onsdag 19. juni 2013

Nesten ingenting av verdi større enn et blaff kommer lett.





I dag blir det litt nerdete her på Vannlandet. Ikke noe om politikk, innredning, bil, pimperneller eller psyke sånn i første omgang i hvert fall. Ikke at jeg skriver så mye om slike ting til vanlig heller, sett bort fra psyken kanskje, men det er jo greit å slå an tonen, så de som titter innom vet litt om hva de går til. For skal en først gå et sted så er det jo greit å vite noe om det, og ikke bare virre omkring i tåka. Men ikke fortvil i møte med disse utsiktene, det blir en smule sex i hvert fall. I det minste litt om forplantning. Men kanskje ikke noe som pirrer i de erogene soner. Om så likevel skulle skje, bør du kanskje søke hjelp.

Nerdeverden min = vannland = akvarieverden.

Og ja, i dag har jeg bestilt tre nye sorter fisk fra Tanganyikasjøen i Afrika. Som ligger i The Great Rift Valley.  Sammen med blant annet Malawisjøen og Victoriasjøen.  Felles for disse sjøene er at de har et rikt utvalg av små ciklider, og mange av dem har fine farger. En god del av disse fiskene er munnrugere. Det vil si at hunnen bærer eggene i munnen i ca tre uker til de klekkes, og også ynglet til de er modne nok til kanskje å klare seg på egenhånd.  Spesielt i Malawi er dette utbredt.

Fiskene jeg har bestilt i dag er derimot annerledes. Den minste – Neolamprologus multifasciatus  – blir ofte betegnet som verdens minste ciklide, og er en ganske liten fisk på ca. 5 cm. De legger egg i tomme sneglehus. De er med andre ord det som kalles shelldwellers, eller sneglehuslekere, og lever livet sitt på et ganske lite område. Slik er det gjerne i akvariet også. De holder seg mye tett opptil sneglehusene de har tatt i besittelse, mens de krangler litt seg i mellom om de beste. I naturen kan de danne grupper på flere hundre individer.  Jeg har hatt denne typen fisk før, og bildet som følger dagens blogg er fra akvariet de gikk i slik det var den gangen. Det var ikke større enn 63 liter, men det går helt fint med et så lite akvarium for denne typen fisk. Denne gangen skal de likevel gå i et kar på 110 liter.

Den andre fisken jeg nå venter på er litt større, ca 8 cm, og kalles Neolamprologus caudopunctatus. Den er også en sneglehusleker, og kan leve i store grupper, men i motsetning til multifasciatusene bruker de hele akvariet som tumleplass. Både i brede og høyde. Jeg har tre stykker av denne sorten fra før, men mangler en hann, så jeg ser fram til å utvide gruppen. De skal gå i samme akvarium som multifasciatusene, og antagelig få selskap av en enslig Julidochromis dickfeldi jeg har fra før, og som nå går i et annet kar. Julien er en litt langstrakt fisk på ca 11 cm som leker i huler.

Den siste fisken jeg har bestilt er en Neolamprologus buescheri, som også er en såkalt huleleker og er ca. 10 cm. Dette er en fisk som kan være litt aggressiv, og holdes best som et par, alternativt en enslig hann med et lite harem av hunner. Disse skal gå i et akvarium på 160 liter, og de skal gå sammen med et par Altolamprologus calvus, og kanskje en annen sort i tillegg. Jeg vet bare ikke helt hva enda.

Jeg har et par calvuser fra før, som leker jevnlig i en liten hule. Dette er en fisk som tåler å være sammen med litt tøffere fisk, som for eksempel buesheriene jeg har bestilt. De er ikke spesielt aggressive selv, men har uvanlig harde skjell på kroppen. Blir de angrepet stiller de seg i en bue så skjellene stritter mot fisken som angriper dem. Og skjellene er skarpe. Det er ikke uvanlig at angrepsvillige fisk ender opp med sår og munnen i filler etter møtet med denne forsvarstrategien. Calvusene er også spesielle på den måten at de er ganske flate. Litt som en flyndre på høykant, selv om de ikke som flyndren har øynene på samme side.  Grunnen til at de så flate er fordi det er en rovfisk som i vill tilstand har spesialisert seg på å jakte i trange sprekker i et steinlandskap.

Når det kommer til biotop, det vil si landskapet fiskene lever i, så handler det mye om stein, og lite eller ingen planter. Mange av fiskene er likevel palnteetere/ herbivore, og spiser alger. Mange spiser i tillegg små organismer som plankton og krepsdyr, og kalles omnivore. Mens de igjen blir spist av fisk som kalles carnivore, og er rovfisk. Når en setter sammen en fiskebestand i akvariet er det viktig å ta høyde for disse forskjellene, for feil mat gir syk fisk. Spesielt planteetere er sårbare, og vil fort bli syke og dø om de får animalsk mat.  Selv synes jeg fisker som ikke er døde er de fineste fiskene. Derfor forsøker jeg å lese meg opp på ting så godt jeg kan før jeg skaffer nye fisk. Det finnes et hav av opplysninger å hente på nett.

Å ha en hobby som min vil nok for noen oppleves som veldig kjedelig. En kan jo ikke akkurat ta med seg fiskene på tur i fjellet, eller sitte og kose med dem mens en ser på tv. Men nesten alt en velger å sette seg inn i kan bli spennende.  Enten det handler om frimerker, mekke bil, strikke eller annet.  Så for deg som har vurdert å starte opp et akvarium, men ikke kommet ditt enda, så anbefales det. Vær bare oppmerksom på at det kanskje blir mye feiling og utprøving. Nesten ingenting av verdi større enn et blaff kommer lett.

Ha en interessant dag.

Bjørn


Dagens link: What a wonderful world

2 kommentarer:

  1. Ok, lærerikt da !
    Og ha en god dag "nerden"...

    Synnøve :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Synnøve.

      Det finnes alltid noe å lære. Og etter å sett lyset kan en glemme mesteparten igjen. For det er jo ikke alt en trenger å kunne, selv om det kan være greit å ha sett på det.

      Ha en flott helg.:)

      Bjørn

      Slett