fredag 25. oktober 2013

Om potens, trange rom og hager
Så var det fredag. Fredag har sine assosiasjoner knyttet til seg. Noen tenker fri, andre tenker fest og atter andre tenker Robinson Crusoe.  Selv tenker jeg familiekveld, spise et måltid, det å være sammen med kjæresten og se på alt det denne dagens kveld byr på av tv-programmer som ikke er amerikanske krimserier.

I går så jeg også på et norsk program. Migrapolis. Det handlet om betydningen av å holde dyr. Vi fikk innblikk i det å ha akvariefisk, hund eller hest. Selv har jeg som enkelte nok har fått med seg akvarier.  Elleve stykk av sorten. Åtte hos meg selv og tre hos kjæresten. Men jeg har kun små fisk. De største blir 17cm, de aller fleste er langt mindre. De minste er tre cm. I programmet i går fikk vi derimot se sorter som blir langt større. Arowana, heter fisken som ble vist. En kjempe som kan bli nitti cm lang. Selv er jeg tilhenger av å gi fiskene et habitat tilnærmet det de ville levd i om de levde ute i naturen. Men med en koloss som Arowanaen må en da ha et akvarium som er utenfor rekkevidde for i hvert fall meg. 5000 liter er anbefalt som minimum. Og det er digert. Både med tanke på rom og tyngde. Da jeg så fiskene på tv i går, tenkte jeg på løver i litt for små bur.

Grunnen til at jeg nevner dette nå, er at selv om det finnes store dyr med for små rom, så finnes det også små dyr med enda mindre rom. Som folk smykker seg med. Og en kan lese på nett i dag om en ny trend, som går på å ha små dyr i bitte små poser rundt halsen. Der lever de kun noen dager, før de kveles.

Jeg forstår ikke helt gleden ved noe slikt. Men som det står i artikkelen, så handler det om såkalte lykkedyr. Det handlet også holdet av Arowanaen om. Det vil si overtro. Et håp om fertilitet, god økonomi eller kjærlighet, bare for å nevne noe. Andre ting fra dyreverden som er knyttet til overtro er for eksempel tigerknokler, hjortepeniser og neshorn. Ikke for å gi lykke, men for å gi potens. Og nå kan en kanskje si at potens kan gi lykke, men likevel, hallo! Jeg tviler sterkt på om en får en kraftigere bender om en gnager på et bein. Men folk tror jo på så mangt som loves.

Har du vondt i magen
Så gå til Per i hagen
Sett deg på en stein
Og gnag på et bein
Så blir du bra i magen

Dette fungerer heller ikke. Ikke hos Per, og ikke i andres hager. Ikke en gang hos Karl I Hagen vil det i lengden være nok med et bein å gnage på.

Og snipp, snapp, snute…

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: I morgen


2 kommentarer:

 1. He he :-) Både interessant og morsomt.
  God morgen fra Hua Hin. Fredagen er her over og nå er det lørdag. Med regn !
  En vakker dag om litt skal jeg ut på rev utenfor Phuket og kikke på fisken i det store Stillehavsakvariet. Det gleder jeg meg til !

  Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Synnøve.

   Å se på revet og livet der blir nok ganske konge. Ha en strålende dag. Håper sola dukker opp. Noe den nok ikke gjør i Bergen.

   Bjørn

   Slett