onsdag 19. februar 2014

Where is your mind?

I mitt liv befinnes det seg en del greier som omhandler bør og ikke bør. På samme måte som det befinner seg en del må og ikke må. I tillegg til vil og ikke får eller kan.

Det du leser nå er i utgangspunktet noe jeg ikke bør skrive. Ikke akkurat nå, i hvert fall. I stedet burde jeg skifte vann på akvariene mine. For i dag er det dags for det. Akvariene bør skiftes på en gang i uken, så det ikke danner seg giftstoffer som nitrit og nitrat som tar knekken på fiskene.  At fisk stryker med er ikke moro. Og enda mindre moro er det at det ofte skyldes at akvaristen – i dette tilfellet meg selv – har gjort en eller annen feil. Enten det har sin bakgrunn i uvitenhet eller slapphet.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men selv er jeg god på det med å utsette ting. Noen ganger utsetter jeg ting bare litt, andre ganger kan jeg utsette ting så ettertrykkelig at jeg helt glemmer det som skulle vært gjort. Og det kan gi kjedelige konsekvenser. Som at en fisk dør, eller at en regning ikke blir betalt eller at en agurkbit er nærmest flytende når jeg finner den gjenglemt bak ett eller annet i kjøleskapet. For å huske regninger har jeg derfor lagt det meste inn på automatisk trekk. Vannbyttene må jeg derimot ta en mer aktiv holdning til. Og de tar meg ca. en og en halv time med bæring av vannbøtter. Først det som skal ut av karene, og så det som skal inn. Og så må jeg gjerne skrape litt alger og slikt fra tid til annen. Det finnes systemer som gjør at jeg kunne slippe å bære disse vannbøttene. Jeg kan koble rør fra akvariet til en kran, og ha et system som tar seg av vannet som må ut når nytt kommer inn. Men det koster penger. Og hadde jeg brukt av pengene mine til alt jeg vil ha, ville ting jeg bør bli lidende under det. Noe en kan se eksempler på om en for eksempel slår på idiotkassa og titter litt på Luksusfellen.

Å ha noen ting en skal og bør i livet kan være både positivt og negativt.  Selv føler jeg det som godt når en stor eller liten jobb jeg burde gjøre er gjort. I går dukket for eksempel veiavgiften opp i postkassa. Den regningen er en av få som ikke står på automatisk trekk. Men nå er den betalt. Jeg utsatte det ikke. Så nå kan jeg ikke glemme å betale den. Fordi jeg valgte en løsning som kan puttes i skuffen burde, gir det meg en positiv konsekvens. Men bør kan også bli et problem.

De som har aller størst problemer med bør, er kanskje de som har lagt seg til tvangshandlinger, OCD. Selv er jeg ikke en av dem. Det finnes også dem som i blant kjenner på følelser, og tenker de ikke bør la dem få komme til uttrykk. For eksempel sinne. Sinne er en negativ følelse hos mange. Det samme kan for eksempel sjalusi være. Også begjær kan bli en negativ følelse. Så ofte føler vi at vi bør undertrykke slike sider i oss. Og det kan jo få sine konsekvenser. Noen blir så gode til å undertrykke følelsene sine at de nærmest utsletter seg selv og blir en maske eller en marionett. Gevinsten blir kanskje at en unngår for eksempel angrep eller konfrontasjoner eller ansvar, mens prisen kan bli at en blir nærmest usynlig, og en tilfredsstiller som undertrykker mye av egne behov. Det er nok mange som går rundt og bærer på flinkpikesyndromet. Både gutter og jenter, kvinner og menn. 

Kanskje er det slik at vi tjener på å være tro mot det vi føler, men at det å være tro mot følelsene våre ikke er det samme som å fraskrive oss ansvaret over uttrykket de får. Hva vi føler må ikke bli som en unnskyldning for hva vi velger å gjøre. Men kanskje det er bra å spille på lag med følelsene, i stedet for å stå i kamp mot dem eller underkaste oss fullstendig. Følelser er jo ikke farlige i seg selv, selv om de kan oppleves slik.

Selv liker jeg ikke å bli sint. I blant når jeg blir sint tror jeg etterpå at nå vil ingen være glad i meg lenger. Og jeg kan bli kjempetrist og skamfull og føle meg som et dårlig menneske. Så jeg forsøker å undertrykke sinnet mitt. Noe som egentlig fungerer dårlig. For jeg har oppdaget at måten jeg er skrudd sammen på, er at når jeg er utro mot det jeg føler, så ender jeg ikke opp med å kjenne på lettelse, men med å føle på angst i stedet. Det vil si at hvis jeg for eksempel smiler når noen utsetter meg for ting jeg ikke liker, så vokser det noe inne i meg, som ikke minner om smil i det hele tatt. Så det er bra for meg og ikke bare stå og smile, men heller ta konfrontasjonene når jeg for eksempel føler en urett blir begått, eller jeg blir utsatt for arroganse, kynisme, nedvurdering, latterliggjøring, manipulering eller annet maktspill og hersketeknikker. Men, konfrontasjoner har også sin pris, ikke bare gevinster i form av en rak rygg. Så jeg må finne en balanse. Noe som ikke alltid er like lett. Og akkurat som ved akvariene mine, blir det gjort feil fra tid til annen.  Fordi jeg utsetter, ikke er tro mot det jeg vet jeg bør, eller fordi det å være menneske med det å føle og handle tross alt ikke er det samme som å ha ting på automatisk trekk i nettbanken.

Dagens oppgave:

1 Hva har du utsatt i dag, som du vet du burde ha tatt tak i?
2 Om du spontant skulle gi svar på hvilken følelse du undertrykker mest, hva er den?
3 Hvilken gevinst mener du du oppnår ved å utsette det du svarte under punkt 1?
4 Hvilken gevinst mener du du oppnår ved å ikke være tro mot det du svarte i punkt 2?
5 Tenkte og kjente du etter i det hele tatt, eller lot du være, og hvorfor?
6 Where is your mind?


Ha en fin dag.

Bjørn


Dagens link: Where Is My Mind


6 kommentarer:

 1. Sterkt å lese. kjem innom å les det igjen i morgon. Marieklem

  SvarSlett
 2. Du verden som jeg kjenner meg igjen... Satt akkurat og skrev på noe som lignet bitte litt... Ha en god dag Bjørn !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Synnøve.

   Så bra at du fant noe kjent i det jeg skrev. Det betyr at vi er minst to om noe.:)

   Ha en fin dag.

   Bjørn

   Slett
 3. Denne biten tar jeg kanskje i morgen.
  Kanskje.
  men det jeg oftest underkjenner av følelser hos meg selv er sinne, tror jeg.
  Jeg tror at alle blir like redde som meg, når noen er sinte.'
  Klem og det er jeg ikke redde for å skrive :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sinne er det nok mange som har et problematisk forhold til, Annemor. Enten det er eget sinne, eller sinne som blir rettet mot en.

   Ha en fin kveld og en fin morgendag.:)

   Bjørn

   Slett