torsdag 12. mai 2016

Djevelens verk ... pluss noen andre greier.

Hei på du!

Mai durer videre. Og trærne som sto nakne forrige gang jeg skrev et innlegg, har nå pressa fram en fjert eller to eller en milliard, som har materialisert seg i form av grønne kjoler så langt øyet kan se. Og brått kom det i år også. Sånn er det med fjerter og løvspretten, det bare presser seg fram i blant, og sistnevnte er like fin og overveldende hvert år. Selv om en tror en er forberedt fordi en har sett det før.

Forrige helg feiret vi konfirmasjon for kjærestens yngste. Og både han og vi var fornøyde med hvordan det evenementet forløp. Bildet er av bordet ferdig pyntet. Neste i rekken er barnebarnet, men det er noen år igjen til den happeningen,og lenge før det er det pinse. Og så kommer 17.mai like etter. For oss med fellesmiddag og pølser, spekemat og sånt som hører den dagen til. Så i morgen blir det storhandel på Beate og meg, for butikkene holder stengt noen dager nå. Siste åpne dag før neste onsdag er lørdag, har jeg forstått, og da blir det vel kaos på Remaer og Kiwier og dets like den dagen, så vi går for fredag. Kaos kan jeg finne nok av andre steder. Det er ikke akkurat slik at jeg må ut av døra for å få opplevelsen. Det er bare å skrelle bort litt forsvarsverk og ta et dypdykk i den gørra som er sjela mi, og det kan jeg klare godt hjemme.

I dag har jeg malt. På den fronten er jeg inne i en god periode. Og i dag begynte jeg å skisse opp det siste bildet av de som i sammen skal bli til en utstilling. Her er det en kollega som er modell - Pål Akerø. Du ser det øverst i dagens Vannland. Foreløpig ligner det kanskje ikke så veldig mye, men det går seg nok til etter hvert.

Det virker kanskje som et lite maleri når en ser fotoet av det, men det er stort, 100x120 cm. Alle bildene har det formatet, og utstillingen skal åpne 1. september. Så jeg er i rute. Bare dette siste portrettet, og ellers litt flikking på diverse andre som står igjen, før jeg er i mål. Godt å være ferdig i tide, og slippe for mye stress de siste dagene. Jeg skal jo også ha litt ferie før den tid, og da blir det gjort lite. 

Utstillingen jeg skal vise vil jeg kalle Djevelens verk, og alle maleriene har en eller annen link til Gud, Djevelen eller Mennesket. Tanken er å åpne opp for noen spørsmål rundt hvem som står for hva. Jeg tror selv vi blander det litt i blant, i vår trang etter å finne spiselige forklaringer på holdninger og valg som vi kan leve med. Det betyr at bildet av Pål også vil få en liten tvist, eller en henvisning til en problemstilling, det blir ikke bare et vanlig portrett. Noen av Påls egne arbeider kan du se her.

Når jeg begynner å arbeide mot en utstilling, har jeg alltid et tema å gå ut i fra. Og disse temaene er gjerne knyttet til roller, grupper eller enkeltmennesker som i blant framstår som litt sårbare sett i forhold til det etablerte og velfungerende samfunn vi omgir oss med. Slik som i denne eller denne eller denne utstillingen. Grunnen til at jeg velger slike tema, er at jeg synes det er viktig å snakke om verdier og hva vi tillegger/nekter mennesker som ikke framstår helt som den fasaden det er så lett å gjemme seg selv bak.

Vi går mot et kaldere samfunn føler jeg, hvor hat, stigmatisering og generalisering har gode vekstvilkår, og noe av det gir meg klare assosiasjoner i retning fascisme, og ikke minst egoisme. Likevel, det finnes også andre holdninger i folk flest. Ikke alle hater. Det finnes også empati og sympati rundt omkring i de tusen hjem. Og generøsitet, forståelse og vilje til godt. Men dessverre virker det i blant som om haterne roper høyest, eller at den knyttede neven trumfer den åpne hånden.


Det var litt om utstillingen jeg arbeider mot og noen tanker rundt den. Men før den skal vises, er det altså sommer og gjerne litt ferie. Dette var bare litt tidlig reklame.
   
I dag hadde kjæresten eksamen i psykologi, så hun har startet på sin ferie allerede. Selv om dagene framover nok blir fylt en del med forberedelser til neste års studium, som handler om latin og antikkens litteratur. Spennende tema for henne, og hun gleder seg. Selv henger jeg ikke helt med. Jeg er en enkel sjel med en begrenset hjerne. Men noen drypp av kunnskap faller likevel i hodet på meg, og fester noe av det seg, får jeg dermed en berikelse på kjøpet. Kjæresten min utvider horisonten min i stedet for å fortelle meg hvor den skal ende. Det er et av fortrinnene hennes, hun må ikke putte alt i en boks og så hive nøkkelen. De andre fortrinnene hennes skal jeg skrive om en annen gang. For eksempel hennes velutviklede empatiske evner. Humoren hennes skal jeg derimot ligge unna. For i motsetning til hennes godhet, er nok den noe begrenset.

Og nå har jeg kanskje skrevet såpass at vi kanskje kan kalle dette et blogginnlegg, så da runder jeg av for denne gang. Nyt sommerdagene, de solfylte og de mer grå, og kom deg ut og beveg på kroppen. Det gir masse energi i etterkant om en blir litt svett og sliten. Og gevinsten kommer på både et mentalt og fysisk plan.

Keramikkhånden du ser på bildene lagde jeg for noen år siden, og den fikk tittelen Argument.

Ha en fin pinsehelg.

Bjørn

Dagens link:

I helgen er det MGP, og det norske bidraget synges av Agnete Johnsen. Agnete har en utfordring, som vi kaller bipolaritet. Det at hun har denne utfordringen, betyr ikke at hun er mindre verdt enn de andre deltagerne. Det betyr heller ikke at hun er en dårligere sanger. Og slik er det med veldig mange som har en utfordring. Blant leger, vakehjelper, uføretrygdede og kunstnere. De er alle mer enn merkelappen vi ynder å fokusere på, mens vi polerer egen fasade og speiler oss i den.

Heia Agnete!4 kommentarer:

 1. Og dermed gikk den kommentaren et annet sted.
  God pinse og klem.
  Annemor

  SvarSlett
  Svar
  1. I blant tar nettet seg friheter. Er kjedelig når noe forsvinner. Håper ikke det tok nattesøvnen din.:)

   Ha en fin dag og en fin pinse.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Nei da, det bare forsterket min overtro vedrørende fredag den trettende. Jeg finner sengen min igjen 👵

   Slett
  3. Overtro er det vanskelig å gjøre noe med. Håper du fikk sove igjen. Og i morra er det den 14, så da kan du slappe av og ikke tenke et øyeblikk på ulykker og at Fanden skal sette sitt griffelmerke på deg.:)

   Bjørn

   Slett