søndag 8. november 2015

Ingen kommer undan politiken.




Det står mye om asylsøkerne i avisene om dagen. Og nå har Carpe Diem kommet med en låt som tar utgangspunkt i dette. Noe som fikk Frp’s Peter N Myhre til å kalle låta noe svineri bygget på hat, mens han samtidig henviser til Lill Lindfors sin gamle låt «Musik skal byggas utav glädje. Han sier at Carpe Diem må hate Frp, som om dette med flyktningene handler om Frp. Men for å være ærlig, så har jeg ingen opplevelse av at det er hat som er det bærende budskap i denne låta:




Det finnes et gammelt triks for å kneble noen, og det er å angripe person framfor sak. Da må du forsvare hvem du er, og ikke hva du mener, og fokus blir flyttet fra hva det egentlig handler om. Se bare på dette med at asylsøkerne sier i fra om noe de reagerer på ved mottaket i Sarpsborg. Da blir det slengt ut personkarakteristikker som utakknemlige lykkejegere, og de får klare meldinger om å pelle seg hjem om de skulle våge å ha en fremtreden som ikke er i samsvar med det å være taus og takknemlig, i stedet for at en ser på saken og hva som kanskje kan gjøres med den. For meg tenderer slike uttalelser mer mot å gi næring til hatsiden i Norge enn mot nestekjærlighet, kjenner jeg.

Når det gjelder låta til Carpe Diem, så legger vel den seg inn i en gammel tradisjon der protestviser har blitt tatt i bruk for å sette ord på noe som kanskje ikke alltid er like bra i samfunnet vårt. I Sverige har vi og har hatt for eksempel Marie Bergmann, 



og i Norge har vi for eksempel Ole Paus og Tramteateret.





Verden er full av musikere som har en mening om noe, og som setter ord på det. Og det er det bra at de har gjort, og fremdeles gjør, tenker jeg. Liten liste hentet fra Visearkivaren:

1. Bob Dylan - Masters of War
2. Pete Seeger - We shall overcome
3. Woody Guthrie - This land is your land
4. Edwin Starr - War
5. Country Joe and the fish - I feel like I'm fixin to die rag
6. Bob Dylan - The times they are a changin'
7. Barry McGuire - Eve of destruction
8. Kris Kristofferson - Don't let the bastards (get you down)
9. Pete Seeger - Where have all the flowers gone
10. Johnny Cash - San Quentin
11. Ukjent artist/Hep stars - I natt jag drömde
12. John Lennon/Plastic Ono band - Give peace a chance
13. Buffy St. Marie - Universal soldier
14. Bob Dylan - Blowin in the wind
15. Bob Dylan - With God on our side
16. Creedence Clearwater Revival - Fortunate son
17. John Lennon - Imagine
18. Phil Ochs - I ain't marching anymore
19. Johnny Cash - Ballad of Ira Hayes
20. Bob Marley - Get up stand up

Kunst kan gi oss noe. Og gjør det. Det er ikke slik at kunst er noe for eliten, operahuset og gallerier. Vi er alle brukere av kunst hver dag. Den kan gi oss noe å tenke over, noe å like, noe å hate, noe vi kan være likegyldige til eller å bli redd for. Kunst gjør oss sinte og provoserte, og den får oss til å gråte eller danse. Kunst er mangfold, og bør være det. Det er ikke slik at kunst bare skal gi glede. Kunst er også en finger som kan peke på det som ikke er riktig i samfunnet. Se bare på forskjellige diktaturer gjennom tidene, hvor kunstnere gjerne blir forsøkt kneblet. Enten det er forfattere, skuespillere, sangere eller billedkunstnere. Og det er det en grunn til. Så det at Frp vil ha låter som «Musik skal byggas utav glädje» framfor noe kritisk, er vel også et uttrykk for en slags tradisjonsbærende tilnærming - som en motpol til protestvisene. 

Det ukritiske kunstuttrykk vil alltid ha best levevilkår hos de som står i fare for å bli utsatt for kritikk, de som sitter med makt. Og det samme gjelder vel kanskje for den vanlige befolkning også. Det som underbygger og forskjønner eller på andre måter gir oss velbehag eller bekreftelser, er mye lettere å forholde seg til enn det som utfordrer oss.

Og da har jeg vel fått sagt det jeg ønsker å si i dag. Vannlandet kan ikke alltid handle om min egen navle, hva jeg spiser, gåturene mine, pust eller angst og den slags. Og sånn er det vel kanskje for oss alle. Ingen kommer undan politiken.

Dagens bilde er klippet fra plakaten til en installasjon jeg lagde, som handlet om fasade vs innhold. Den kan du se her.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:








   

4 kommentarer:

  1. Kunst skal berøre, sette tanker og følelser i sving, stille spørsmål og gi svar. I tillegg til å glede.
    Klem👵

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var en fin sammenslutning, Annemor.

      Ha en fin dag.:)

      Bjørn

      Slett
  2. Her var det bare å si amen til det du skriver. Ønsket fra politikere til høyre er fånyttes, kunstnere har alltid utfordret makta, i større eller mindre grad. Så velkommen til virkeligheten, politikere.
    Fortsatt god søndag

    SvarSlett
    Svar
    1. Og i tillegg til makta, blir vi mer vanlige folk utfordret fra tid til annen. Slik jeg også blir. Og det hjelper ikke at jeg selv er kunstner.

      Ha en fin dag.:)

      Bjørn

      Slett