onsdag 22. april 2015

Kvinnesyn og akvariefisk.I dag tenkte jeg å starte med noen linker til det som illustrerer kvinnesynet enkelte menn fremdeles har. Det har jo vært skrevet mye i det siste om opplevelser kvinner har fått erfare, under hashtagen #jeg har opplevd. Historiene handler mye om hvordan jenter og voksne kvinner føler seg objektifisert og nedverdighet av oss menn, gjennom at de blir plukket på, får forslag eller annet de ikke har bedt om. Selv kan jeg forstå at unge gutter i puberteten i blant kan trå litt over der de burde gått mer forsiktig fram, for alt skal jo læres, og lærer gjør en ofte gjennom tydelige tilbakemeldinger, som for eksempel et nei. Men voksne menn burde ha lært litt mer enn det ser ut til at enkelte har, og burde vel visst litt om hvor grensene går før de ender opp med å trå over dem. Og det vet de nok, men de skiter i det. Så da står vi vel i hvert fall igjen med respektløshet som beskrivende kvinnesyn og menneskesyn, selv om noen mer frodige beskrivelser også kanskje kunne vært på sin plass når en er innom temaet.

Det er selvfølgelig ikke slik at testosteron er et forbudt stoff, men det er heller ikke slik at testosteron kan brukes som en unnskyldning når en velger å presse seg på andre mennesker. Vi burde nå være forbi tiden da menn forklarte bort sitt kvinnesyn med å kalle sine valg et behov, eller med at menn må, mens kvinner kan. Vi har alle rett til å si ja, men vi har alle også rett til å si nei. Og vi kan alle starte en tilnærming hvor vi spør personen vi liker om hen for eksempel vil ta en kaffe, istedet for å spørre om vi skal pule. Vil ikke den spurte drikke kaffe med oss, bør vi godta det, og kanskje erkjenne at det ikke blir noe sengekos heller. Og så stille trekke oss tilbake uten aggresjon.  

Ved diverse idrettsevenementer er det vanlig å bruke lettkledde kvinner. Enten det gjelder kampsport eller Formel 1, bare for å nevne de jeg kommer på i farten. Hvorfor kvinner skal kle delvis av seg og gjøre seg innbydende i slike settinger er vel ikke så lett å begrunne på et intelligent vis. Men det blir gjort igjen og igjen likevel. Nå har bilmessen i Shanghai innført forbud mot panserpiker, men om det i praksis førte til så mye forandring er vel litt usikkert. Jentene er der fremdeles, og det settes krav til utseende fremdeles. Et krav som nok ikke kreves overfor mannlige selgere under samme messe. 
Nå er det ikke slik at det bare er litt enkle menn med uregjerlig pikk og lite hjerne som oppfører seg som neandertalere i møte med kvinner. New Zealands stasminister fikk etter hvert en tydelig tilbakemelding etter å ha plukket på en servitrise på en kafé. Mens amerikansk politi nå etterforskes i forbindelse med sexfester med prostituerte. Så samfunnslag og stilling er nok ikke det styrende når det kommer til de valg enkelte menn tar. Så da handler det gjerne mest om kvinnesyn da. Det blir vanskelig å forklare det på annen måte. Og det igjen får meg til å lure på hva som skjer når enkelte menn reagerer negativt på slike spontane uttrykk som det ”#jeg har opplevd” jo er. Burde det ikke vært mer på sin plass å lytte og ta til oss historiene og hvordan de har blitt opplevd, i stedet for å henge oss opp i og forfekte at det må da være lov til å plystre etter en vakker dame.

Men det var nå det. Nå vil jeg snakke om fisk i stedet. Akvariefisk er en mer aktiv del av hverdagen min enn nedverdigelser av kvinner, og tar derfor også større plass.

I går skrev jeg at planen var å stokke litt om på innbyggerne i akvariene mine i løpet av dagen, og det fikk jeg gjort – yeii! Ett kar ble tømt, min samling av fisk fra Malawisjøen har blitt gitt bort, og fiskene fra Tanganyika har fått større tumleplass og antagelig mer glede inn i hverdagen. Noe de tydelig viste. Testosteronnivået i det nye karet må ha nådd uvanlige høyder, for det ble mye lek og pardannelser. Noe som er veldig moro for meg å få se. At fiskene trives er viktig for meg.

Etter at jeg stokket om på karene, sitter jeg nå med et akvarium jeg ikke lenger har bruk for. Jeg kan jo selvfølgelig legge det ut for salg på Finn eller en nettside for akvarister, men i stedet har jeg lyst til å gi det bort. Så er det noen i Bergen som leser dette og har lyst til å begynne med akvarier som hobby eller trenger et kar til, så kan de altså få en 110 liter av meg. Det følger med originalt bord. Pumpe følger dessverre ikke med. Jeg har også en 64 liter som noen kan få, om de vil. Her føler det ikke med originalt bord, men jeg har et lite Ikeaskap (høyde som tv-benk) som kan følge med. Dette karet har pumpe som virket helt fint da jeg tømte det for en måned tid siden. Begge karene er av merket Juwel, og pumpen i det minste er også original Juwel. Om noen er interesserte, kan de også få med bakterier til pumpen så karet kan kickstartes, i stedet for at de må vente i flere uker før det kan settes inn fisk. 

Og da har jeg vel skrevet nok for i dag, så da er det kanskje på tide å runde av, etter bare litt nerdeprat først:

Bildet under her viser et par av Tanganyikafiskene mine - Neolamprologus multifasciatus – verdens minste ciklide. Gruppen med multier jeg har nå, er vel på rundt tretti, tror jeg, det er litt vanskelig å telle. Disse fiskene er sneglehuslekere. Det vil si at de bruker tomme sneglehus til å legge egg i. De er også en veldig artig fiskesort å følge med på, det skjer alltid noe. Enten krangler de litt, leker – som betyr å ha sex - eller de graver i sanden for å oppnå det de mener er det perfekte stedet for sneglehuset de har valgt seg ut. Dette er ikke en fisk som står stille og bare ser på deg fra andre siden av glasset, det er full rulle hele tiden. I tillegg er de tøffe, og angriper langt større fisk enn de selv er, om noen kommer for nærme.

Den andre fisketypen fra Tanganyika jeg har nå, er Paracyprichromis nigripinnis.Dette er en fisk som liker seg best i gruppe, akkurat som multiene. Jeg har tre voksne individer, og fire yngel på et par, tre måneder, men håper på mer yngel etter hvert. I stedet for å legge egg i sneglehus, er nigripinnisene munnrugere. Det vil si at hunnen bærer de befruktede eggene i munnen og lar dem klekke der. Og så bærer hun ynglet også i munnen en stund. På den måten får avkommet en fordel i forhold til andre typer yngel, siden de er litt større når de slippes enn de ville vært om de ikke ble båret fram av moren. I tillegg til at de ikke blir utsatt for eggrøvere.

Ah, jeg elsker å snakke om akvariefisk.

De to øverste bildene er fra en utstilling jeg hadde for en tid tilbake, som jeg kalte synlig/usynlig. Du kan om du vil se video fra utstillingen her.

Ha en fin dag.

Bjørn
7 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg lyst til starte med akvariefisk igjen, men står nok over, om jeg får beholde vettet når jeg er i dyrebutikken.
  Ut i solen, tror jeg,
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er nok lurt å tenke seg om både en og to ganger før en påtar seg ansvaret for dyr, Annemor, selv om det er "bare" fisk det er snakk om nå. De har sitt lille liv de også, og det bør en ta på alvor.

   Men en tur ut i solen kan en gjøre på spontanen, så ha en fin tur.:)

   Ha en fin dag.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Åh, herregud.. hvor skal jeg begynne. Nydelige bilder av fiskene dine og interessant å lese om de ulike artene. Har enda veldig mye å lære. Dette med egg og yngel er noe som fremstår som et stort mysterium for meg. Stakkars kampfisken vår prøver å lage skumrede, men det blir ødelagt hver gang jeg skifter vann. Jaja, betyr vel at han trives.

  Ble nesten dårlig av at du skulle gi bort akvarier... "Heldigvis" bor jeg veldig langt unna, ellers hadde jeg vel stått på trappa di nå :D

  Jeg er enig at det er merkelig og litt forstyrrende at mange menn velger å gå i forsvarsposisjon til påstandene fra #jegharopplevd. De fleste hadde tjent på å heller lytte og ta det til seg. Samtidig må jeg si at jeg kan til en viss grad forstå at noen menn føler seg urettferdig behandlet. Jeg så en mann hadde skrevet "#jeg har opplevd at kvinner vil ha sex med meg kun for å gjøre dem gravide". Det finnes mange suspekte mennesker der ute, uavhengig av kjønn! Samtidig synes jeg selvfølgelig det er veldig bra at det blir satt fokus på disse sakene. Og det disse kvinnene opplever må bli tatt på alvor. Fordi de er mennesker, ikke fordi de er kvinner.

  JA, det er lov til å plystre på en fin dame :D

  Runder av der jeg :) Ha en fin kveld Bjørn!

  SvarSlett
 3. Ah, så ikke videoen før nå. Virkelig flott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Frk.M

   Akvariehobbyen er morsom, men det går litt i rykk og napp. I hvert fall for meg. Og akkurat nå er det veldig moro.

   At kampfisken lager rede betyr nok at den trives, ja. Det finnes mange typer kampfisk, men jeg regner med at det er Betta Splendens du har. Det er den mest vanlige og den mest fargerike. De kan klare seg i små akvarier, men liker nok litt bedre plass enn vi ofte tror. Likevel, jeg har hørt at de kan klare seg i fotsporet etter en elefant, som har blitt fylt opp med vann etter et regnskyld. Der bygger de rede, og venter på at neste regnskyld skal bringe en hunn i dens vei.

   Jeg har hatt et par kampfisk selv, og de kan bli veldig tamme. Slik at de spiser av hånden din.Eller legger seg oppi den, om en holder den under vann.

   Her er en link hvor du kan lese om de forskjellige kampfiskene, om du vil. For meg er mye av fascinasjonen knyttet til det å lese meg opp på ting.:)

   http://akvaforum.no/resultat.cfm?criteria=betta

   Her er også en video som viser hvordan de leker, og hvordan hannen samler opp eggene etterpå og fører dem til skumredet:

   https://www.youtube.com/watch?v=44yKYN_Xkrg

   Jeg forstår godt at noen menn kan føle seg uthengt fordi enkelte av oss oppfører seg dårlig. En føler kanskje at det blir en sannhet for kvinner at alle menn er slik eller sånn. Jeg vet også at det finnes skikkelige drittkjerringer, men det betyr ikke at alle er det. Likevel bør en ha fokus på hva som i blant skjer, føler jeg, og ikke minimere det fordi det finnes andre ting som skjer også. Og da må vi i dette tilfellet forholde oss til det kvinnene under #jeg har opplevd og ta det inn over oss, og ikke flytte fokus over på andre ting, slik det har blitt gjort en del i media den siste tiden.

   Ha en flott morgendag.:)

   Bjørn

   Slett
 4. Finfin videosnutt :)

  Har lest og tenkjer, for trøytt no :)

  Marieklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marie.

   Trøtt må det være lov å være. Og da sover en best. Må du ha en god natt.:)

   Bjørn

   Slett