søndag 15. februar 2015

Folk er brutale.
Det er søndag. Og Fastelavn. Så i dag blir det hjemmelagede, glutenfrie boller med krem. Jepp, glutenfrie, for både jeg selv og døtrene mine har cøliaki. Noe som har gitt noen utfordringer opp igjennom årene. Men i dag er dette med glutenfritt mye lettere å forholde seg til enn for tjuefem år siden. Det har kommet flere og bedre produkter på markedet, så for egen del er det til vanlig ikke noe problem å ha cøliaki. Det at maten er dyrere enn den folk flest spiser, blir kompensert via grunnstønad. Noen utfordringer finnes det likevel. Skal en ut og spise, er det ikke alt på menyen en kan velge. Slik var det også i går, da kjæresten og jeg feiret Valentines day med en middag på byen. Men mat ble det, det smakte, og vi koste oss. Selv om det var mye folk. Halve byen skulle visst feire  Valentines ved å ta en middag ute.  

Et annet problem med cøliaki er om en blir invitert hjem til noen. Jeg føler alltid at jeg skaper merarbeid for folk, om jeg sier at jeg ikke kan spise ting med hvetemel i. Et alternativ er at jeg velger å ikke spise. Men det å ikke spise er ingen god løsning.  For det får meg til å føle meg annerledes og litt utenfor. Noe som ikke akkurat virker dempende på angsten min. Det igjen kan føre til at jeg velger å takke nei til en invitasjon. Det at jeg er voksen gjør likevel sitt til at disse tingene er lettere for meg å forholde seg til enn for barn. Her kan du lese om Petter (4) som ikke ble bedt i bursdagsselskap på grunn av sitt lille handikap. Folk er brutale.

Da mine egne barn var små, spurte vi alltid foreldrene til de vi skulle ha på besøk om det fantes allergier eller andre utfordringer, og vi brukte å sende med døtrene våre glutenfrie kaker i bursdagsselskaper om vi var usikre på hva som ble servert. Og dette med at noen mødre sender boller eller lignende med barna sine på skolen for at de skal dele med klassen, løste vi ved å bake opp ting som vi hadde i skolens fryser. Problemet var bare at frøken ikke alltid gadd å tine det. Så der satt det et lite barn da, og så på at de andre spiste og koste seg. Folk er brutale.

Leser en nyhetene i dag, er det vanskelig å ikke få med seg terroren i Danmark. Folk er brutale. Ikke fullt så feite overskrifter preger nyheten om at politimesteren i Bergen trekker seg etter skandalen med Monikasaken. Har nok vært mye prestisje som har styrt en del valg her. Noe som dessverre gikk kraftig utover den døde pikens mor. Folk er brutale.  

Morsommere var nyheten som kom her en dag, om at en barnefamilie regjeringen ville sende til Afghanistan ble sendt tilbake av myndighetene der. Må ha vært surt for Anundsen. Om han føler noe skam i denne saken med utsendeleser er jeg likevel usikker på. På meg virker det som at det handler mer om regelrytteri og prestisje enn om noe annet. ”Du få’kke leke mer i våres gård”. Politikere kan være brutale.

Og da har jeg ikke tid til mer i dag. Boller skal bakes og spises, og familie samles.

Bildet er fra en tidligere bollebakst.


Ha en omtenksom og lite brutal dag.

Bjørn

6 kommentarer:

 1. Prøver å avstå fra brutaliteter, det er da mange nok som tar seg av det. Både blant politikere og oss andre.
  Allergier er no' herk enten det gir seg utslag i cøliaki,astma eller eksem, eller i alt sammen på en gang.
  Intet ukjent fenomen i vår familie og ble løst etter gi beskjed-, spør-, bring selv- metoden. Naturligvis med ulikt utfall. Til tider.
  Bring med- metoden er i grunnen grei.

  Kos deg med boller og familie :)
  Klem på fastelvnssøndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Allergier er noe herk, det har du rett i. Og det er dessverre mange barn som plages med det. Men ved hjelp av litt godvilje fra de voksne blir ting litt lettere. En trenger i hvert fall ikke å legge sten til byrden ved å ikke be dem i bursdager. Det samme gjelder om de har noen fysiske utfordringer, eller downs. Og om det er noen som er litt mer høyt og lavt enn andre, så klarer en vel med litt godvilje å leve med det også et par timer.

   Ha en fin uke.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Det er så mye jeg ikke forstår. Virker som om folk gjør det utroligste, så lenge det ikke går utover dem selv. Det være seg å glemme og ta opp en glutenfri kake fra fryseren eller sende ut asylbarn.

  Ha en fin fastelavnssøndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Frk.M

   Det er ikke alt som lar seg forklare så lett. Folk dreper hverandre og folk sparker nedover. Det har blitt et kaldere samfunn de siste årene. Men en får gjøre så godt en kan i den lille flik av verden en selv lever i. Og peke på urettferdighetene der en kan.

   Ha en fin uke.:)

   Bjørn

   Slett
 3. Håper du har hatt en så fin helg som mulig! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lunacy.

   Takk for det gode ønsket.:)

   Helgen ble fin den. Og bollene smakte. Det ble til og med uttalt at de glutenfrie bollene var bedre enn de ferdigkjøpte med hvetemel som vi også serverte. Ikke verst. Jeg husker med gru hvordan glutenfri gjærbakst ble for noen år siden. Tørt og jævlig og tungt. Men i dag går det mye lettere å få til noe som minner om spiselig.

   Utover å ete, ble det mye preik, og jeg fikk dullet litt med barnebarnet. Og spesielt det siste er jo kjekt.:)

   Ha en fin uke.:)

   Bjørn

   Slett