bli akseptert og å bli elsket. Og slik er det nok for veldig mange flere enn Trine.

Å akseptere at en er den er er, blir for mange ganske vanskelig. Det er likevel ikke sikkert at for eksempel du tenker over hvor mye energi du legger ned i å tilfredsstille krav som kommer fra andre enn den ærligste delen av deg selv. Enten stemmen og kravet som stilles til deg, kommer fra oppvekst og barndom, noen eller noe du har tett innpå deg i dag, reklamehimmelen med alle de vakre modellene og scenarioer, eller samfunnets kritiske holdning til egenart og glorifisering av ufeilbarlighet. Å våge å være tro mot seg selv, den er og hva en tenker og føler, er en livslang kamp.

Ingen slipper unna å kjempe, men vi kan i blant velge hvilke kamper vi ønsker å ta, på de arenaer vi føler er riktige for oss. Min styrke ligger for eksempel ikke i å stille meg på en scene som bidragsyterne jeg har nevnt over her, og for eksempel snakke om temaer jeg tar opp her i Vannlandet eller via kunsten min. Så i tillegg til at jeg var så heldig å få være en liten del av forberedelsene til seminaret, ble mitt bidrag å vise en installasjon bestående av ti selvportrett, som for meg selv handler blant annet om dette med fasade kontra innhold. 
I tillegg til mitt bidrag, stilte Raw Art kunstner Pål Akerø ut et av sine eminente verk. Det hadde fortjent å bli vist fra flere sider, men de andre bildene jeg tok ble dessverre veldig uklare, så det får bli til en annen gang.Vi har alle en fasade. Mens vi ofte er veldig redde for å slippe noen innenfor den, og la dem se alt grumset, usikkerhet og all vår sårbarhet, som vi i blant gjør til en livslang misjon å skjule. Noe som gjerne er koblet til en skam over ikke å være bra nok, eller å ha gjort/ikke gjort noe andre kan rette en dømmende pekefinger mot.  For skam er en kraftig og negativ regulator når det kommer til å hemme en personlighets grunnleggende mangfold, og krever at vi innordner oss en stram mal, som i blant kan ende opp med å bli en tourniqet, mer enn en rettesnor eller dør mot noe verdifullt. Skam kan til og med være frikoblet fra handling, men i stedet eller i tillegg være solid festet til hvem en er. Som for eksempel i arvesynden. Selv har jeg en oldemor som var tater, og det er en blodslinje jeg tidlig lærte var et skammens stempel. Men tiden går, og i dag kjenner jeg heller en stolthet i forhold til denne arven. Jeg opplever det som den lille bloddråpen av noe litt eksotisk nå er som et sting av chili i den retten som er hele måltidet meg, og som jeg kan dele med deg. Og chili synes jeg ofte setter en spiss på ting. Bare ikke på risengrynsgrøten. Men hvem faen har egentlig lyst til å leve livet som risengrynsgrøt.
Jeg skal skrive mer om installasjonen min og tankene rundt den i et annet blogginnlegg, for det blir fort et litt langt innlegg om jeg skulle ta alt på en gang. Jeg har også en video nå, som kommer etter hvert, om alt fungerer.

Så fram til da får du forsøke å leve med den sitrende følelsen av nærmest uutholdelig forventning jeg har skapt i deg denne gangen, og gjerne finne på en bitte liten morsom ting du ikke bør gjøre, men som likevel gjør deg godt.

Dagens øverste bildet er fra scenen hvor stor kunst, humor og menneskekunnskap ble presentert. Det hele ble loset stødig og vel i havn, av vår daglige leder Unni Hachvaag. Bilde nummer to viser et utsnitt av installasjonen jeg satte opp igjen, bilde nummer fire viser Pål Akerø sitt verk "Heller ufør enn etter", mens bilde nummer fire er del av nevnte installasjon min, og har fått undertittel "Tater". 

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:

14 kommentarer:

 1. Hm ... siden jeg gikk ut på dato, tidligere i uken, synes jeg det er greit nok, det meste.
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Vet ikke hva du henviser til med å gå ut på dato, men på meg virker du frisk i frasparket fremdeles.

   Ha en fin helg.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Det var en fryktelig intern spøk. Bloggen min var ikke til å komme inn på, jeg ropte om hjelp og O'Vise trådte til med ekspertise.
   Det viste seg at jeg (bloggen) hadde "gått ut på dato", det vil si overskredet en eller annen tidslinje.
   Det ble fiksa, :)

   Slett
  3. Ah, I see. Var ikke helt med et øyeblikk.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Er litt sent ute, har vært opptatt med å lose andre gjennom prosesser til framvisninger denne uken. Forstår godt dette med dagen etter, på godt og vondt.
  Ønsker deg en fin helg -

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei gamle ugle.

   Jeg håper losingen din føltes givende.

   Dagen derpå er jo et begrep, så jeg valgte å kalle blogginnlegget dagen etter istedet. For jeg opplevde det ikke som en nedtur å være ferdig med seminaret. Ingen "fyllesykesymptomer". I stedet føles det godt å ha gjort det. Og det ble en fin prosess. Eneste lille utfordringen i etterkant er å finne en fullgod erstatning for energien jeg har kjent på en periode, men det virker som om det går rimelig greit.:)

   Ha en fin søndag.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Jada, losingen var enkel denne gangen, og førte fram til bra framvisninger. Viktigst dog at aktørene fikk nødvendige erfaringer.
   Ny runde med nye aktører denne uka, og da blir sikkert losingen litt annerledes.

   Jeg forsto den med dagen etter, i stedet for dagen derpå, stemningen du skaper i innlegget ditt understøtter det.
   Fortsatt god søndag -

   Slett
  3. Høres spennende ut med den losingen, gamle ugle. Slik jeg forstår det får du både bruke deg selv og dine erfaringer, og samtidig hjelpe noen andre. Må jo være ei bra pakke det. Lykke til med ny runde.:)

   Bjørn

   Slett
  4. Ja, det er jobben min dette, som jeg har lang utdanning for, og har praktisert i et langt arbeidsliv. Bra pakke, absolutt, men er gammel nok til å bli mer sliten nå, enn før.

   Slett
  5. Alder har både fordeler og ulemper. Merker at jeg blir lettere sliten jeg også. :)

   Slett
 3. I dag skulle bli den dagen hvor jeg for første gang leste ordene "faen" og "risgrøt" i samme setning. Jeg liker det :)

  Liker også følelsen av dagen etter. Ikke den fyllesyke, angst varianten, men den når noe er vel gjennomført. Og man kan slappe av med god samvittighet og vite at man gjorde så godt man kunne og det var bra nok.
  God søndag! Molly

  SvarSlett
  Svar
  1. Faen og risgrøt er kanskje ikke den mest vanlige komboen.:)

   Det er alltid godt å kjenne på at en har gjort en jobb. Langt bedre enn å kjenne på alt en burde gjøre, men av forskjellige grunner velger bort eller utsetter.

   Ha en fin søndag sammen med Løvinnen.

   Ps.
   Har jeg nevnt at barnebarnet mitt på et vis bærer navnet Løvinne også? Aria er visst blant annet løvinne på hebraisk.:)

   Slett
  2. Da har hun ekstra grunn til å være stolt av navnet sitt :) Men, vakkert navn, uansett betydning.

   Slett