mandag 25. august 2014

Verdier, kaker og kjendiser.Gårsdagens glutenfrie donut-seanse gikk over all forventning. Bakingen gikk greit, og fråtsingen etterpå likeså. I tillegg til det kjæresten og jeg hadde bakt og kjøpt, dukket min eldste datter opp med ei hjemmelaget kake også. Så det ble nok å velge i mellom, og medførte absolutt et høyt nok sukkerinntak. Samtidig var dette også første gang jeg frityrstekte noe som er laget med glutenfritt mel, men det blir nok ikke siste.Utover det ble bursdagsselskapet vi holdt for min eldste datter en koselig sammenkomst, slik bursdager skal være. Nå også akkopagnert av hissige barneskrik. Så lungene fungerer på den lille, ingen tvil om det. Det er ei sterk og sunn jente. Og langt fra ei lita og sart ei, som noen mødre visstnok har begynt å strekke seg etter å få, gjennom å spise for lite under svangerskapet. Med de konsekvenser det kan få for barnet.  Men skrikingen var én ting i går. En annen er alle minnene som dukket opp samtidig, fra da mine egne barn var små. Og det var stort sett de gode minnene jeg husket. Alt det nære. Og det er fint å tenke på at min datter, mannen og barnet, nå skal skape sine egne minner. Godt dokumentert av en real samling selfies.Nå er det ikke kun små barn enkelte kvinner er opptatt av å få, noen er også opptatt av å bli så små som mulig selv. I hvert fall så tynne som mulig. Og i ”Skal vi danse” som startet opp igjen på lørdag, har de med både Fotballfrue og Nadya Khamitskaya, to som i hvert fall jeg opplever sender ut veldig feil signal i forhold til kropp. En ting er å være tynn, noe helt annet er det å idealisere det.  For det er mange som sliter med mat og med kroppsbildet, og jeg skjønner ikke helt poenget med å profilere kjendiser som står for ting vi ikke bør forsøke å leve opp til i det hele tatt. Vi er da ikke så i beit for kjendiser, enten det nå er A, B eller C? Fotballfrue sender vel ut mye annet jeg kunne stilt spørsmålstegn ved i tillegg til signaler som kan være med på å fremme kroppshysteri, men det skal jeg ikke ta her og nå. 

For programmet "Skal vi danse" i seg selv, opplevde jeg det i tillegg til det nevnte, også som en ekstra nedtur at de hadde skiftet ut mesteparten av dommerpanelet, hadde dradd inn Didrik Solli-Tangen som programleder og at den lille solstrålen Elena Bokoreva Wiulsrud ikke var med lenger. Så det spørs om ”Skal vi danse” for min del blir førstevalget denne høsten.

Men i høst er i høst, og i dag er i dag, og mine antipatier og kritiske syn på små og store kjendiser er rimelig uinteressante for folk flest, så jeg lar tv og det kjendisene bevisst eller ubevisst formidler ligge nå. En ny uke har startet. Og kjæresten er allerede på vei til forelesning på universitetet. Hun har begynt å studere igjen etter mange års pause, og tar et årsstudium i psykologi. I dette studiet er det slik jeg har oppfattet det også innbakt en filosofidel, og Beate har også valgt en studieform som kalles Seminarmodellen.  Så i dag blir det ikke kun forelesning, i ettermiddag blir det i tillegg seminar på henne. Og litt mer morsomt for oss enn for deg, er at foreleser på seminaret er samme mannen som ledet et "hverdagsfilosofikurs" vi tok for et par år tilbake.  Så verden er ikke alltid så stor.

Jeg vet ikke hvor stor verden din er. Om den oppleves som begrenset eller uten grenser. Om den er et dansegulv eller et bur, et sted for utvikling eller et sted for stillstand og forsvar av etablerte sannheter og levemønstre. Jeg vet heller ikke hvordan dagen din tegner til å bli. Om du er lykkelig eller ulykkelig, om du sliter eller ting går på skinner. Om dagen dreier seg rundt mat, enten det er på en måte som gir glede eller problemer, om den dreier seg om å se på tv, eller om du har noe du føler gir mening å gå til. Men uansett så er ikke ting alltid så statisk som vi har lett for å tro. Fall forekommer fra både store og små høyder, men det er også mulig å reise seg. Søke mot noe nytt. Forsøke. Ikke gi opp. Det finnes alltid en eller annen mulighet en kan satse på, selv om en ikke kan ta eierskap over dem alle. Og livet er fylt opp med verdier det går an å ta en stilling til, enten verdiene er virkelige verdier, eller om de bare dreier seg rundt det vi kan oppdage på overflater, der det ligger og glitrer og forsøker å utgi seg for noe de kanskje ikke er i nærheten av å være. Så da gjelder det også for deg - du kan ta stilling.

Kjenner du noen, eller har du selv problemer med mat og kroppsbilde, kan en om en bor i Bergen eller omegn søke veiledning hos ROS.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Declare Independence


8 kommentarer:

 1. Vet du hva? Jeg tror vi får de kjendisene vi fortjener, iallfall når det gjelder dem som stammer fra en blogg. Det er jo alle vi som klikker som sørger for at folk tjener penger og kommer seg opp her i verden og blir sett av enda flere.

  Er vel derfor jeg er litt ambivalent til alle kritikken jeg har sett at f.eks Fotballfrue får. Hvorfor bidra til å heise henne opp hvis man mener at hun er et dårlig forbilde? Hvordan kan man forvente at hun slutter med det innholdet på bloggen som har gitt henne den statusen hun har i dag? Det er helt urimelig.

  Etter mitt syn, må en heller spørre seg hvilket behov hun dekker siden hun stadig blir klikket på. Det er interessant, synes jeg, og det sier en del om det samfunnet vi lever i.

  Når det gjelder å invitere henne som deltaker, så er det grunn til å stille spørsmål ved beveggrunnen: er det kun økonomisk? Hvilken plass får etikk? Ikke at det bare gjelder henne, men sånn generelt.

  Ønsker deg en fin dag og takk for at du har tatt deg tid til å besøke bloggen min!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei lammelaartanker.

   Hyggelig av deg å legge igjen noen ord.:)

   Om vi fortjener alle kjendisene våre, vet jeg ikke. Jeg håper i hvert fall ikke det.;) Men at bloggere som Fotballfrue har blitt kjent på grunn av leserne sine kommer en nok ikke unna. Selv om hun nok har fått litt ekstra drahjelp av media også.

   Hvilket publikum hun har og hvilke behov hun dekker skal jeg ikke uttale meg skråsikkert om, jeg har knapt nok vært innom bloggen, men utifra det jeg har forstått er det lett å tenke at det er unge jenter på søk etter identitet, og at det hun gir dem er illusjoner de kan drømme videre på. Litt som John Arne Riise i rollen han har tatt for spillselskap. Problemet med Riise er at drømmene han lokker folk med koster pengen, og at drømmen ikke vil oppnås for mer enn en ytterst liten prosentdel. Mens de som blir skadelidende er langt flere. Fotballfrue tar ikke penger på samme måte som spillselskapene, men det har vært en kobling opp i mot reklame plassert skjult i selve blogginnleggene, har jeg forstått. Samtidig skaper hun idealer som etter mitt syn blir vanskelige å leve opp til. Og som kanskje ikke bør leves opp til.

   Om underholdningsbransjen som sådan ser på etikk som et styrende element i veldig stor grad, tviler jeg på. Alt er jo koblet opp mot penger. Så det er vel kanskje det at noe er salgbart som blir det viktigste.

   Ha en flott dag.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Her forsvant det noe-
  Jaja. Det er nesten ikke til å tro hva vi villig klikker på, gulper ned og henrykkes av.
  "Vi får de kjendiser vi fortjener" - kanskje det. men det er noen som pusher på og det er ikke alltid kjendisene.
  Jeg er redd du er inne på noe veldig vesentlig, penger og salgbarhet og kanskje mangel på røtter og trygghet på seg selv, hos dem som heier dem frem.

  Kan hende jeg også hadde klikket og heiet om jeg hadde vært et halvt århundre yngre. Men det får vi aldri rede på.
  Sånn ps:
  Nydelig barnebarn :)
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Alder er nok et element i forhold til hva en klikker på ja. Hadde jeg vært ung hadde jeg nok i tillegg også klikket på mye mer. Blant annet mye mer skit.

   Takk for rosen av barnebarnet.:)

   Ha en fin dag.:)

   Bjørn

   Slett
 3. Ups, kommentaren min forsvant.
  Men nei, jeg klikker ikke på fotballfruer og den slags. Er nok ikke i målgruppa.

  Fine bilder av gullet, aner et våkent blikk.

  God kveld til deg -

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei gamle ugle.

   Nei, verken du eller jeg er nok i nevnte målgruppe.;)

   Ha en flott dag.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Jeg er nok i målgruppa, men jeg vil heller være her sammen med dere jeg ;) Mye hyggeligere det.

   Men jeg liker å følge med bittelitt da, sjekke innom litt rundt omkring så jeg kan være litt orientert, som deg Bjørn :) (Så jeg kan vite hva jeg skal kritisere, hehe)

   Slett
  3. Hei Frk.M

   Så hyggelig at du vil være her hos "oss".:)

   Å farte litt rundt for å holde seg orientert er vel likevel ikke spå dumt. Det er mye en kan hente på nett, både på godt og vondt.

   Det var en gang en eller annen som sa at kvinner som leser dameblader driver med selvpining. Fordi de hele tiden måler seg opp mot det uoppnåelige, tror jeg var tanken. Kanskje er det slik med noen blogger av typen som Fotballfruens også.

   Må du ha en flott søndag.:)

   Bjørn

   Slett