søndag 26. oktober 2014

Livets mange ansikt.

Livet har mange sider, og det er lite som er absolutt.  Vi tror vi vet veldig mye, men vet langt mindre enn vi tror. Og det vi ikke vet, sloss vi gjerne i mot å ta inn over oss i form av en mulighet, mens vi murer oss inne blant egne sannheter. Vi tror vi står støtt og trygt i livet der vi er, med vår tro, kunnskap og de rammer vi har opparbeidet oss. Og vi klarer ikke å se at alt plutselig kan bli forandret.  Mange tror for eksempel at mye kan løses ved å ta seg sammen, om noe skulle butte i mot. For eksempel ved sykdom. Enten det nå handler om noe fysisk eller psykisk. Og siden det er slik, blir den syke tillagt skyld om han eller hun ikke lever opp til kunnskapen den friske påberoper seg å eie om sykdommen. Noe som ofte kommer fram i tilbakemeldinger under innlegg i avisene, der for eksempel uføre i disse tider får sine pass påskrevet av mer eller mindre ondskapsfulle og dømmende forståsegpåere.  

Selv er jeg ufør. Og for tiden er jeg i tillegg deprimert. Deprimert er ikke det samme som å ha en dårlig hårdag, eller å være litt trist over en konkret ting. Det er heller ikke nødvendigvis en tilstand hvor det meste handler om å stå i mot trangen til å ta livet av seg, mens en lever dagene nede i et svart hull og har det stort sett vondt. En depresjon kan ha flere ansikt. Selv har jeg det ikke så vondt. Men jeg har det heller ikke godt. Det føles mer som om jeg har ingenting. Følelsene mine er borte. Det samme gjelder all energi og tiltakslyst og evne. Sinne, sorg og de fleste andre følelser er borte. Selv om jeg innimellom kan kjenne på det som er godt. Men jeg vet ikke om det er fordi jeg faktisk kjenner det, eller om jeg lurer meg selv, fordi jeg vet jeg har kjent det før, og husker hvordan det var. Og slik har det vært en stund nå. Men i går kjente jeg noe.

            Jeg lå på sofaen og så på tv som jeg gjør det meste av tiden jeg er våken nå, og i programmet Stjernekamp sang Nora Jabri en sang som fikk tårene fram i øynene mine. Det samme gjorde Reidun Sæther. Dessverre funket ikke videoene på youtube i dag, men du kan se dem inne på NRK sin side. Spol deg fram til riktig sted på videoen. Nora starter på 1.06. 35 og Reidun på 0.53.36 på telleren. Du finner dem her.  

            Nå skal jeg ikke si med hundre prosent sikkerhet at det handlet om selve sangene, samtalene før og etter opptreden, eller om det handlet om de følelsene sangerne viste at de selv følte på og at jeg adopterte dem og gjorde følelsene til mine egne. Men jeg tror jeg ble smittet av det de viste minst like mye som av hva de sang. Uansett så kjente jeg på noe, og samtidig kom tanken om at nå begynner jeg å bli friskere. For det er lenge siden noe har rørt meg.

            Å ikke ha tiltak til å gjøre selv små ting i hverdagen er ikke slitsomt. Ikke for meg, ikke nå. Det er heller ikke fylt med spesielt mye sorg. Det bare er. Slik er det også med fraværet av følelser. Men jeg kan kjenne på en forundring. At det er merkelig. For intellektet er ikke dødt, selv om følelsene er borte. Så jeg analyserer meg selv flittig og prøver å forstå. Fornuften min sier at jeg ikke vil ha det slik lenger, men noe i meg sier også at det er fordelaktig å ikke kjenne på så mye vanskelige følelser som jeg til tider har når jeg ikke er deprimert. Angsten min er mindre nå, og jeg har ingen lengsler som legger seg som klumper i magen eller nevneverdige savn. Jeg kan tenke på lengsler eller savn, men kjenner egentlig ikke på det. Når jeg ikke ser på tv er jeg mye inne i en drømmeverden, som ser helt annerledes ut en min egen virkelighet. Men jeg har ingen problemer med å gå ut av den igjen.

            Jeg har heller ingen store forventninger eller krav til mennesker rundt meg, jeg er tålmodig som et fjell overfor dem. Og det finnes tilnærmet null sjelelig smerte i meg nå. Mesteparten av tiden er det bare tomt. Selv om jeg i korte øyeblikk kan føle på en rastløshet. Men den går fort over, og skyldes gjerne at jeg ikke finner noe på tv som jeg ønsker å se. Og det jeg ønsker å se er programmer fra virkeligheten hvor jeg beskuer andre menneskers følelser, og livene de lever. Jeg tror at det hjelper til med å fjerne meg litt fra erkjennelsen av tomheten i meg selv og i mitt eget liv. Å se en film fungerer derfor ikke. For der handler følelsene om skuespill.

            Jeg vet ikke hva som skal til for at jeg skal komme ut av tomheten, eller om det er mulig så lenge jeg går på medisiner. Å ta seg sammen er ikke et alternativ, selv om FRP truer med å ta fra meg det lille av penger jeg har om jeg ikke gjør som de mener jeg burde gjøre. Om jeg går for å forsøke den løsningen, vil jeg snart måtte leve med alle nederlagene som nødvendigvis vil måtte komme, og jeg risikerer å havne i det svarte hullet i stedet for det tomme. Og det svarte hullet stjeler alt verdifullt ved deg. Alle rettigheter og alt håp. Og omskaper virkeligheten din til en smerte som kan ende opp med å bli uutholdelig.  Been there done that. Så jeg satser denne gangen mer på å la ting være det de er, og å la meg selv være slik jeg er den tiden det tar. Og satser pengene på at noe skjer når jeg slutter med lykkepillene. At en nedtrapping gradvis vil få meg til å kjenne noe igjen, uten at alt kommer rasende over meg samtidig. Og deretter at jeg vil få trang til å gjøre noe konstruktivt igjen. Så jeg har satt meg selv en dato for når nedtrappingen skal starte. For om jeg ikke kan gjøre alt nå, så klarer jeg i hvert fall å sette en dato.

            Fotoet er et portrett min yngste datter lagde av meg en gang, og det har tittelen "My beautiful dad.

           Ha en fin dag.

           Bjørn


           Dagens link: Disguise


10 kommentarer:

 1. Godt å ha en datter som kan lage "My beautiful Dad".
  Hvor ble ordene og meningen av?
  Klem på en bjørn som sliter som meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Det var trist å høre at du heller ikke er inne i din beste periode. Jeg håper det går seg snarlig til for deg.

   Alt godt fra meg.:)

   Slett
 2. Du skriver veldig gode tekster! Ta godt vare på dem, kanskje de kan bli til en bok?!
  Ønsker deg det beste!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, KKvinneblogger,

   og takk for rosen.:)

   Jeg vet ikke om dette er bokmateriale. Men jeg har litt andre ting liggende, som jeg kanskje kunne prøve å få utgitt en gang. Men det får bli en annen dag.;)

   Alt godt fra meg.:)

   Slett
 3. Innom for å si god lørdag til deg Bjørn. Varme tanker -

  SvarSlett
 4. Hei gamle ugle.

  Så hyggelig at du la igjen en hilsen. Ønsker en god helg for deg også.:)

  Bjørn

  SvarSlett
 5. Svar
  1. Takk for det, Liv Tove. Det går seg til.

   Gode dager til deg også.:)

   Bjørn

   Slett
 6. God kveld Bjørn :)
  Kjenner meg igjen i det du skriver, har ikke så gode dager (måneder) for tiden jeg heller og er ikke så aktiv på bloggfronten som du kanskje har merket. Uansett, ville bare si at jeg følger fortsatt med på Vannlandet og jeg tenker ofte på deg. Håper du snart får bedre dager! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Frk.M

   Takk for gode tanker. Det er dumt at ikke alt stemmer på dine kanter for tiden, men håper det går seg til snart.

   Alt godt fra

   Bjørn

   Slett