onsdag 5. juni 2013

There is a crack in everything, that's how the light gets in.
I går begynte jeg på et nytt maleri. Motivet er det siste i en serie med selvportrett, som skal stilles ut i august, og hvor jeg setter meg selv inn i roller jeg ikke nødvendigvis er bekvem med. Dette siste bildet skal bære tittelen Tater.

Grunnen til at jeg valgte å lage en slik serie med selvportrett, er at jeg ville forsøke å finne ut hva det kunne gjøre med meg selv og min identitet. Om det i det hele tatt ville påvirke meg. Om det kunne føre med seg noe positivt å gå inn i en materie som ikke kun er rosa angora, og med litt flere tilgjengelige lag enn glatte overflater. Om det ville lede til spørsmål, og eventuelt noen svar, å male meg selv slik.  Så der kan en snakke om selvopptatthet.

Å begynne på et nytt maleri er ikke all verden. Om verden var et samlet øye, ville det første strøket på et hvitt lerret neppe tatt større plass enn at det lett ville forsvunnet bak et blunk. Det drukner nok litt i alt annet som skjer. Men jeg håper det jeg arbeider med likevel skal bety noe. For meg selv, men også for de som måtte få en tanke i møte med det jeg gjør og forsøker å formidle. Litt som i sommerfugleffekten. Eller å stryke en hånd over et kinn. Eventuelt pirke på en sårskorpe. Noe som kanskje ikke er en hendelse stor nok til å havne i nyhetene, men likevel betyr noe for noen. Både den som stryker og den som strykes, for sommerfuglen og for såret under en skorpe. Her er tre eksempler på ting som fikk plass i nyhetsbildet.
Satt opp mot disse tre eksemplene blir starten på et maleri liten - I know. Men jeg er ikke en stor mann, som tar altfor stor plass i verden, så på den måten er det vel ikke mer en rett og rimelig. Likevel er denne lille plassen jeg beveger meg på det jeg har. Og det jeg gjør her velger jeg selv. I det miste litt av det, og med et snev av frihet. That's my spot, sier Sheldon i Big Bang Theory. Og det kan jeg relatere meg til. Min lille verden med kunsten min og livet er my spot. Det jeg tenker er my spot. Det jeg føler er my spot. Noe jeg forsøker å verne om og ha en viss kontroll over. Og jeg ønsker ikke at alt mulig skal plante si breie ræv her og slippe en fis uten at jeg sier og mener noe om det. Man er det man spiser, hevdes det i blant. Men man er også det man gjør, det man velger, det man tenker, det man unnviker, det man strekker seg etter og det man hegner om.
   
Jeg vet ikke om alle vet hva ordet hegner betyr. Det er vel kanskje et ord som ikke brukes så mye i dagligtale. Et noe gammelmodig ord kanskje. Brukt av folk som har levd noen år. På den annen side er det vel neppe så mange fjortiser som leser dette. Dumpet de ved en tilfeldighet innom Vannlandet, klikket de seg vel ut lenge før de nådde fram til ordet hegner.  Da jeg googlet ordet, fikk jeg ikke et umiddelbart svar. Det vil i mitt hode si at dette er et ord som er nedprioritert. Enten det nå skyldes google eller hva folk flest er fokusert på og opptatt av. I stedet fikk jeg opp spørsmålet:  Mente du hegnar? Men det jeg gjorde jeg ikke. Det var langt fra Hegnar og økonomi jeg hadde i tankene da jeg brukte ordet hegner. Det var langt fra Hegnar jeg hadde i tankene da jeg begynte å skrive i dag. For alt er ikke økonomi, selv om ideologifattige politikere nok kunne brukt ordene ”hegne om nasjonale verdier” som en skyggelegging i sin streben etter posisjon.

Bokmålsordboka:   hegne v1 
(norr hegna 'gjerde inn, verne') verne, beskytte h- om noe


Bokmålsordboka:  strebe v1 (fra ty.)
1 arbeide, streve
s- etter ære og berømmelse / s- mot de store høyder
2 stige, rage
skyskrapere som s-r mot himmelen

Bildet som følger dagens blogg er fra atelieret hvor jeg arbeider. Og ligger sammen med flere inne på Facebook-siden min. Klikk deg gjerne inn og bla litt i albumene mine, om det føles som et greit valg for deg å gjøre. Velkommen skal du være. Og liker du å se på kunst og føler for det, så legg deg gjerne til vennelista mi også. Jeg bruker en del tid på å spre kunst skapt av kunstnere jeg finner interessante inne på Facebook, så noe nytt å feste øynene på vil du nok finne fra tid til annen. Kanskje en dag når du logger deg inn så  dukker det opp et bilde som sier deg noe. Som påvirker deg. Som gjør en liten forskjell. Kanskje ikke så stor, men likevel stor nok til å merkes, om en kjenner etter. En bitte liten berøring som motvekt til de daglige brølene fra nyhetsbildet.

Ha en fin dag

Bjørn
14 kommentarer:

 1. Hegne om, liker det og bruker det uttrykket selv. For meg ligger det omsorg i den talemåten. Passe på, stelle med, holde rundt om nødvendig, varsomt, nennsomt...

  Cohen har sine gulltekster, og dette var en av dem. Takk.

  Er ikke på facebook, men liker å få se noe av det du maler, her inne på bloggen din.

  Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hegne er et fint ord. Og fine ord bør hegnes om. For språket er viktig.:)

   Cohen har fulgt meg gjennom mange år. Og en av mine favoritter er nok Bird on the wire. Her får du den i en annen versjon, som jeg var heldig å oppdage nylig.

   http://www.youtube.com/watch?v=rt_ewcztHZk

   Ha en fortsatt fin kveld.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Jeg har vært nysgjerrig på selvportrettene etter at du har skrevet en del om dem - den utstillingen skal jeg få med meg. Fint å se en del av arbeidsstedet ditt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Melusine. Så gøy at du vil få med deg utstillingen min. Du får følge med på Facebook. Tror det blir åpning 22.august.:)

   Bjørn

   Slett
 3. Jeg bruker ordet, hegne om, osm for meg betyr å ta ekstra godt vare på, noe som er omsorgsfullt.

  Ha en fortsatt fin kveld Bjørn:)

  Bibbi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bibbi.

   Er visst flere enn meg som bruker ord som hegne om. Kjekt det. Hadde jo vært kjedelig om det bare ble ord som kleint og fett og slikt igjen i ordforrådet vårt.:)

   Bjørn

   Slett
 4. Sendte deg en venneforespørsel, jeg da;) Liker å se på bilder!
  Å hegne om - vakkert verb:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er god, Ann Judith. Og velkommen til deg.

   Ha en fin dag. :)

   Bjørn

   Slett
 5. Jeg hegner om mine, i den virkelige verden og her. Men om de liker å bli hegnet om eller om det føles klamt og påtrengende, det vet jeg ikke.
  Jeg bruker ordet, for det har så mange aspekter i seg. Det er flertydig. Og det er også en kvalitet som ikke lenger blir så påaktet. Hverken når det gjelder ord eller mennesker.

  Ha en vakker dag og hegne om det du synes er verdt å hegne om :)

  ps. Ingen facebooker her heller :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mormor.

   Jeg tror nok de du hegner om setter pris på det. Det klamme og påtrengende er noe helt annet, og har sikkert sitt eget ord.

   Ha en flott dag videre.:)

   Bjørn

   Slett
 6. Nydelig med refleksjonene og Leonard C i underteksten...
  Jeg ser og tenker og deler på fjesboka, hvor jeg gjerne ser mer kunst!

  Nest siste dagen på Helios' øy. Det kvalifiserer for kos!

  Ha en god dag Bjørn.
  Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Synnøve.

   Kjekt at du la deg til på FB. Om du føler du blir oversvømt av for mye bilder fra tid til annen, får du bare stenge meg ute.:)

   Ha en fin nest siste feriedag. Og siste.:)

   Bjørn

   Slett
 7. Jeg får si det samme, om det blir for mye tekst får du bare slette... Men, akkurat nå har det ikke vært så mye. Takk for inspirasjonen, om enn ei anna vinkling;¨

  .... Se Ytringsstedet og fjesboka..

  SvarSlett