onsdag 20. mars 2013

Vær et lysende rom, og et svart rom, og et rødt.











vær en sol
og natthimmel
over et hus

vær loft og kjeller
vær glede
vær blues

vær et lysende  rom
og et svart rom
og et rødt

vær et anker
og et spørsmål
vær en dør som står på gløtt







Onsdag:

Onsdager er jeg sjelden på atelieret. Onsdager gjør jeg andre ting. Skriver, planlegger, ser på kunst jeg finner på nettet og som er laget av andre enn meg selv. For å finne inspirasjon. Noe å strekke meg etter. Og får jeg ånden over meg tar jeg tak i litt av det som har havnet i bakevja. Som å fikse litt rundt meg i den oasen jeg kaller mitt hjem. I mitt vannland, mellom mine fem akvarier. Men i stedet for å gjøre ting jeg burde her og nå, som å tørke støv, vaske gulv og ting i den retningen, så har jeg plantet min brede på min godt slitte stol for å skrive blogg. For tanker virrer og koker og bobler i hodet. Energien er på topp i dag, og kreativiteten springer nærmest på egen hånd dit den vil, i form av tanker og ideer. 

Fram til punktet der alle disse tankene har resultert i noe konkret og håndfast, er det en god vei igjen. Og en del jobb. Men det gjør ingen ting. Jobb er ikke farlig. Om noe er farlig så er det å sitte stille. Og for eksempel stirre inn i sin egen tomhet, på jakt etter alt eller ingenting. Alt eller ingenting er begrep som krever lite av oss når det kommer til å strebe etter, eller drømme om, fordi de inkluderer nærmest noe meningsløst og uoppnåelig. Det blir som en nummenhet. En dose av ett eller annet beroligende. Eller i det minste et sted hvor livet ikke gjør vondt hele tiden, eller er helt uten mening. Et mellomrom. Et venterom. Det vil si noe som minner om limbo. Eller sengen og beskyttelsen under dynen. Eller det kan ha samme effekt som å være våken i natten, når alle andre har lagt seg, verden er stengt, og ingen kan kreve deg.

Å skrive blogg er for meg en flik av min kreativitet.  Men det er også en måte jeg bruker for å samle ting. Tanker og følelser. Slik at jeg får oversikt og fotfeste. Så når det sitrer i meg kan det å skrive hjelpe til med å holde meg litt samlet og fokusert. Slik at alt ikke blir fragmenter som like etter sildrer mellom fingrene mot glemsel.

I dag har jeg også vært ute og lagt inn en bestilling på en grønn lampe. Ooo, herlighet og pirrende vellyst… mmm, grønn lampe! Omsider! Den har jeg hatt lyst på lenge. Kanskje startet pirringen helt tilbake i barndommen. Jeg kan ikke huske det helt, men så kan jeg heller ikke huske alt fra barndommen, eller fra forrige uke, for den saks skyld. Hukommelsen er et merkelig rom. Nesten som slike speilrom en finner på tivoli. Der du selv blir litt forvrengt, men likevel til å kjenne igjen. Som en karikatur av deg selv det går an å le av. I stedet for den karikaturen vi forsøker å overdøve i hverdagen.  For karikaturer har vi nok alle på ett eller annet felt likhetstrekk med. Gjerne fordi vi overfokuserer på viktigheten av noe vi har knyttet til vårt eget liv og væren.

Min kreative åre i dag, som heller minner mer om en flom, er fokusert rundt en kommende utstilling jeg skal ha. Ikke den første, som nærmest er ferdiglaget nå, og som består kun av selvportrett. Men den neste. Som skal være en kombinasjon av tekst, maleri, video, skulptur og trash-art. Det vil si søppelkunst. Ikke søppel som i dårlig, men søppel som i gjenbruk. Og dette synes jeg er spennende. Jeg er selv et gjenbruksobjekt. Plukket opp av meg selv. Å være et gjenbruksobjekt er det flere enn meg som vil være i løpet av livet sitt. Bare at de gjerne kaller det å ha valgt noe nytt. Det å starte på noe nytt kan bli veldig spennende. Men før det blir spennende må en ofte gjennom en periode da livet kan være vanskelig. For visst gjør det vondt når knopper brister.

Spennende er likevel langt bedre enn kjedelig, spør du meg. Noen ganger er spennende til og med bedre enn det trygge. Selv om jeg egentlig liker en godt balansert miks der. Om det jeg holder på med eller skal ta tak i blir litt for spennende, har jeg lett for å identifisere spenningen som angst, fordi de kroppslige reaksjonene oppleves ganske likt i begynnelsen.  Med litt høy puls, litt spente muskler og en sitring innvendig. Og så tar kroppen over, fordi kroppen alltid husker. Og fornuften fader ut, og jeg kjører meg selv rett inn i angstlandet, der jeg ikke er herre over noen ting.

Det er mye som kan utløse angsten min. Ett av mine utrygge punkt kommer til syne hvis jeg ser meg selv stå framfor en forsamling for å si noe. For eksempel om jeg skulle ha et foredrag. Det oppleves som nesten en uoppnåelig greie. Likevel er det antagelig ikke umulig. Min egen historie burde fortelle meg at alt er i utvikling. I meg og rundt meg. For tolv år siden lå jeg kun inne på et svart rom i min lille leilighet og holdt meg fast. Langt inne i depresjonshelvete. Hva jeg holdt meg fast i, husker jeg ikke alt om. Men jeg tror jeg husker hvorfor.

Jeg mener å huske at jeg holdt meg fast for ikke å forsvinne helt. Så noe må det ha vært i livet mitt som hadde en forankring i noe. Hvis ikke så hadde jeg neppe vært her i dag. Forankringen handlet rimelig sikkert mye om barna mine. For andre som møter veggen kan kanskje forankringen bestå av noe annet. Kanskje du som leser dette holder på å synke akkurat nå. Da er det viktig og lete etter ankerfeste. For de finnes. Det finnes alltid fast grunn ett eller annet sted. Og så må du holde deg fast med tenner og klør så lenge det måtte trenges. Enten det tar en dag, eller flere år. For livet vil forandre seg igjen. Livet er i seg selv en evig forandring. Alltid på vei mot nye nytt. Og det trenger å ha deg med på reisen. Ruslende, løpende, skrikende, syngende, krabbende eller dansende framover.

Dagens maleri har jeg kalt ”I min mors kjole”, og det er fremdeles under arbeid.. Maleriet er del av en større serie med selvportrett, hvor jeg putter meg selv inn i roller som av forskjellige årsaker kan oppleves både utfordrende og utviklende.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Dancing in the street





14 kommentarer:

  1. Dancing in the street er å anbefale - ikke bare å lytte til. I mens kan man betrakte en vannlandsbeboer som titter på en med en liten flørt i øyekroken.
    Dancing in the street kan gjøre i et rom som virker lukket for en selv og som lukker andre ute og bevege.
    Dancing ikke bare fysisk og ikke bare på gaten er befriende.
    God middag :)
    Mormor

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg selv er vel egentlig ikke så god til å danse, men på en god dag hender det jeg tramper takten.:)

      En fin kveld til deg.

      Bjørn

      Slett
  2. Lenge siden jeg hadde tenkt på Bowie i grunnen, og det å danse i gatene. Blitt ei god stund siden sist!

    Men, mye av det andre er tanker jeg både gjenkjenner og lever i til tider. Fine ord.

    Ha en fortsatt god dag, eller kveld.

    Synnøve

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker ikke på å danse i gatene så mye jeg heller, så der har vi noe felles.:)

      Ha en flott dag.

      Bjørn

      Slett
  3. Kreativitet er så mye, og for tiden holder jeg å lese om barn og kretivitet. Hvor viktig vår rolle som voksen er for deres fremtidige interesse for formingsfagene. Å skrive blogg er som du sier en kreativ side, og du skriver så levende. "Livet er i seg selv en evig forandring. Alltid på vei mot nye nytt" - det liker jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Barns kreativitet er spennende. De er ikke gamle før vi forsøker å få kontroll over den, dessverre. Kanskje det er slik at vi i vår iver etter å lære barna om skillet mellom fantasi og virkelighet, også dreper noe av kreativiteten.

      Ha en fin dag.:)

      Bjørn

      Slett
    2. Ja, jeg har tenkt på det og ønsker å utfolde seg uten for mye innblanding i innholdet. Det er prosessen som er viktig, men vi kan lære dem teknikker som gjør det mulig for dem å uttrykke det de ønsker. Og ikke minst å vise at arbeidene deres tas alvorlig, og anerkjenne deres estetiske uttrykk ved å ramme dem inn og arrangere utstillinger. Dette tror jeg vil styrke selvfølelsen og mestringsfølelsen.

      Slett
    3. Barnetegninger er ofte kjempespennende, mye fordi de er mer intuitive enn tillærte. Jeg tenker at de derfor ofte blir veldig spontane og lite nølende, og gjerne har fokus mer på barnets opplevelse enn barnets oppdragelse. Det blir litt som det er i Raw Art. Jeg vet ikke om du har fått det med deg, men jeg og to andre fra Galleri VOX, hvor jeg har min arbeidsplass, har satt opp en arbeidsgruppe som arbeider for å fremme den typen kunst. Til nå har vi hatt to utstillinger, men det kommer flere.:)

      http://www.gallerivox.no/vox/utstilling#.UUtJeRzELLI

      http://www.gallerivox.no/newsread/vox_gallery.aspx?docid=10783

      Ha en fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett
    4. Enig - veldig spennende! Men det er en utfordring når de sier "nei, det klarer jeg ikke", da synes jeg det er vanskelig å vite hvordan jeg skal gå frem. Jeg forsøker å oppmuntre, noen ganger går det og andre ganger ikke.

      Jeg har fått med meg den kunsttypen du nevner. Tenkte å ta turen innom en dag :)

      Slett
    5. Hei igjen, Melusine.

      Så artig at du ville ta turen innom utstillingen vår. Men desverre er den nå tatt ned, og har startet på sin ettårige europaturne. Første stopp er Sør Troms Museum.

      Du kan likevel få et lite innblikk i hvordan den ble her:

      http://www.gallerivox.no/newsread/vox_gallery.aspx?docid=10933

      Forrige Raw Art utstilling kan du se her:

      http://www.gallerivox.no/newsread/vox_gallery.aspx?docid=10783

      Ha en fin påske.:)

      Bjørn

      Slett
    6. Troms blir litt langt...men jeg skal sjekke linkene. Jeg holder på med eksamen i forming (førskolelærerutdanningen) og skal gå på en utstilling nå snart som jeg så skal skrive om. Vi må ha to og den første var "Toner i tråd", og så tenkte jeg å gå på "Doktor Proktors sensasjonelle samling av Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes" - hva synes du?

      Slett
    7. Sorry for at jeg ikke hadde fått med det du skrev her før nå. Synes utstillingen du nevner høres morsom ut. Så bildene du hadde lagt ut på siden din her en dag. Nevnte det på atelieret, og det var flere som syntes det virket morsomt, så vi får se om vi får tatt oss en tur en dag. Men så var det det der med å rive seg løs fra egne ting en holder på med da.:)

      Bjørn

      Slett
  4. Hurra for grønn lampe!! :)

    Noe å holde fast i er bra- det er nok bra for oss alle tror jeg. Å ha enkelte ting i livet som betyr ekstra mye.

    Ha en fin kveld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lampen er nå på plass. Og lyser grønt og spennende og varmt. Og jeg føler meg nesten som Dick Tracy.:)

      http://www.youtube.com/watch?v=f6kqYvmR9sc

      Samme type lampe dukker opp i høyre billedkant nøyaktig ett minutt ut i filmen.:)

      Ha en fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett