lørdag 26. april 2014

Prioriteringer
Disse dagene er det ikke bloggskriving som står øverst på prioriteringslista mi. Heller ikke lesing av andres blogger setter jeg av mye tid til. Det er andre ting som krever tiden min. Men, på den annen side: Det du tar deg tid til, har du tid til. Så nå har jeg senket ræva ned i skrivebordstolen og skal bruke litt energi på Vannlandet.

I Bergen er det maraton i dag. Jeg måtte på atelieret og jobbe litt i formiddag, og folk i alle fasonger og aldre flommet rundt meg ikledd siste og ikke fullt så siste skrik i treningskondomer. Svette og gode og med kramper i beina stavret de seg fram. Noen med spenst og gratie, andre mer som et takras. Men mange var de, i hvert fall, den skal de ha En hel lavine av knokler og fett og muskler og melkesyre. De veltet fram som reine gnuflokken.  Det var nesten så jeg ikke kom fram med bilen - hallo, hva gir du meg? 

Bergen by var ellers som en villig tøs, og gjorde seg selv tilgjengelig ikledd sin fineste sol. Så nå er det vår. Nesten sommer. Trærne har blitt grønne og pollen pirker i folks øyne og luftveier med sine plagsomme klør. Men det får vi leve med. Alt har sin pris.

Utover å sørge for å ha vinduene mest mulig igjen for å stenge pollen ute, er fokuset mitt for tiden mye orientert rundt utstillingen jeg skal åpne den 15.mai. Fremdeles er det ting som skal gjøres før den datoen. Én ting er selve monteringen, som denne gangen vil kreve en del, siden det er mange små elementer som skal fungere i installasjonen.  Men alt som skal monteres må jo også være ferdig før jeg kan montere det. Noe krever lite tid, som engelen over her, annet tar lang tid. I dag har jeg arbeidet med en pikk, som også skal lages, før den finner plassen der den hører hjemme. Den ble ikke ferdig, men den er på gang. Og plakat og pressemelding og masse småplukk har jeg startet på, og får heldigvis hjelp til å gjøre så bra som mulig. Ting som ikke gjør seg selv. Og som tar langt mer tid enn en skulle tro. Men jeg kommer i mål med god margin, det satser jeg på. Jeg liker å ha alt oppe et par dager før åpning. Slik at jeg kan få senket skuldrene litt før jeg skal vise fram det jeg har arbeidet med over lang tid. For tid tar det.

Denne utstillingen begynte jeg å lage skisser til allerede på åttitallet. Og opp gjennom årene har jeg arbeidet videre på ideen med jevne mellomrom. Til jeg nå endelig får se den ferdig satt opp. Noe som ikke var en selvfølge at jeg skulle få. For det finnes null økonomi i det jeg holder på med nå, utover de utgiftene jeg har. Mye av utstillingen skal vises én gang og så kastes. Ting er ikke laget for å vare, eller for å selges. De er bare ment å være et glimt i tiden. Som et møte med noen en skimter i øyekoken i det de passerer. Og kanskje blir dette møtet likevel til noe som enkelte husker. Slik at det jeg har arbeidet med får en misjon, selv om det ikke vil flytte fjell eller utrydde malaria eller jeg selv blir rik av det. Alt må ikke være så voldsomt. Alt må ikke være vitenskapelig fundamentert, grensesprengende eller holdt innenfor fastlagde rammer og konvensjoner. Alt må ikke tuftes på økonomiske læresetninger, få verdi gjennom bestandighet eller kvalifisere til himmelske basuner. Noen ting kan få være det det er, og kun det. Slik en blomst er en blomst og en sølepytt en sølepytt, en ørn en ørn og en sommerfugl kun en sommerfugl.Vi har alle likevel hørt om sommerfugleffekten. Vi har alle kjent en bris stryke over armen, kjent hjertet svulme over en liten bagatell, eller kjent huden nuppe seg når vi hører en sang. Vi har alle møtt et blikk som fikk oss til å føle noe et flyktig sekund, i det vi passerte noen på vei til alt det viktige vi alltid har å gjøre. Det ene lille sekundet er ikke nødvendigvis bortkastet. Eller uten verdi.

OM Å SYNES

Jeg så deg på gata i dag, og du så så ensom ut. Kanskje var du det, kanskje ikke. Jeg tenkte:

Skal jeg si hei?

Jeg gjorde det ikke. Ikke et smil engang ga jeg deg. Det kunne jeg gjort. Jeg kunne godt gitt deg et smil. Kanskje det hadde gjort deg varm. Og meg. Og hva hadde jeg vel å tape?

Jeg ga deg ingenting, og du forsvant nedover gata. Hvor du skulle vet jeg ikke. Kanskje skulle du hjem til en familie som ventet deg. Eller til en tom leilighet. Kanskje skulle du kjøpe en kjole du hadde gått og sett på i et vindu. Men hva vet vel jeg. Ingenting. Jeg hadde jo aldri sett deg før. Kommer nok heller aldri til å se deg igjen.

Jeg skulle smilt til deg. Jeg vet det, men jeg var så redd for at du skulle oppdage sårbarheten min da. Den som ligner på den jeg mente å se i deg. Var redd du ikke ville smile tilbake, eller smile uten varme. At du skulle se rett igjennom meg, som om jeg ikke var til. Jeg blir så liten da. Når noen ser på meg og velger å ikke se meg. Jeg blir en ingenting. Det gjør vondt. Langt inne i sjelen stikker det. Du skjønner kanskje hva jeg mener.

En hel dag gikk jeg rundt i byen. Så på menneskene. Ikke én smilte jeg til. Og det var horder av mennesker der. Heller ingen smilte til meg.
 
Nå ligger jeg i senga mi. Det er natt, og jeg tenker gjennom dagen min. Jeg angrer på at jeg ikke sa hei til deg, der i byen, og jeg vet at jeg vil tenke på det til jeg sovner. Jeg skulle gjort det, jeg vet det. Jeg skulle smilt. For du så så ensom ut. Du så så fryktelig ensom ut. Som om du gikk blant tusener av mennesker som ikke så deg i det hele tatt.
 
Jeg håper du kjøpte en rød kjole.


***

Jeg har ofte tatt i brukt tekst i en eller annen form i utstillingene mine. Lappen med ordet ANGST på bildet over her, ble laget til en utstilling jeg hadde for noen år siden. Jeg hadde trykket opp masse slike lapper med forskjellige ord, så de som besøkte utstillingen kunne ta med seg hjem et ord de følte passet for dem, om de ville. Som et lite minne. Noen ord var positivt ladet, andre mer utfordrende. Men ikke alle lappene forsvant. Så noen av de jeg fremdeles har, vil jeg bruke i utstillingen jeg skal ha nå. Gjenbruk er bra bruk. 


Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Release Me


12 kommentarer:

 1. Likte veldig godt det du hadde gjort med lappene folk kunne ta med seg! Synes det var en veldig fin og genial ide. Lykke til videre med forberedelsene til utstillingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Frk.M, og mange takk.

   Forberedelsene går sin gang. Jeg er litt på autopilot nå.:)

   Ha en fin helg.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Jeg er imponert over hvor god tur er til å sette ord på alt mulig.
  Lykke til med innspurten på utstillingsforberedelsene! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig av deg å gi en slik tilbakemelding.:)

   Innspurten går sin gang, og snart bryter jeg målsnora. Og akkurat det er en stor ting. Og en av få sosiale settinger hvor angsten holder seg ganske i ro. Merkelig greie det der.:)

   Ha en fin helg.:)

   Bjørn

   Slett
 3. Alt skal ikke vare for evig og slett ikke alt skal være hugget i stein. Men smil, det skal man ødsle med, for egen del og kanskje for den man smiler til.

  Angsten fikk du beholde, ser jeg. Kanskje det er et farlig ord, for mange? Og derfor kan man ikke ta det til seg? Eller med seg?

  Håper angsten ikke hindrer deg for mye fremover.
  Klem i en søndagsnatt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annemor.

   Om alt var hugget i stein ble verden hard, og det ble vondt å sitte. Sånn er det bare. :)

   Ordet angst fikk jeg beholde. Og hovmod og arroganse og tror jeg også ligger i den lille bunken jeg har igjen. I det hele tatt ord som er vanskelige å koble til seg selv. Mens ord som kjærlighet og varme forsvant. Og det er helt greit, synes jeg.

   Angsten min er der nesten alltid, men siden begynnelsen av påske har den ikke vært så veldig ille. I dag skal jeg i konfirmasjon. På med findressen og smilet. Slike sammenstimlinger av folk trigger ofte angsten, men foreløpig går det forbausende glatt. Jeg har ikke en gang begynt å grue meg enda. Og jeg har ei støttepille i lomma om det skulle bli for ille. Så dette går nok bra.:)

   Ha en flott dag.:)

   Bjørn

   Slett
 4. Lykke til og vonde kirkebenker kan avverges med medbragt pute :)
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror den dagen jeg kommer ruslende inn i kirka med ei pute under armen er rimelig langt unna.;)

   Men konfen gikk greit, og magen er full.

   Ha en fortsatt fin kveld.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Alt vel, med andre ord :)
   Klem :)

   Slett
 5. Hei Bjørn! Vil ønske deg lykke til med forberedelsene til utstillingen og selve utstillingen. Du skriver knallgodt! Ble helt rørt av byturen din, og din beskrivelse av hvorfor du ikke smilte til hun som gikk der så ensom.

  Jeg syns også det er nydelig å lese at utstillingen din handler om å formidle noe her og nå, en opplevelse, noe som kan vare selv om det er noe "flyktig", for slike opplevelser lagrer seg i oss som vakre minner, og de betyr jo like mye som en "ting" eller en kunst-ting man kan vende tillbake til å se på flere ganger.
  Tusen takk for kommentarer du har lagt igjen hos meg, de blir høyt verdsatt. Godt å lese at du fokuserer på deg selv!!

  Beste ønsker fra Kjersti

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk, Kjersti.:)

   Teksten om byturen er ikke helt fersk, jeg skrev den for over ti år siden. Bare så det er nevnt.

   Forberedelsene til utstillingen går sin gang. Akkurat nå sitter jeg på atelieret og er ferdig med det meste, er stort sett kun monteringen i galleriet som gjenstår. Og det begynner jeg på neste uke, tenker jeg. Blir kjekt å se tingene samlet. Nå har jeg kun enekltelementene å forholde meg til. Når jeg setter opp det hele og skal forsøke å få alt til å fungere sammen vil jeg nok få noen overraskelser, både positive og negative, men det blir det det blir.

   Ha en fin dag.:)

   Bjørn

   Slett