lørdag 8. mars 2014

8.mars






Dette er historien til noen av kvinnene i min slekt, noen de berørte, og noen de selv ble berørt av.






Først, min oldemor. Hun døde i spanskesyken, ganske ung. 






Hennes eldste datter, som skulle bli min bestemor, var da 12 år, og fikk rollen som mamma for sine tre yngre søsken og husmor for sin far. 



Min oldefar var en kravstor mann, som ikke alltid var snill, i perioder var arbeidsløs og til tider tydde til alkoholen. Min bestemor drømte om å bli lærer, noe hun aldri fikk bli. I stedet skrev hun dikt i store deler av livet, tok realskolen i voksen alder, og fikk tatt seg en gymnaseksamen i tysk da hun nærmet seg femti år. Diktene hennes handlet ofte om hvite kirker oppe på høyder eller om enslige trær, og var alltid på rim. Hun holdt ofte opplesninger i Kvinnelig Sanitetsforening og ved andre arrangementer, og jeg tror hennes høydepunkt i denne sammenhengen var å få holde en liten tale en 17.mai, ved bautaen over falne soldater. I tillegg til å skrive, så tegnet min bestemor mye, i det minste i yngre år. Og hun kunne sikkert drevet det til noe om forholdene hadde tillatt henne det. 


Bergliot Øverby, 1932



 I midten av livet bodde bestemor i mange år sammen med min bestefar, sin svigermor og min mor på to rom oppe på et loft. Min bestefar var kommunist, og jobbet den gang som filleriver på Modum Ullvarefabrikk når det var arbeid å få. Etter hva jeg kan huske og ha hørt, fikk han ca tjue øre timen. Jeg er også blitt fortalt at min bestefar var med på å få organisert fabrikken, for å bedre arbeidsforholdene og rettighetene til rettighetsløse arbeidere som han selv.



(Min bestefar er nr seks fra venstre i andre rekke nedenfra, hans fulle navn er Karl Erik Øverby. Klikk på bildet for å forstørre. Bildet fant jeg i boken "Modum - ei bygd, tre elver", av Eli Moen.)




 Organiseringen av Modum Ullvare førte for bestemor og hennes lille familie likevel ikke til den store forandringen, så de forsøkte etter hvert å skape seg noe selv. På dagtid ble derfor det ene rommet oppe på loftet gjort om til et skinnverksted, hvor de forsøkte å få til et levebrød av å sy hansker. Og de lyktes. Etter hvert fikk de  bygget en liten fabrikk, fikk i overkant av tjue ansatte og opparbeidet en god økonomi. Min bestefar stemte likevel på kommunistene til sin dødsdag, og glemte ikke sine enklere år, selv om han tok godt for seg av sine nye økonomiske muligheter.  De bygde seg blant annet et eget lite hus, som det sies han tegnet selv. Min bestemor pleide å si at der det er hjerterom er det romperom. Med det mente hun at alle som banket på deres dør var velkomne, og skulle få et sted å sitte. Og de innførte blant annet en skikk der de inviterte hele nabolaget til julefeiring. Etter hva jeg har blitt fortalt var det lille huset på ganske nøyaktig hundre kvadratmeter stappfullt ved disse anledningene.

Min bestemor var religiøs, ble over nitti år gammel, og hennes store sorg var at hun overlevde sin eneste datter med mange år, 



min mor. 



Min mor levde mesteparten av sitt voksne liv som husmor med en dominerende, voldelig, manipulerende og lite snill mann, min far, og bar ved forskjellige anledninger umiskjennelige merker etter å ha gått på skapdører. Hun forsøkte etter hvert å ta livet av seg, og ble innlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av angst og depresjon. Men i godt voksen alder forlot hun min far og begynte å arbeide, til hun måtte amputere et ben. På tross av å ha mistet benet og at hun havnet i rullestol, tror jeg de siste årene hennes var ganske gode, og hun brukte mye tid på blomster. Hennes lille leilighet så etter hvert ut som en botanisk have. Etter noen få år på denne måten, måtte hun amputere andre benet også, og døde av belastningen.

I tillegg til min storebror og meg på mannesiden, etterlot min mor seg tre døtre. Og siden det er kvinnedagen i dag, vil jeg ta med at de ble og er sterke kvinner med meningers mot og store hjerter. 




Gratulerer med dagen!

Bjørn

Dagens link: Ingen kommer undan politiken









12 kommentarer:

  1. Takk for dette tilbakeblikket, å få med seg historien er viktig synes jeg.
    De bildene fascinerer meg, det er noe med de gamle svarthvittfotoene.

    Ønsker deg en fin søndag -

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei gamle ugle.

      Jeg ser av de manglende tilbakemeldingene at det kanskje var feilslått å legge ut denne kvinnedelen av slektshistorien min, men det var åttende mars og jeg tenkte det kunne passe.

      Hvis du liker gamle svart/hvitt foto, så ta en titt på bloggen til en bergenskunstner:

      http://bruderihundre.blogspot.no/

      Ha en fin søndag.:)

      Bjørn

      Slett
    2. Hei, en liten kommentar til det med tilbakemeldinger. Min erfaring er at noen innlegg blir lest selv om folk ikke legger igjen responser. Ser det av statistikken. Noen innlegg er ikke så lett å kommentere, tror jeg.

      Det virker også som folk leser mindre i helgene.

      Slett
    3. Du har nok rett i dette. Merker selv at det er ting jeg ikke svarer på når jeg leser andres blogger, kun fordi jeg ikke helt vet hva jeg skal svare. Noen ganger fordi det jeg leser gjør vondt, andre ganger fordi det jeg ville svart ikke nødvendigvis ville tilført bloggeren noe, slik jeg selv tolker det der og da. I stedet kunne det kanskje gjort ting vanskelig for vedkommende, eller blitt provoserende på en uhensiktsmessig måte. Så det finnes en balansegang. Noe sikkert flere enn jeg jeg selv føler på. Likevel er det lett å tenke at en nådde fram med noe om en får tilbakemeldinger. Jo flere som svarer, jo mer har jeg lykkes i å formidle noe, kan jeg lett tenke. Uten at det påvirker emnene mine av den grunn. Jeg bare legger merke til det, men jeg skriver det jeg skriver uansett.:)

      Apropos emnevalg; jeg ser at det finnes blogger med reklame, men selv vil jeg ha minst mulig som forstyrrer på Vannlandet. Samtidig tenker jeg at reklame vil påvirke det jeg skriver, fordi det legger seg inn en økonomisk motivasjon. Stor eller liten, så vil den motivasjonen uansett være på vektskåla. Og det ønsker jeg ikke.

      Tudelu.:)

      Bjørn

      Slett
    4. Reklame ja, jeg vil heller ikke ha det. Men dessverre er det noe wordpress presser på meg, i gratisversjonen. Skal jeg slippe reklamen helt må jeg betale for det.
      Jeg pleier skifte passord når det blafrer for mye, og det hjelper en liten stund, har jeg merket.
      Men å finansiere bloggen gjennom reklame, nei det er meg fremmed. Og temmelig urealistisk med en nisjeblogg som min. Selv om jeg har flere lesere enn jeg hadde trodd jeg skulle få.

      Slett
    5. Da er vi på linje. Hyggelig å preke med deg en søndag formiddag.

      Fikk du forresten med deg denne?:

      http://www.youtube.com/watch?v=2da7N6ADm9s

      Selv er jeg ikke overbegeistret for at barn skal være med i akkurat denne sammenhengen, men dette var jo likevel en liten perle.:)

      Ha en fortsatt fin dag.:)

      Bjørn



      Slett
  2. Koste meg med lesingen om dine formødre, bannet litt over din far og tenkte at mange ganger blir det "folk" av mennesker, ikke på grunn av, men på tross av..
    Leste i dag, før var det ikke mulig :)
    Ha en nydelig søndag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi velger velger dessverre ikke våre foreldre, sånn er det bare. Men vi kan heldigvis velge mye annet.:)

      Ha en fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett
  3. Hei på deg,
    var innom her i går kveld, seint, prøvde kommentere to gongar, men dei flaug ut i lufta. Ikkje før etterpå kom eg på at eg ikkje var pålogga google mailen min og at det var nok derfor :)
    Jaja, dei små grå er i ubalanse for tida, har nok tenkt for mykje og då går det som det går :)

    Innlegget ditt her er verkeleg passande for 8 mars.Du dreg trådar tilbake i tid, viser oss arbeidsliv og familieliv for forfedre og formødre. Det vart jammen meg satsa før også. Økonomisk var det vansklegare for kvinner å stå på eigne bein før, mange "heldt" ut i vanskelige ekteskap.

    Eg tenkjer at mor di har måtta våre sterk som kom seg "unna" Orda dine om henne berørte meg. Maktmisbruk på mange plan skjer i dag også, overfor barn, kvinner og menn. Skal tru om det var mange 8 mars tog som hadde paroler med Stopp Volden.....

    Å bære med seg vonde opplevingar gjer noko med oss alle. Heldigvis kan mønster brytast. Heldigvis har vi alle eit valg om kvar vi legg fokuset.

    Kanskje ikkje så "rart" at du er i eit skapande yrke med dine skapande forfedre :)

    Heiar på din bror og dine sytre !.
    Marieklem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marie.

      Tenke er bra, men pass deg for å overtenke. De små grå har godt av litt ro og stillhet også.:)

      Mye gjentar seg gjennom generasjonene, og noe kommer til. Både på godt og vondt. Heldigvis har det kommet mange tiltak for å hjelpe både kvinner og barn etter hvert. Og også mer åpenhet rundt menns roller, og derav mer muligheter for menn til å velge mellom alternativer.

      8.mars er nok dessverre fremdeles en viktig dag. Ute i verden, men også i vårt eget land. Det jeg har litt vondt for å forstå, er at kvinnekamp i blant blir framstilt eller opplevd som en kamp mot mannen, mens det jo kun er en kamp for menneskeverd. Det er ikke en krig hvor en side skal utslettes eller tvinges til underkastelse.

      Kreative evner har det vært blant forfedrene mine på både mor og farsiden, men ingen har gjort det til en livsvei før meg.

      Så hyggelig at du heier på søsknene mine.:)

      Ha en lykkelig mandag.:)

      Bjørn

      Slett
  4. Mandagen har vore lykkelig, du skal sjå dine lykkeønskningar har bidratt ! :)

    God mandagskveld til deg :)

    SvarSlett
  5. Så bra!:)

    Fin kveld til deg også.:)

    Bjørn

    SvarSlett