onsdag 7. januar 2015

Yes, it's Fucking Political.

                                                                                     Statement (selvportrett)I går var jeg på atelieret igjen, etter lang tids sykdom. Og det var kjekt. For meg. Men kanskje ikke for alle.  For egentlig burde det vel settes inn tiltak mot meg, om en skal følge regjeringens tanker. Jeg må jo innrømme at jeg tjener lite på kunsten min nå, selv om jeg tjente litt da helsa var bedre. Nå har jeg i tillegg til lite salgbar kunst også trygd. Det betyr at jeg tilhører en gruppe som betaler mindre skatt enn gjennomsnittet. På samme måte som arbeidsinnvandrere. Og slikt vil ikke regjeringen ha noe av. Så i stedet for å peke på dem som underbetaler arbeidsinnvandrerne, legger de ansvaret på arbeidstakeren, og vil ha dem ut av landet. Hvorfor fokuset på dette settes akkurat nå, vet jeg ikke, for vi er tilsluttet EØS, og vil nok fortsette med å være det. Noe som betyr at folk fra andre EØS-land også vil fortsette og komme hit for å arbeide.  Gjerne for luselønn. Så kanskje det burde være naturlig å spørre seg hvorfor dette med skatt for arbeidsinnvandrere i det hele tatt blir satt på dagsorden. 

Hvorfor settes det fokus på skattedelen framfor den lave inntekten? Hvordan kan en skylde på arbeideren for at han blir utnyttet, gjennom å ville sende han hjem som straff for det? Og om han eller hun på grunn av dårlige vilkår tar noen svarte jobber for å spe på kassa, så skyldes kanskje det at de i utgangspunktet blir utnyttet av noen her på bjerget, ikke at alle fra andre land er kjeltringer? Og ikke alle som jobber svart kommer vel fra et annet land? Mange av oss kjenner en håndverker, eller har en i familien, som er lett å ty til. Og mange har en kompis som stiller opp noen helger. Arbeidet blir ikke hvitere av at en kjenner den som gjør jobben.

Å sette fokus på ting som hisser opp folk er et gammelt triks for å skjule en annen agenda. Det samme gjelder populistiske handlinger som betyr nada for folk flest.  Og vi ser det hele tiden. Også i Norge. Hvor mange kjøpte egentlig Segway da det ble lov? Å kunne kjøpe en er jo frihet, så hurra for den valgmuligheten, her har du min stemme. Ser en på et annet løfte, så betaler vi fremdeles bompenger i bøtter og spann.  Og det irriterer folk. Så hva kan en regjering gjøre da? Jo, den kan peke på utlendinger eller minoritetsgrupper og forsøke å skjule alt annet.

Om dette jeg nå skrev er virkeligheten? Vel, for meg føles det litt slik, selv om det kun er en flik av den. Det kan hende at jeg ikke får med meg viktigheten av de ”riktige” tingene, at jeg henger meg opp i ting som betyr lite, fordi jeg ikke forstår bedre. Jeg er en enkel mann. Men uansett sitter jeg igjen med at alt som skulle bli så meget bedre ikke blir det. Oljeprisen går ned, krona faller, bensinprisen står støtt som en påle, maten blir dyrere, plastposene skal koste mer enn dobbelt så mye som før, ei krone her og ei krone der, pytt, pytt, det er da så lite... 

Alt i alt føler jeg ikke at det som loves er det som gis, og hvor er friheten i dette? I stedet blir det slik at alt er de andres feil. Enten det er forrige regjering sin feil, verdensøkonomien, østeuropeere eller islamistenes sin. Gjerne alt på en gang i ei herlig suppe. Mens regjeringen er et hjelpeløst offer for tilfeldighetenes gang. Så da blir jo spørsmålet: Er det et hjelpeløst offer vi trenger til å styre oss? Men som sagt: Det kan hende jeg ikke får med meg de store linjene. Det som virkelig er viktig. Å få solgt flytoget og slike ting, forstår jeg for eksempel ikke viktigheten av, selv om regjeringen synes vi bør selge unna der vi selge kan. Uten at det plager dem det minste at det er utlendinger innblandet på dette feltet. Og hva skjer egentlig med Frp's hatobjekt numero one, mullah Krekar når han nå slippes ut av fengsel? Blir det fortsatt bare prat der i gården? Bør han interneres? Kanskje hele grupper bør interneres? Hvilken gruppe bør en i så fall ta først? De med mørk hud? Eller de psykisk syke? Og hva med islamistene, det finnes jo noen ytterliggående blant dem. Så er det ikke tryggest å skjære alle over en kam og få kontroll på alle som ikke er som oss? Uansett hvem som bestemmer hvem "oss" er. Bare sånn i tilfelle? Og bør det hele legges ut på anbud der den som tilbyr den billigste løsningen overkjører den som tilbyr den mest menneskelige? Hva med de gamle? Ville det ikke vært enklere å få dem inn i leire også, slik at det ble billigere med all omsorgen som samfunnet må betale langt mer for når de bor spredd. Det må da finnes en økonomisk gevinst for samfunnet der?

Jeg vet nå ikke jeg. Det prates mye, og det som gjøres oppleves ikke for meg her jeg sitter som til fordel for ”folk flest”.  I stedet oppleves det som om vi går langsomt inn i et mer overvåket samfunn, der politiet får pistol på hofta og småfolk og svake grupper får det vanskeligere. Varme og omtanke forsvinner. Og dette får jeg ikke til å stemme med ”den sosiale profil” på statsbudsjettet, som regjeringen hevder at de står for. Trenger vi en lovendring som gir oss lov til å spille poker med penger? Trengte vi en lovendring som gir folk lov til å slo hverandre ned mot penger, bare fordi Brækhus er god til det? Hvorfor vil ikke regjeringen forby reklamen for spillselskaper vi overøses med på tv for tiden? Ville ikke det vært et sosialt godt grep? Alkoholreklame er jo forbudt, og tobakk. Siden det skader folk. Men organisert gambling og falske løfter om lykke og rikdom skal være lov, uansett hvor mange som får problemer på grunn av spillavhengighet. Trenger vi all reklamen for gambling? Trenger unge mennesker med barn det? Hvor går pengene de kaster bort i jakten på den tilnærmet uoppnåelige drømmen? Og hvorfor er det så greit for regjeringen med lureriet vi utsettes for? Lurer også regjeringen oss? Er vi lettlurte?

Før kaltes lette løfter om gevinster som ikke finnes for Bondefangeri. Bondefangeriet nærer seg på det du betaler. Hvis du ikke er villig til å betale fungerer ikke bondefangeriet. I dag kalles samme mekanismen for Frihet. Så blir kanskje spørsmålet om ikke friheten koster mer enn en plastpose, selv om det er plastposen som får oppmerksomheten vår.

Og med det var dagens blogg unnagjort.

Ha en fin dag.

Bjørn

4 kommentarer:

 1. Hei du. Jeg tok slett og rett og delte teksten på Ytringsstedet jeg.
  Takker for den !
  Mvh
  Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Synnøve. Så kjekt at du ville dele inne på Ytringsstedet. Takk skal du ha.

   Ha en flott dag.:)

   Bjørn

   Slett
 2. For å gi et ett svar på et dine mange spørsmål; Ja, vi er lettlurte.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er nok det ja, Annemor. En lurer ikke en gammel rev som er lurt før, sies det, men det stemmer nok ikke alltid.:)

   Ha en fin dag.:)

   Bjørn

   Slett