søndag 3. september 2017

Det går mot høst. Deal with it.Det har begynt å bli kjøligere i leiligheten min om morgenene, og snart må jeg vel skru på en ovn. Det går mot høst. Noe som ikke lar seg stikke under en stol, selv om det i dag blir en strålende soldag i Bergen, med temperaturer opp mot tjue grader.

Også i går skinte solen. Og da benyttet kjæresten og jeg anledningen til en kveldstur. Tur skal vi forsøke oss på i dag også. Samme løypa som i går. Den tar en time og et kvarter. Det er rundt det lungene mine kan tillate meg når de funger på sitt beste. Noe de ikke alltid gjør.

Rett før helgen var jeg til en sjekk på sykehuset. Og det så ikke så verst ut. Tilstanden har vært ganske stabil de siste tre årene. I hvert fall når en ser på måleresultatene og grafene. Når det kommer til OPPLEVD kvalitet, er historien litt annerledes. For jeg føler meg sprekere og bedre enn på lenge. Noe som nok skyldes at de siste tre årene har jeg beveget meg mer, og tatt av ni kilo.

Dette betyr at det hjelper å ta tak i ting. Det er ikke sikkert at det du tar tak i leder til et helt nytt liv eller en revolusjon, men det er ikke alltid nødvendig. Gull kommer i små pakker også. Det er heller ikke sikkert at gevinsten kommer over natten, men slik er det med det meste, om en ser bort fra en eventuell lottogevinst. Noe de færreste av oss får oppleve. Så skal en satse på noe, ligger nok oddsen din for en forandring på egeninnsats- og staminasiden. Det er der ting er mulig, og ikke avhengig av flaks.Det går mot høst.  Og etter den kommer vinteren, med kulde, snø, slaps og mørke, og for enkelte kanskje en liten eller større depresjon, gjerne med derpå oppblussing av angst og uro. Litt egeninnsats på feltet natur/frisk luft/bruk av de resterende muskler en måtte ha, kan kanskje hjelpe på mot depresjon og angstdelen.  Akkurat som ei vaksine mot influensa kan hjelpe mot det å gi viruset innpass.

Men det stopper ikke der, når det kommer til egeninnsats. En kan gjøre noe med kostholdet også. Sunn mat forbereder deg bedre mot høst og vinter enn kaffe og sigaretter og fjell av sukker. Og når det kommer til mørke morgener og kvelder, går det an å investere i ei dagslyslampe. Det gjorde jeg i fjor, noe som gjorde underverker. Så den satser jeg på i år også. Noen minutter med lys i fjeset mens jeg spiser frokost, og vips er jeg langt bedre rustet enn om jeg tok kaffen i tussmørket. Dessuten kan en sjekke jerndepotet sitt. Jeg fikk sjekket mitt på senvinteren i år, og det viste seg å være for lavt. Etter en kur kom det opp dit det skulle, og effekten var merkbar. Plutselig hadde jeg masse energi og overskudd. Og med den kom livsglede håp og vilje på banen. Og det er jo ikke verst.Ikke alle sider ved livene våre går det an å forandre fullstendig på. Har du mistet håret, så får du det ikke til å gro igjen, selv om reklamen sier at et produkt som koster bare noen hundrelapper funker. Mens for min egen del, får jeg ikke friske lunger igjen. Verken mirakelkurer, håndpåleggelse eller bønn hjelper på dem.  De er hva de er, og det må jeg leve med. Som det er akkurat i dag, funker de likevel ved hjelp av medisiner på et vis som tillater meg å gå en tur, eller sykle rolig moen minutter på spinningsykkelen jeg kjøpte forrige uke. Men i løpet av vinteren må jeg regne med en lungebetennelse eller to, og da ender lungekapasiteten kjapt opp med å begrense livet mitt betraktelig. Fra å tillate meg å gå en times lang tur, til at jeg begynner å slite med de førti meterne fra utgangsdøra min til bilen, eller det å knyte skoa. Jepp, så ille kan det bli. Likevel, kanskje jeg sliter LITT mindre, enn om jeg i hele sommer satt dønn stille uten å gjøre noe i det hele tatt. Det er i hvert fall det jeg satser på. At noen små grep og valg når jeg er på høyden, skal hindre meg fra å ramle ned i noen av bunnene i livet mitt når motstanden banker på døra. Skal en satse på noe, så er det nok egeninnsats som er tingen.

Og med den konklusjonen runder jeg av dagens blogg.

Bildene ble tatt i går.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:


4 kommentarer:

 1. Velkommen høst, det er den beste årstiden, for meg. Våren derimot...
  Fin septembersøndag -

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at noen liker høsten også, gamle ugle. For hvis ikke hadde det vært veldig trist for høsten.:)

   Ha gode dager.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Høsten kommer, med farger og frukt.
  Ingen dum årstid, det :)
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fargene og frukten er den gode siden ved høsten, Annemor. Ting er sjelden helt svart eller hvitt.:)

   Ha en fin uke.:)

   Bjørn

   Slett