torsdag 7. august 2014

Livet er fullt av trapper, Pappa.





Tid for blogg.  Akkurat nå er det ikke så veldig mye annet jeg klarer å gjøre. Å gå i trapper er kun én ting som nok byr på utfordringer. En lungebetennelse slo ut i full blomst, og jeg ble ganske redusert. Ca én uke gikk det fra jeg begynte å småhoste litt, til jeg måtte få hastetime hos legen. Nå er jeg satt på en coctail av piller som allerede et døgn etter at jeg startet på den ser ut til å virke litt. Og godt er det. En hver lettelse er som manna fra himmelen. For når du som meg i utgangspunktet har lungesykdommer jeg må leve livet ut med (astma, emfysem og kols) og kun 30 prosent lungekapasitet igjen, merkes det rimelig godt når en del av den kapasiteten forsvinner. Som den jo gjør ved for eksempel en lungebetennelse. Det meste blir veldig mye tyngre. En hver bevegelse krever surstoff som ikke lenger er tilgjengelig. Og jeg blir veldig sliten. Så jeg ligger nå mesteparten av dagen helt stille. Det er det som krever minst surstoff.

Prøv å stramme leppene så det bare er et hull stort nok til å få et sugerør igjennom, og pust så tungt og raskt gjennom det lille hullet. Det er ikke moro så veldig lenge. Å ha så lite pust er ikke moro for meg heller. Spesielt ikke når det går over lang tid, og jeg ender opp med å puste så tungt som det ved den minste anstrengelse jeg gjør. Tenk om du måtte skifte dekk på bilen og ikke fikk mer luft i deg enn gjennom det lille hullet. Selv skifter jeg ikke dekk lenger. Det går ikke. Noen må gjøre det for meg. Selv om jeg til vanlig puster lettere enn i disse dagene. Men å hakke på tastaturet går greit også nå. Skal ikke mye surstoff til for å klare det. Så her sitter jeg. Og forsøker å ikke hoste. Fordi det å hoste er som å brårøske en rull piggtråd opp gjennom lungene. Likevel bør jeg hoste innimellom, for å få opp ting. Så som ved så mye annet, har også det å hoste både en gevinst og en kostnad knyttet til seg.

Jeg fikk problemer med pusten ganske tidlig i livet, antagelig mye på grunn av allergier det ikke ble tatt hensyn til da jeg var barn. Mitt første astmaanfall fikk jeg likevel ikke før jeg var atten. Etter det forandret livet mitt seg merkbart, og det fulgte noen år med til dels lange sykehusopphold. Det lengste var på et år ved Glitre Lungesanatorium (med en liten pause på et par måneder midt i). Etter hvert fikk jeg ved hjelp av medisiner det likevel ganske greit, selv om jeg i samme periode utviklet en kraftig angstlidelse og fikk tunge depresjoner. Så der kom utfordring nummer to. Det er ofte i denne alderen slike konsekvenser av en vanskelig barndom kommer til syne. Og min barndom var skremmende, kjærlighetsløs, voldelig og identitetsruinerende.

Siden jeg i utgangspunktet røykte, og lungene igjen så ut til å fungere rimelig greit, fortsatte jeg med det. Også da jeg etter en stund utdannet meg ved Kunsthåndverkskolen i Bergen og begynte på karrieren som keramiker. I et keramikkverksted blir det lett mye støv og dritt en kan puste inn. Blant annet kvarts. Og det finnes en sykdom som kalles Potters Rot, eller Silicosis. Så etter hvert ble jeg ganske mye verre, til jeg en dag plutselig fikk en brå nedsatt lungefunksjon jeg trodde skyldtes en forkjølelse, og som jeg også trodde ville gå over, men det gjorde den aldri. Og jeg ble diagnostisert med kols. Da ble røyken stumpet.

                                                                                                                                                                                                   Å leve med astma og kols i den grad jeg har det, går likevel an. Det er ikke slik at jeg ønsker å dø fordi livet ble uten verdi da noe av pusten forsvant. Jeg vet at sannsynligheten for at en kan dø av kols likevel er påtagelig tilstede, og at lungebetennelser ikke akkurat tilfører noe positivt med tanke på prognoser. Min egen lungebetennelse startet denne gangen antagelig ved at jeg i løpet av natten gulpet opp magesyre, som kom ned i lungene. Jeg var i en overgang mellom to typer medisiner pga magesyreproblemet, og ting fungerte ikke helt med en gang.  Tenk over den faren, om du har samme problemet med for mye magesyre. Det er lurt å være føre var. Samme faren gjelder om du har veldig dårlig tannhelse, og hissig bakterieflora i munnen av den grunn. I løpet av natten kan bakteriene komme ned i lungene og vips, så er du ute og kjøre. Denne faren økes ved stort inntak av alkohol, fordi brekningsrefleksen som holder uønskede ting borte fra lungene dempes. Dette er heldigvis ikke et problem hos meg, siden jeg kjører et strengt tannpusseregime og nyter svært lite alkohol.

Over to tusen mennesker dør av kols i Norge hvert år. Det er den 4. hyppigste dødsårsak. Men jeg vil ikke dø av det. Jeg nekter. Jeg vil være her. I det lille livet mitt. Jeg har barn, kjærest, bonusbarn, søsken, kolleger, og har nettopp fått et barnebarn. Jeg har en liten bil som gjør ting lettere for meg i forhold til både lunger og angst, og jeg har tilpasset livet jeg lever til de utfordringene jeg har. Jeg har funnet løsninger. Jeg har klart noe. Jeg har ikke resignert. Selv om det aldri blir godt nok, så er det likevel godt nok. Mitt navn er Middelmådighet, men jeg trenger ikke å dø av den grunn. Jeg ble aldri noen verdensmester og vil aldri bli det. Det er dette jeg klarer. Det er dette jeg er. Og mer burde ingen forlange av meg. Heller ikke jeg selv. I stedet for å lage keramikk, maler jeg nå bilder tre ganger i uken, i tillegg til å jobbe med installasjoner og utsmykninger. Ikke alt en gjør trenger mye surstoff, og det som krever det kan en be om hjelp til. Så utover noen naturlige begrensninger, finnes det nok enda flere muligheter. Jeg kan skrive blogg, og fortelle folk som måtte titte innom Vannlandet at livet er verdt å leve selv om ikke alt gikk slik en kanskje ville, trodde eller håpet på. Bøker er der også for folk som puster tungt. Det samme med tv og internett. Kultur er ikke tilgjengelig kun for ”de andre”. Opplevelser er der også for dem som har en nedsatt helse, enten den er fysisk eller i form av en psykisk lidelse. Evnen til å ta i mot inntrykk og til å tenke egne tanker blir ikke borte selv om det oppstår noen sår. Det samme gjelder for evnen til å føle. Og i blant er det lett å føle at en blir et annenrangs menneske om en har en sykdom som kols. At det er selvforskylt, og ikke fortjener noe mer enn forakt fra andre. Og kanskje er det slik. Kanskje er det slik også med fedme. Eller i mange tilfeller når noen dør i trafikken eller ender i rullestol. Kanskje bærer vi alle skyld for noe. Men det gir ikke alle de andre som da også bærer skyld, retten til å dømme deg, bare fordi dine konsekvenser har blitt mer synlige.

Det er ikke kun de vakre og vellykkede som har et hjerte. De føler ikke renere og penere enn de som ble merket av motstand og lever dagene med noen arr. Alle kan le og alle kan gråte. Spise et godt måltid eller gå på slankekur. Det gjelder for dem som har det meste på stell, men det gjelder også for dem som på en dårlig dag kanskje kan se på seg selv som annenrangs, eller føler at andre ser slik på en.  Det går an for alle å være glad i noen, og det er mulig for noen å være glad i deg. Alle har begrensninger i livet, men alle har også muligheter. Noe det kan være lett å glemme, når en står og stanger mot en vegg det oppleves som umulig å komme over, rundt eller gjennom. Denne veggen kan være et fysisk handikap, eller et psykisk. Veggen kan også være skam. Derfor har jeg tatovert  ”Every wall is a door” på armen min, for å minne meg selv på at det også finnes ting som først blir mulig gjennom motstand. En tatovering som ble gitt i gave av kjæresten min og barna mine.

Jeg vet ikke hvordan Vannlandet oppleves utenfra. Om hva akkurat du tenker.  Om et innlegg som dette for eksempel oppleves som sytete. Men det er ikke ment slik. Jeg er fullt oppmerksom på at min surstoffmangel og lungebetennelse er uinteressant for de fleste andre enn meg selv og mine nærmeste. Så for meg er min historie kun en innfallsport. Motivasjonen for å skive slike ting om meg selv som i dag, er at øyne skal åpnes. Ikke for at de skal se på meg, men for at de skal se på deg som leser dette. Dine øyne. For kun gjennom å åpne øynene dine kan du se hvem du er, og ikke kun den du ikke ble. Ser du deg selv gjennom en annens øyne hele tiden, kan du fort bli den du tror de ser. Og det er lett å tro feil, eller fokusere feil. Først når du virkelig ser på deg selv, med dine egne øyne, vil du se alt du er i stand til å gjøre, og alt du er.

Det finnes mye giftig en kan måtte forholde seg til når en arbeider som keramiker. Ikke alt tok jeg like mye på alvor. Fatet er dekorert ved hjelp av stoffer så giftige at det krevde bruk av gassmaske under arbeidet. Men jo, akkurat det tok jeg på alvor.

Tittelen på dagens blogg er et sitat. Ordene falt fra min yngste datters munn da hun var syv, åtte år, en gang hun og jeg var ute og gikk, og jeg klaget over at jeg var sliten.  
  

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link:  Gabriellas sång


                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                              

11 kommentarer:

  1. Livet er fullt av trapper, men det fine ved trapper er at man kommer opp og kan gå ned igjen.
    Klem på en torsdag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sånn er det. Og innimellom finner en ei rulletrapp også.:)

      Fin dag til deg.:)

      Bjørn

      Slett
  2. Nei, herfra oppfattes ikke dette som sytete. Jeg leser og blir opplyst om tilstander jeg var uvitende om. Jeg tåler dessuten det noen kaller syting, bare så det er sagt.

    Og fra barnemunn kommer mange gullkorn.

    God bedring til deg -

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei gamle ugle.

      Det var bra du ikke leste det som syting. Det er jo heller ikke slik at jeg sitter her nå med dødsangst, eller tror at det bare er å bestille båre like godt først som sist. Det er mer at problemstillinger rundt helse blir mer tilstedeværende når utfordrende ting skjer. Slik som en lungebetennelse i mitt tilfelle. Og en begynner jo å tenke over ting. I tillegg er det slik at når jeg begynner å tenke på noe så får jeg noe å skrive om, så da gjør jeg det.:)

      Ikke alle kommer fram med det de tenker. Det er mange som har hemmeligheter. En ganske fornøyelig og samtidig til tider litt trist blogg som har tatt utgangspunkt i det finner du under linken. Nyt den.:)

      http://norske-hemmeligheter.blogspot.no/

      Ha en fin kveld. Her er pusten blitt litt bedre i løpet av dagen, og jeg opplever en gryende energi og en helt angstfri rastløshet. Må være feber.;)

      Bjørn

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt sagt av din yngste datter : Livet er sannelig fullt av trapper! Hei Bjørn! Gratulerer med barnebarn! Tusen takk for en nydelig kommentar i min blogg! Har nå begynt på toppen i din blogg, altså det nyeste først, og da faller det meg å si GOD BEDRING! Jeg kan ingenting om kols annet enn at min mor hadde kols til slutt i 3 stadium, og vi kjørte ambulanse med henne et par ganger, hun pustet i cpap på 70 årsdagen sin.

      Hun døde ikke av kols, hun døde av noe annet påseilet som hun var av sykdom. Men dette med pusten. Jeg har selv slitt mye med pusten med den sykdommen jeg har, og det skjer først når jeg blir veldig utmattet. Og på det sykeste hadde jeg mer enn nok med bare å puste. Å se moren sin puste, hoste slim, måtte hvile på veien mellom stua og wc, det gjør noe med en. Hun måtte slutte å røyke. Men kolsen var stri. Hun slapp unna lungebetennelser slik jeg leser at du har, og det må være forferdelig på toppen av kols og noe annet som du også har.

      Jeg håper du kan få hjelp av medisiner så den forsvinner, for jammen er ikke kols mer enn nok i seg selv. Å føle at man ikke får puste eller puste gjennom et sugerør er noe av den verste smerten et menneske kan oppleve. Jeg har opplevd det, men puster helt fint nå fordi det var en annen sykdom.

      Ønsker deg GOD GOD bedring så du får nyte livet enda mer. Innlegget ditt er ikke sytete, det gir en utstrakt hånd til oss andre med påminnelse om at livet er til for oss som ikke ble tildelt den helt gode helsen, vi som sliter enten med det ene eller det andre, der livet ikke har gått på skinner, men der vi har måttet kjempe, legge til side viktige aktiviteter for å forsøke å stake ut nye som skulle gi mening, finne en mening, ja, noen ganger kan man føle at eksistensen glapp litt, og da er det viktig å ikke bare ta til takke med "restene"; men å skaffe seg mening, liv, nærhet også når det ikke lenger gikk lett å puste enten der med den konkrete pusten eller at man strever med å puste liv og mening til sin eget liv. Det med å se seg selv med sine egne øyne og ikke andres har tatt meg over 50 år å finne litt mer ut av.

      Ha en strålende helg, Bjørn, god bedring!!

      kjersti

      Slett
    2. Hei Kjersti.

      Takk for en veldig fin og varm tilbakemelding. Jeg vet fra før at du sliter med ditt, men det var trist på lese om din mor. Heldigvis er jeg ikke så dårlig som du beskriver at hun var. Jeg fungerer til vanlig rimelig greit, selv om jeg ikke kan bruke kreftene som før, eller kan gjøre ting like raskt som før. Så ved å tilpasse meg pustens begrensninger lever jeg rimelig godt med lungeproblemene. Det finnes jo mye annet en kan gjøre enn å løfte tunge ting, og en venner seg til ting.:)

      Mine problemer skyldes nok mye keramikeryrket i tillegg til røyken. Selv om legene gjerne er fornøyde når de får vite at jeg har røykt, og legger mindre vekt på eksponeringen av kvarts over mange år. Se link:

      http://amv.legehandboka.no/forebygging/helseovervaking-i-forhold-til-eksponering/respirabelt-krystallinsk-silika-34705.html

      Og en pussig greie, er at det er først i det siste jeg har blitt oppmerksom på noe annet med eksponering av kvarts over tid, og det er at det kan medføre betennelser i ledd også. Noe jeg har vært mye plaget med, men lenge trodde skyldtes overbelastning og gjentagende bevegelser som keramiker. Til tider hadde jeg store smerter og var ute av stand til å arbeide over kortere og lengre perioder. Noe som ikke er en god ting når du er din egen arbeidsgiver og ikke får sykepenger. Løsningen fra legenes side var antibiotika og slikt. Men det hjalp bare litt, og alltid midlertidig. Det ble også foreslått operasjoner. Løsningen for meg ble til slutt noe jeg leste på nett, og det var gurkemeie sammen med pepper. Jeg kan jo forsøke, tenkte jeg, uten å tro mye på det. Men etter å ha spist det daglig i noen måneder forsvant smertene, jeg kunne slutte med medisiner, og har nå ikke trengt dem på et år.

      Ha en fin dag.:)

      Bjørn



      Slett
    3. Hei Bjørn:) Takk til deg også:) Veldig godt å høre at du ikke er så syk som min mor var, men hun hadde to andre dødelige diagnoser, og da blir alt mye verre. Jeg vet veldig mye om det å tilpasse seg begrensninger som du har forstått, det er tøft, men man kan ha et fint liv likevel. Man kan aldri sette livet på "vent".

      Jeg syns det er utrolig bra at du er blitt smertefri. Jeg er nok litt tvilende til gurkemeie og pepper, men uansett så flott med den gode bedringen.

      Jeg har lyst til å skrive et blogginnlegg på alternativ medisin, men kanskje erter jeg på meg folk:) Men vi uttaler oss gjerne ut fra egne erfaringer. Men så bra at du har kunnet slutte med medisiner.

      Når jeg er skeptisk til alternativ (til medisin), så har jeg ikke mer tro på antibiotika. Men kanskje jeg skulle prøve pepper og gurkemeie mot mine leddsmerter. Jeg mener at så lenge ting er ufarlig, så skader det ikke å prøve. Det folk ikke vet er jo at mye alternativt har gått forbi alt som er av kontroller, og det er jo skummelt. Jeg har blitt veldig feilbehandlet av homeopat og tilsvarende:)

      Ha en nydelig helg i fortsettelsen.)

      Kjersti

      Slett
    4. Hei Kjersti.

      Er nok ikke mye jeg har hatt å gjøre med alternativ medisin, og jeg vet ikke en gang om det var gurkemeien som hjalp, men jeg er helt smertefri. Og det er godt i seg selv. Pepperet skal etter sigende være med på å forsterke effekten av gurkemeien, ikke ha noen egen helende virkning.

      Måten jeg inntok det på var ved å ha et godt strø med vanlig husholdningskrydder (ikke noe dyre spesialgreier) på skivene til frokost og lunsj, med pålegg over. Smakte til tider høgg, men alt har sin pris. Jeg hadde også gurkemeie i de fleste middagsretter, minus risengrynsgrøt.;) Jeg husker ikke helt hvor lenge jeg brukte dette, men det dro nok over halvåret i hvert fall.

      Det kan hende du hisser på deg folk om du går inn og er kritisk på fora hvor folk ellers er veldig sikre på ting. Så et råd fra meg er å kjenne etter hvor mye du påvirkes om du får slengt dritt etter deg, og vei det opp mot gevinsten du eventuelt føler det gir å ytre meningen. Uten at du lar det vippe over i at du blir redd for alt. En god kjøreregel er å velge sine kamper, men også tidspunktet og arenaen en måtte ta dem på.

      Ha en flott helg.:)

      Bjørn

      Slett
    5. Hei Bjørn!
      Innsatsen din med pepper og gurkemeie må sies å være formidabel, og at det dro seg over halvåret, jeg er imponert. Ja, alt har sin pris, og du ble kvitt smertene (noe jeg tror du hadde blitt uten dette, men hvem vet?)

      Så du tok vanlig krydder, og hadde gurkemeie og pepper oppå der igjen? Hehe, ikke gurkemeie i risengrynsgrøt, det var godt at du unnet deg noe:)

      Ja, jeg har hisset på meg mange opp igjennom jeg altså:) Så jeg skal nok ikke bevege meg i fora der folk ellers er sikre på ting. Jeg havnet i en debatt med Frp'ere som sympatiserte med Sverige-demokratene, og de ble så sinte på meg, nesten litt truende, så jeg sa til mannen min at "du, snart får vi ku klux klan" på døra :D :) Var spøk, med litt alvor under. Man skal virkelig passe seg litt også. Jeg tåler veldig dårlig å få slengt dritt etter meg, og derfor er bloggen min så "snill" også.

      Det med å velge sine kamper prøver jeg å etterleve så godt jeg kan. Kampen må gi mening for at jeg skal engasjere meg. Og det meste er ikke verdt å engasjere seg så mye i at det går utover sjela.

      Tusen takk for ønske om god helg, så denne først nå, og helga har bestått i å avslutte en nydelig sommerferie ved havet, og dette blir litt "blåmandag".

      Ha en fin uke.) :)

      kjersti

      Slett
    6. Hei igjen.:)

      Å spise disse skivene med krydder var ikke så veldig store utfordringen, det var mer som å ta vitaminer om morgenen. Og ja, jeg brukte bare litt strø med begge kryddersortene for eksempel under osten.

      Å hisse på seg folk på nett blir gjerne litt ubehagelig. Folk har så mange slags agendaer. Noen søker informasjon, noen liker bare å krangle, mens andre liker å stikke deg der de tror det gjør vondest. Jeg har fått mitt pass påskrevet jeg også, men det har vært rolig her på Vannlandet.:)

      Ha en fin uke.:)

      Bjørn

      Slett