søndag 23. oktober 2016

Hva omgir du deg med?

Jorunn Ohnstad

I dag tenkte jeg å vise litt av den kunsten jeg omgir meg med hjemme. De siste dagene har jeg blitt mer oppmerksom på den, siden jeg har tilført noen nye elementer.

 Elisa Helland-Hansen

  Norvald Hemre

   Magni Jensen

Heidi, min datter.

Ofte er det slik at vi blir litt blinde for det som er nærmest oss, tror jeg. Både rent mellommenneskelig og materielt. Går du en tur i din hjemby, så bruker du kanskje ikke så mye tid til å se på arkitektur, for eksempel. Du er på vei til jobb eller har et annet mål, og målet blir det viktige og det som tar størst plass i bevisstheten. Så vi brøyter oss fram. Men er du på ferie i en annen by, så hever en gjerne blikket litt mer, tar seg mer tid, og får med seg både det ene og det andre. Kanskje er det slik at det samme skjer i hjemmene våre. At vi begynner med å bli litt blinde etter hvert for hva vi har. Både på det menneskelige og den materielle fronten. Ting og det en gjør for hverandre eller krever blir en selvfølge. Det bare er der.

Marita, min datter

Heidi, min datter

I blant er det slik at en blir oppmerksom på hva en har først når en mister det, kanskje. For eksempel gjennom et samlivsbrudd. Da forsvinner både det ene og det andre. Både av kunst, kopper og kar, foto, hverdagens struktur og lim, og den nærheten til noen som en tidligere tok som en selvfølge. Bare for å nevne noe.

Min egen

Min egen

Min egen


Men det var nå det. Bare noen tanker som dukket opp her på morgenen. En morgen som ellers er preget av forkjølelse og tungpust. Og der har vi enda en ting som vi ikke verdsetter før vi mister det; evnen til å puste skikkelig. Ender du opp med å leve med nedsatt lungefunksjon, så blir livet litt annerledes enn det var tidligere. Tro meg. Dette vet jeg litt om. Så om du røyker, og det har begynt å sette spor, så slutt med det. Livet blir bedre etterpå. Og rikere. Ikke tommere, som en gjerne tror at det vil bli. Samtidig sparer en jo ganske mye penger som en kunne brukt på noe helt annet enn å brenne dem opp, og det er jo noe det også. Kanskje en kunne kjøpt seg litt kunst for røykepengene.

Anne Beate Tempelhaug

 Trine Osland

Siri Haaskjold


Kunsten jeg omgir meg med er ikke av den dyre sorten. Ingen Chagall eller Munch i min leilighet. I stedet er det stort sett kunst som er gjort av mennesker jeg på et eller annet plan har eller har hatt et forhold til. Jeg synes det er mye mer spennende å eie slike ting, enn noe av en person jeg vet lite om. Det tilfører meg noe, og blir som en minnebok, en kobling til en periode i livet mitt, et slags anker.

 Gunnar Thorsen 

I dag ble det keramikk jeg valgte å legge ut bilder av. Litt av mitt eget fra forskjellige perioder i livet, og litt av andre. En annen dag skal jeg vise noe annet. Det er uansett ikke mengder vi snakker om her, leiligheten min er ikke så stor, så det begrenser seg selv, derfor burde det ikke ta altfor lang tid eller kreve altfor mye arbeid å få fotografert det.

Hva du omgir deg med i hjemmet ditt, vet jeg ikke. Men du har sikkert noe der som betyr noe for deg. Ikke bare i form av at det er dyrt eller sjeldent eller kjøpt på Ikea fordi et eller annet glanset magasin fortalte at det var riktig å gjøre det, men de små tingene som kanskje har fulgt deg over tid. Noe du kanskje synes er veldig vakkert. Eller dine barns innsats for å lage noe, for eksempel. Gjerne fra de var små. Slike elementer i livet ditt kan ha en verdi som strekker seg langt utover pengeverdi. Så dagens råd er å se på det. Ta tilbake opplevelsen av det du en gang så på som verdifullt nok til å skaffe deg eller ikke hive, ta tilbake eierskapet. Revitaliser det litt. Det kan sikkert ikke skade. I stedet kan det sette deg selv litt i perspektiv. Og med det mulige og optimistiske scenarioet, runder jeg av denne lille søndagsbloggen.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:

   

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar