Joda, hodet er litt fullt av utstillingen jeg åpner den
2.november, men livet er jo likevel mer enn det. Blant annet må magen fylles
også. Det betyr at jeg må lage meg litt mat fra tid til annen, for nå er frysen
straks tom. Så her om dagen lagde jeg en tacograteng som ikke var så dum. Det
er den du ser på bildet over her. Om det frister, finner du oppskriften her.
Selv doblet jeg mengden ost, brukte medium sterk tacosaus (har du unger ville
jeg valgt mild, om det finnes), men ellers fulgte jeg oppskriften.
Mat er godt. Mat er sunt, i blant. Hva en stapper i seg, og
hvor mye, er jo litt opp til den enkelte. Selv har jeg blitt flinkere på denne
fronten de siste årene, men jeg skeier gjerne litt ut i helgen. Oftest på
fredagskvelden. Før gikk det i melkesjokolade, men nå er det smågodt som
gjelder. Og hver helg spiser jeg for mye, og blir kvalm. I tillegg blir jeg i
dårlig form dagen derpå. Så hvorfor gjør jeg da dette likevel?
Jeg tror det handler om de første minuttene på starten av
inntaket. Da smaker det konge, og jeg kjenner meg nesten lykkelig. Men så blir
det litt for mye lykke etter hvert da. Så nå er jeg i tenkeboksen for å finne
en løsning på dette. Noe som får meg til å begrense innkjøpet. For det er der
det må gjøres grep, tror jeg, i butikken. Om jeg ikke skal gå for å kutte ut
alt som heter søtt, må jeg lære begrensningens kunst. For å kutte ut alt snop i
helgen har jeg ikke så veldig lyst til, kjenner jeg. Søtbehovet er sterkt. Så
det får holde at jeg ikke lenger spiser skiten i ukedagene.
I dag er det søndag. Og jeg har husket å stille klokken
tilbake en time. Andre oppgaver i dag er å få vasket bilen, og i morgen håper jeg på å
få lagt om til vinterhjul. Det er alltid greit om felgene er litt rene før en
stapper dem bort for vinteren.
I det hele tatt er det mye en kan gjøre for å dempe mulige
framtidige konsekvenser en kanskje ikke vil like. Feltet vi snakker om her er
langt større enn det smågodt og skitne felger kan dekke. Selv vasker jeg for
eksempel alltid opp med en gang jeg har laget eller bare spist middag. Det
begynte jeg med for et par år siden, og det holder nå benken min ganske ryddig.
Og når det er ryddig rundt meg, blir det lettere å holde det ryddig inni meg
også, opplever jeg. Dessuten koster det lite å vaske opp en kjele eller to
pluss en tallerken. Tre minutter så er det gjerne unnagjort. Mens samler du opp,
tar det lengre tid. Tid en kunne brukt til å ligge på sofaen og spise
sjokolade. Eller gå seg en tur. Eller hva en nå måtte ønske eller mener en har
behov for.
Vi kjenner alle på behov av en eller annen karakter. Men de
færreste kjenner vel på et sterkt behov for å stå lenge med en oppvask. Eller
annen vask. For det er jo mer som gjerne må vaskes fra tid til annen enn
kjørler. For eksempel klær. Klarer en å ta unna slik at skittentøykurven ikke
flyter over, og en kanskje til og med får øye på bunnen av den når en trår til
med en vaskedag, er mye gjort, og livet blir triveligere. Det skal ikke alltid
så mye til, om en ikke er en patologisk samler, en horder. Da blir det straks
verre. Og en må kanskje ty til hjelp for å løse problemet. Ikke bare hjelp til
å rydde kåken, men kanskje aller mest til å rydde i tanker og følelser. For det
er jo der roten til problemet ligger. Akkurat som søtbehovet mitt. Men jeg
satser på at det går å løse akkurat det der med smågodtproblemet uten hjelp av
psykolog eller en intervensjon. Noe må en jo satse på. Så hvorfor ikke seg
selv.
Nå har jeg fått skrevet det jeg trenger for i dag, kjenner
jeg, så jeg får vel runde av. Kjenner du også på noe, for eksempel på en ubendig trang til å være med på
åpningen av utstillingen min den 2. november, så gå den i møte - let me entertain you - velkommen skal
du være. Aktuelle opplysninger finner du på bildet av plakaten. Bare klikk på
det, så vokser størrelsen og det blir lettere å lese.
Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar