onsdag 28. august 2013

You are so beautiful


                                                                                                                   Foto, Marita
Militært angrep på Syria nærmer seg, Høyre vil at sosialklienter skal måke snø, Marit Bjørgen foreslår at dopingtatte i idretten utestenges for livet og Kjell Nupen ankom egen utstilling i eget helikopter. Dette var noen av dagens nyheter som møtte meg da jeg slo på dataen i dag. Ingen av dem angår meg direkte, utover at jeg kan mene noe eller føle noe i forhold til dem. For det er jo ikke slik at alt som ikke angår oss selv går oss hus forbi. Vi preges av det vi leser på nyheter og ser på tv. På samme måte som vi preges av mennesker vi omgir oss med. Om noen vi er glad i for eksempel har smerter, påvirkes vi, uten at smerten er vår egen.  Om våre barn møter motstand henter vi fram krefter. Når noen er glade og smiler og ler, så ler vi gjerne med dem. Om de da ikke smiler for noe som gjør oss misunnelige. For eksempel en lottogevinst. Uansett påvirkes vi.

At vi påvirkes av mennesker rundt oss er likevel bare én side av virkeligheten vi lever i, for også vi er påvirkere. Det går med andre ord begge veier. Noe det er lett å glemme, når for eksempel følelsene våre tar tak i oss.

Om vi krever noe, så påvirkes den vi krever det av. Om vi gir bort noe, påvirkes den vi gir til. Det samme om vi stjeler noe. Enten det er en ting eller andre verdier. Og andre verdier kan være så mangt. Det kan være fred og ro, harmoni, egenverdi eller kroppen vår. Bare for å nevne noe. Om du for eksempel slår noen, et barn, en venn eller en ektefelle, så er det ikke slik at du kun påfører vedkommende noe, du stjeler også noe. Det samme om du kjefter og herjer. Tvinger og manipulerer.

Hedvig Rognerud som skriver bloggen fjellcoatchen, skrev nylig et innlegg om manipulasjon. Det kan være verdt å lese.  Hun avslutter innlegget med ordene: ”At noen peker på deg, betyr ikke at de alltid har rett.” Og slik er det med mye her i livet. Vi kan peke på noen, eller på noe, og hevde en mening, men det betyr ikke at alt vi peker på og har en mening om er rett. Det er ofte kun vår mening. Likevel forveksler vi gjerne det vi tror på med å være en sannhet. Og framfører det vi mener med et slikt utgangspunkt.

Jeg fikk et kompliment her en dag. Jeg presentere noen kunstnerkollegaer for et par av familiemedlemmene mine. Og fortalte samtidig litt om hva de arbeidet med og hvordan jeg opplevde dem. Det endte med at en av søstrene mine spurte kollegaene mine hvem jeg er. Og da ble det svart at Bjørn er den vi kommer til. Det kom overraskende på meg, og berørte meg. Slik vi alle blir berørt av ting som sies om oss. Eller aldri blir sagt. Det er ingenting spesielt ved meg i så henseende. Jeg påvirker. Og påvirkes når noen peker på meg, enten de sier noe pent, eller noe som ikke er fullt så pent. Slik du også gjør. Slik vi alle også blir påvirket om noen snur seg bort fra oss.

Inne på bloggen til fjellcoatcen la jeg igjen en link under innlegget om manipulering. Linken fører til Hireronimus sin hjemmeside. Hieronimus er en et sted for mennesker med angst, en selvhjelpsgruppe. Og den ble startet av Eva Rognvik. En dame med et hjerte så stort at det ligger utenpå henne, helt synlig. Klikk deg gjerne inn på hjemmesiden, sett av et par minutter og les litt. Eller les VG, Dagbladet eller noe helt annet, med alt hva det innebærer av berøringer. Livet er fullt av valg vi tar hele tiden.

Ha en fin dag.

Bjørn


Dagens link: You are so beautiful4 kommentarer:

 1. Berørt blir vi av så mangt og det er ikke alt som egentlig angår oss heller, som berører oss.
  I dag søker de etter en mann, politiet var i hagen vår. Jeg vet hvem mannen er, men ikke som venn og medmenneske. Jeg er engstelig på hans og hans næres vegne.
  Jo vi berøres og berører andre.
  Litt trist klem i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Det er lite moro når mennesker forsvinner, og en må begynne å lete. Håper de finner mannen raskt, og at alt er vel med han.

   Ha en fin kveld.

   Bjørn

   Slett
 2. Eit nydeig innlegg i ord og tonar.
  Marieklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marie.

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Ord som dine er også berøring, i det de nådde fram til meg.

   Ha en fortsatt fin dag.:)

   Bjørn

   Slett