mandag 2. juni 2014

Håp blir ikke reelt før en griper etter det




T T T - ting tar tid. Det tar tid å bygge et fjell, men det tar gjerne tid å grave et hull også. Så i dag ble jeg vekket av gravemaskiner, slik jeg har blitt i det siste. Gata graves opp og fiberkabler graves ned. Og selv om jeg ikke liker å våkne opp på denne måten, så blir det nok bra når de er ferdige med jobben.

Det er mye som er best når det er ferdig. Middagen for eksempel. Men det betyr ikke at prosessen fram mot kaloriinntaket og alle smakene er uten verdi. Når jeg lager mat hos kjæresten, er vi begge alltid på kjøkkenet, slik at vi kan prate mens jeg holder på. Og er vi uten unger en helg kan vi unne oss litt rødt i glasset under forberedelsene også. Det at vi er to på kjøkkenet er langt hyggeligere enn om jeg sto der alene. Slik jeg gjør hjemme hos meg selv. Likevel hender det jeg koser meg med middagslagingen hjemme i min egen binge også. For det er noe med forventninger. Jo mer arbeid jeg legger i middagen jo mer gleder jeg meg og koser meg. De gangene jeg koser meg minst, er når jeg spretter en boks eller åpner en pose frossenmat og bare varmer grapset. Likevel hender det jeg tyr til den løsningen. Gjerne når jeg har droppet oppvasken litt for lenge, slik at den har vokst utover benken. Jeg tror mine lettvinte løsninger kommer av at jeg er lat, eller prioriterer noe annet enn å stå ved komfyren eller vaske opp. For eksempel det å ligge på sofaen og se på tv. Selv om det ikke akkurat er koselig. Eller skaper forventninger. Gevinsten ligger mer i det en kan kalle fritak. På linje med det å bli foret uten å være nødt til å løfte skjea selv.

Tre dager i uka er jeg på atelieret. Jepp, tre dager får holde, jeg er tross alt trygda, og det er jeg av en grunn. Grunnen er ikke at jeg drømte om å bli det og arbeidet hard for å få det til. Jeg arbeidet vel heller hardt for å holde hodet over vann.  Men så druknet jeg likevel.

Når jeg er på atelieret går det med litt tid til kaffe og skravling, men det går også med tid til å kline farger på et lerret.  Å sette sammen disse fargene på en måte som gir noe av verdi for meg selv og helst andre i samme slengen, krever en prosess. En prosess som ikke tjener på sofagnukking. Likevel, å stå i en prosess vil gjerne skape en lengsel etter fritak i blant. Fordi prosessen krever innsats av deg. Kanskje så mye innsats at det begynner å gjøre vondt.  Enten en jobber med musklene som graverne i gata utenfor krybba mi gjør i disse dager, eller en dytter maling på et lerret, kan noe begynne å bli pinefylt. Men det må en stå i. Akk og sukk. Sånn er det bare. Melkesyre og verk kan oppstå i både muskler, hode og sjel.

Om alle stoppet i det noe begynte å gjøre vondt eller på annen måte ga motstand, så ville det ikke skjedd mye. I hvert fall ville det gått langsommere enn om en presser seg litt. Nybrottsland kommer ikke av seg selv. Stein må flyttes, røtter må rives opp, før alt kan legges til rette for å så frø, og så må ugress lukes, spirer vannes, og først langt om lenge kan en høste.  Sånn er det også med vedlikehold, det krever sitt. Ikke minst vilje. Selv har jeg litt vilje, men kunne nok tjent på å korrigere retningen av den i blant. Noe støvlaget rundt meg vitner ubeskjedent om. Det samme gjør slitasjen av skrivebordstolen. For et par uker siden måtte jeg til og med bytte tastatur. Mange av bokstavene var slitt bort. Så noen timer ved dataen har jeg brukt i tillegg til timene på sofaen eller de som gikk med til å stirre på min egen navle.


                                                              Navlen min


I går var vi og hørte på stedatteren min og koret hun synger i. Og det ble en fin opplevelse. Men jeg hadde ikke lyst til å gå. Angstnivået mitt toppet seg litt i forkant, og unnvikelsestrangen skrek etter å bli hørt. Men jeg gikk likevel. Jeg trosset trangen til å la være. Og det ble greiere enn jeg trodde. Da jeg hadde fått satt meg foran scenen dempet ting seg innvendig, slik at jeg kunne konsentrere meg litt om det som skjedde rundt meg, ikke bare det som skjedde inne i meg, i form av dirring og tolking av alt som kunne øke angsten. Og det var bra. For ungdommene hadde langt mer å gi enn kun det å stirre på min egen navle ville hatt.

Navlebeskuelse er en tidkrevende syssel. Og ganske altoppslukende om en først begynner å gi seg hen til den. For meg hjelper det å ha noe å gjøre på. For eksempel det å lage en middag, eller male et bilde, eller snakke med noen. Da får jeg hevet blikket, og følelsene jeg sliter med demper seg gjerne. Men det krever at jeg våger å stå i noe først. Og i dette tilfellet er ”noe” motstanden som vil at jeg skal legge meg på sofaen og gjøre nada. Bare ligge der og ta inn noe ferdigtygget. Noe jeg kan drømme meg bort i eller rømme i. For det kan også dempe angsten min. Spesielt om jeg klarer å sovne i tillegg. Når jeg sover plager ikke angsten meg i det hele tatt. Men alt kan en ikke sove seg fra om en også vil oppleve en prosess. 

For å få oppleve prosesser må en være litt våken. Det samme med det å komme i mål med noe. Middagen lager ikke seg selv mens en sover, slik det meste ikke gjør. Drømmer blir ikke virkelige før en tar et skritt framover. Håp blir ikke reelt før en griper etter det. Bevegelse må til. Og det første skrittet kan i blant virke nærmest umulig å ta. Men det bare virker slik. Vi blir lurt. For umulig er det ikke. Det som er umulig er å skulle gjøre alt på en gang.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Get up Stand up





8 kommentarer:

  1. " Håp blir ikke reelt før en griper etter det. Bevegelse må til. Og det første skrittet kan i blant virke nærmest umulig å ta. Men det bare virker slik. Vi blir lurt. For umulig er det ikke. Det som er umulig er å skulle gjøre alt på en gang."

    Det med ikke å skulle gjøre alt på en gang, virker noen ganger slett ikke umulig, i forkant. Til man har begynt på alt mulig på en gang. Og da blir det for mye bevegelse, i kropp, i sjel og sinn. Og bråstopp.

    Men kan man begrense seg, er det nesten utrolig hva man kan få til Uten å stirre på sin egen navle.
    For lit og for mye forderver alt. Balansepunktet er viktig.
    Klem :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Her hadde jeg fokusert på det å komme i gang. Men noen gyver løs på det meste og ender opp med å gape over for mye også, det har du helt rett i. Så kanskje jeg skulle skrevet energi istedet for bevegelse. For energi får deg ikke bare til å bevege deg, bremsing er også energi.:)

      Ha en fin ettermiddag.:)

      Bjørn

      Slett
    2. Energi hadde nok sagt noe annet til meg - ja.
      Men man leser med de brillene man har, vet du.
      Klem :)

      Slett
  2. Dette innlegget får meg til å tenke på tempo. Og på ståsted. Opplever man seg selv som i overkant rask, ønsker man seg kanskje langsomme bevegelser, som da igjen kan oppleves som å stoppe opp. Og motsatt, om du forstår.
    Tror selv opplevelsen er nøkkelen, ikke tempo eller bevegelse målt matematisk.

    Jeg for min del prøver å la være å bevege meg så fort, jeg har lett for å springe fra meg selv, i tanker og gjøremål. Prøver å tåle langsomheten, som kan oppleves som å stå stille.
    Men som allikevel er bevegelse. For på et vis kan vel alt oppfattes å bevege seg, det sier vel både de gamle filosofer og de moderne fysikerne.

    Hva håp er? Det vet jeg ikke. Jeg grunner også på forskjellen mellom "å ha det" og "å ta det".

    Mao traff du meg i et filosofisk hjørne, med denne teksten. Takk for det.

    God ettermiddag til deg -

    SvarSlett
    Svar
    1. At du havnet i det filosofiske hjørnet må være bra. Hadde vært langt verre om det var inn i det likegyldige hjørnet jeg ledet deg.:)

      Jeg forstår godt den der med å bevege seg litt sakte. I blant må jeg gjøre det selv. For jeg får mer angst av å skru meg mentalt opp. Dessuten har jeg ødelagte lunger, så jeg må ta meg selv i å regulere tempoet på grunn av det også. Hvis ikke blir jeg raskt veldig sliten, som igjen gjør at jeg får gjort mindre. I tillegg til at tung pust og svett kropp minner om den fysiske opplevelsen av angst, og kan trigge den bare på grunn av det.

      Er helt enig med deg i det du sier om opplevelsen kontra tempoet.

      Hva håp er kan det nok sies en del om. Men om en tenker på ordtaket Det er håp i hengende snøre, så må du i det minste gripe snøret og henge det ut fra ripa om det skal være håp om noe fangst. Om en ligger helt stille på sofaen uten å gjøre noe, kan en selvfølgelig drømme om en selvfisket middag, men om det er så mye håp om å få det er en annen sak.

      Ha en fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett
  3. Så bra at du klarte å overvinne angsten. Det er absolutt en deilig følelse de gangene man får det til.

    Jeg tror, for min egen del, jeg har lett for å bli navlebeskuende når det skjer mye oppi hodet mitt og jeg kjenner (for) mye etter hvordan jeg har det. Da forsvinner jeg lett inn i min egen verden og lite annet føles viktig.

    Det er som du sier viktig å heve blikket litt, begynne å ta del i verden. Som du allerede vet så har jeg også lett for å sove bort angsten, men det naturlig nok ikke en varig løsning.

    Ha det fint :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Frk.M

      For meg blir det ofte to dominerende følelser i etterkant av økt angst, som jeg trosset. Det ene kan være i form av seiersfølelse fordi jeg klarte å gjøre det jeg ville uansett, men en følelse av sorg kan også fort bli dominerende. Over at ting ble som de ble, og jeg må leve med en slik utfordring. Hvilken følelse som "vinner" er ikke alltid så godt å si. Det kan variere i løpet av minutter.

      Det er fort gjort å demoralisere seg selv ved å kalle seg navlebeskuende. For det går jo også å si at en tar seg selv på alvor, og er bevisst på hva en er og hvordan en er sammensatt. Egeninnsikt er viktig i forhold til utvikling. Men det er nok en fordel om en får gjort noe annet enn å beskue og analysere seg selv i tillegg. Og bruke det en får forståelse for på en utviklende måte og ikke som en bremse eller bekreftelse på at en kan la være. Bevisste strukturer kan hjelpe i så måte, opplever jeg. Enten det er angst eller annet som hindrer en i å gjøre det en ønsker. Forutsigbarhet og levemønster. Rutiner. Slik at en slipper å gå i kamp med seg selv for hver lille filleting en burde gjøre.

      Ha en flott dag.:)

      Bjørn

      Slett