fredag 22. mai 2015

Livskriser, avstand og nærhet.




I går skrev jeg om overgrep mot barn. Det skal jeg ikke gjøre i dag, tror jeg. I hvert fall ikke så mye. I stedet skal jeg legge ut denne linken - Ti spørsmål og svar om seksuelle overgrep -  så du kan lese noe som andre har skrevet. Og så kan du selv velge om du vil vise det du fikk lese til barn du har i ditt liv. Enten det er ditt eget barn, en slektning sitt barn, eller et barnebarn. Og synes du det er vanskelig å forholde seg til det og helst vil glemme hele greia, så tenk litt over hvorfor du føler det slik. Og med det mener jeg hvem sine følelser du egentlig beskytter om du velger å være taus.

I dag har jeg bilen på verksted. Ingen big deal i seg selv, er det lett å tenke, utover de tusingene det kommer til å koste meg. Men her jeg sitter føler jeg meg litt låst. Ikke fordi bilen og jeg ville gjort så mye om den var tilgjengelig for meg, men valgmuligheten er uansett tatt bort. Og det å miste valgmulighetene våre er det jo ikke så lett å rope hurra for. Skal jeg gjøre noe utenfor husets vegger nå, må jeg ta i bruk apostlenes, eller buss. Og buss er ikke et tema for meg lenger. Buss og min form for angst er ikke kompatibelt. For selv om jeg på en god dag kanskje kunne fikset å ta en tur med bussen, er det ikke sikkert jeg ville klart å ta den hjem igjen. Og om jeg klarte det, kunne det likevel komme til å koste meg mye mer enn smaken er verdt. Så da blir det til at jeg sitter her i dag. Og jeg kommer meg ikke til vannet jeg bruker å gå min daglige tur rundt nå. Da må det i så fall bli i kveldingen, nå jeg får bilen igjen. Det vil si når datteren min har kjørt meg for å hente den. For jo, jeg er så heldig at hun stiller opp når den skal leveres og hentes igjen. Ikke alle er like heldig som meg. Ikke alle har noen som stiller opp i livet sitt. Enten det er egne barn eller andre.

Å miste tilgangen til bilen en dag er ikke verdens undergang. Folk mister ting som er mye verre enn det. Ofte også noe som ikke går å få tilbake. Som for eksempel helsen. Noen mister også jobben. Eller en de er glad i dør. For noen er det opplevelsen av egenverdi som faller utfor et stup. Da kan de komme til å få oppleve noe som kalles en livskrise. Å være uten bilen en dag er ingen livskrise. Like lite som en dårlig hårdag er det samme som en depresjon. Selv om jeg hører mange påberope seg å være deppa i både hytt og pine. For å skille mellom ting har derfor begrep som å møte lettveggen oppstått. Selv om lettveggen også blir brukt litt for lett. For i blant dreier det seg bare om litt tåke, en bump i veien eller ei uregjerlig kvise på de bakre regioners mer eller mindre voluminøse former.  

Livskriser er noe dritt. For vi slipper ikke unna dem. Folk skiller seg, folk dør, økonomien går til helvete osv osv. Og opplever vi det ikke selv, så har vi gjerne noen i vår nærhet som får utfordringene. Da må vi møte dem. Og vi bør møte dem med noe annet enn å be dem ta seg sammen. For den løsningen har de ganske sikkert tenkt på selv mer enn én gang, og forsøkt å gjøre om til handling minst like mange ganger, og trenger derfor ikke å få det gnidd inn i trynet av folk som alltid vet best. Da jeg selv møtte veggen, og mistet både familielivet, jobb og helsen, det vil si hele livet slik jeg kjente det, sa en kamerat en del ting som fikk meg til forandre det synet jeg hadde på han ganske ettertrykkelig. Han sa blant annet at han ikke håpet jeg ville bruke det mot han at han var mer vellykket enn meg, siden han hadde både god jobb, hus og hjem og dyr bil, mens jeg nå hadde kun det å være syk. Noe jeg nevner her og nå, for å illustrere at empati eller hjelpsomhet handler om fokus. Om alt alltid handler om oss selv, gjør vi sjelden den som sliter en tjeneste. I stedet hjelper vi heller kanskje til med å trykke hen enda lenger ned i gjørma hen har havnet i.

En annen løsning en del folk tyr til når noen i deres nærhet møter veggen, er å trekke seg vekk. Det vil si at de føler de må velge en enten eller løsning. Men en trenger ikke å agere på den hjelpeløsheten en kan kjenne på når noen sliter, på et slikt vis. Det er likevel ikke vår oppgave å ”helbrede” noen fra seg selv og det de føler eller å bære alt ansvar for dem. Det er nok å være der for dem. Og ikke en gang hele tiden. Vi må ikke glemme å være tro mot våre egne følelser og grenser oppe i en annens krise.  Blir det vanskelig og tungt er litt likevel langt bedre enn ingenting. Og så får vi bare forsøke å huske at noen ganger tar ting tid. Kanskje blir livet til den som fikk en livskrise aldri det det var igjen. Men noe blir det. Og dette noe har vedkommende rett til å eie. Og du har muligheten til å ta del i det, i stedet for å skyve hen vekk bare fordi det er den letteste løsningen for deg.

I vår familie har svigerfar fått en kjempeutfordring. Etter et hjerneslag er han lam i venstre del av kroppen, og han ligger nå på sykehus for rehabilitering. Noen prognose er vanskelig å stille. Men det det medfører her og nå, er blant annet at hans to døtre har fått en stor jobb å gjøre. De kan ikke bare trekke seg bort. Det er heller ikke slik at sykehuset sørger for alt. De pårørende må vaske klærne hans, sørge for at han følger opp avtaler, være med om noe skal gjøres utenfor sykehuset, ta del i den mentale og sosiale biten, osv. Og de pårørende er altså kjæresten min og søsteren. De har dermed blitt en del av sin fars livskrise.

Når det kommer til familie, strekker vi oss gjerne langt, selv om det skulle komme til å koste oss mye. Men det er ikke alltid så selvfølgelig som vi skulle tro, at den som møter veggen får forståelse og omsorg fra sine nærmeste. For eksempel kan familier ende opp med å bli splittet, om det blir satt fokus på ting som overgrep gjort i barndommen. Ikke alle klarer å akseptere at den overgrepsutsatte legger opplevelsene sine på bordet. Og de kan komme til å velge overgriperens ”side”, eller påberope seg retten til ikke å ta standpunkt og bare la ting surre videre som om ingenting har skjedd. Noe som i mitt hode gjerne er en unnvikelse. Ofte med begrunnelser som at dette med overgrep jo bare er påstander, det mangler bevis. Og de har jo lest om falske anklager så de vet det finnes. Så kan det oppstå press som at nå er det på tide å legge det bak seg - gammelt søppel stinker. Og plutselig kan den som ble sviktet i barndommen, ende opp med et nytt svik, og beskyldninger som at de ødelegger familien og slike ting. En annen og minst like vond greie, er om noen dør, og det oppstår en arvestrid. Da er det lite medfølelse å finne for sin sorg. Og slik fortsetter det. Livskrisene griper om seg i livene våre, og berører alle som står den rammede nær. Noe som selvfølgelig ikke skal legges på ryggen til den kriserammede som en sekk full av skyld. Livet er slik livet er, og dette er en del av det.

Dagen sklir videre her jeg sitter og hakker på tastaturet. Klokka har nå blitt tolv snart, og det er vel på tide med lunsj. Lunsj er ikke det verste en har i livet. I det hele tatt er det lite som er det verste en har, og enda mindre som er det potensielt vanskeligste en kan komme til å møte. Men noe har vi alle å slite med. Og så får vi gjøre det beste ut av det, og nyte et måltid, eller noe annet, og forsøke å ikke glemme at noe godt finnes det også i livet vårt - uansett. En må bare forsøke å legge merke til det. 

Det at jeg skriver blogginnlegg som det i går og det i dag, er et valg jeg tar. Ikke fordi det er det letteste valget jeg kunne tatt, men bloggen har blitt en stor del av livet mitt slik det er nå. På et vis har Vannlandet blitt som en jobb. Om du lytter til sangen som ligger under Dagens link, blir det formidlet noe der som jeg kan kjenne meg litt igjen i. Kanskje kan du også kjenne deg igjen.

Bildet er en detalj fra utstillingen Innerst.

Ha en fin dag.

Bjørn





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar