mandag 6. mai 2013

Påfuglvinger og Peacocks






I går kveld, da jeg kom hjem til meg selv og hadde fått løsnet på beltet og hengt bort dressen etter konfirmasjon nummer to denne våren, krøp melankolien inn over meg. Og jeg kjente sterkt på kjærligheten til Beate, kjæresten min. Jeg aner ikke hvorfor. Det bare kom, følelsen av tilhørighet. Det fylte rommet.  Uten at det egentlig gjorde så mye at kjærlighet og melankoli visket ut grensene seg i mellom. Melankoli er jo ikke det verste en kan kjenne på. Heller ikke kjærlighet. Da er det verre med ting som sorg, depresjon eller apati. Eller det som kanskje ligger i andre enden av skalaen - aggresjon.  Melankolien er ganske ufarlig, synes jeg. Litt som røkelse og afghanertepper i stedet for hyperglatt minimalisme.  Men det er lenge siden den har vært og besøkt meg nå, så den kom litt overraskende.

I dag er stemningen en annen. Ikke så gjennomgripende. Noe som beviser at ikke alt er varig. Noe en har lett for å tro når en for eksempel står med begge bena midt oppe i en lykke eller en sorg. Men nei da, ting forandrer seg. Følelsene våre dempes eller vokser eller transformeres.
 
I dag har jeg kjøpt en ny fisk til det ene akvariet mitt. Å kjøpe en ny fisk har lite med melankoli å gjøre. For meg handler det mer om fryd og spenning. Om da ikke fisken blir drept. For det kan skje.  Og da blir jeg lei meg. Men en får håpe det beste. Fisken jeg kjøpte i dag var en Aulonocara Sulphurhead , også kalt Aulonocara Maylandii, og de tilhører en gruppe som i blant blir kalt kun Peacocks. Dette er ciklider fra Malawisjøen i Afrika. Og jeg kjøpte en hanfisk. Fordi jeg trodde de tre jeg hadde fra før var hunner. Men der tok jeg feil. For den ene hunnen farget raskt ut og ble krigersk da en ny han kom på banen. Så i skrivende stund sloss de litt. Antagelig vil den nye hannen ta tronen, for den er større og kraftigere enn den gamle. Dette med å oppføre seg som hunner er noe ciklidene fra Malawi i blant gjør. Hvorfor det skjedde i dette tilfellet vet jeg ikke, for oftest handler det om å lure en mer dominant han. Alle kan jo ikke være alfahanner. Så fisk er ikke så ulike oss mennesker i så tilfelle. For også vi demper signaler, eller forsterker. Vi fronter aggresjon eller vi demper den. Et par fargerike strikkevotter og fotformsko signaliserer for eksempel noe annet enn struttemuskler, hanekam og bolebukser.

Da jeg var yngre var jeg mer opptatt av hva jeg utstrålte enn jeg er i dag. Hva jeg ønsket å utstråle varierte, men det var ofte koblet opp til en idé om at jeg var annerledes, og at alle burde få det med seg. I dag er jeg ikke fullt så opptatt av slike ting. Jeg tror jeg har blitt mer opptatt av å være tro mot den jeg er, og at det ikke er så farlig hva andre mener lenger. Veldig ofte tror vel uansett de fleste av oss at vi er litt annerledes. Eller spesielle. Og til og med et slikt valg mellom ord som spesielle eller annerledes sier noe om hvem vi ønsker å framstå som. 

Jeg tror for egen del at jeg kanskje forsøkte å dekke over en form for sårbarhet ved hjelp av påfuglvinger da jeg var yngre.  Påfuglvinger kan jo være så mangt. Det kan være store muskler eller hippiklær, riktig mote eller antimote. Alt vi kan flashe. Men i blant handler det om å vise den vi ønsker å bli oppfattet som, mer enn hvem vi klarer å være, tror jeg.  Og vi tar i bruk hva vi kan finne for å oppnå det vi vil. En feit bil, dyre klær, fillete klær, silkonpupper, glansbilder og perler og krem, snekkerbelte og rosa tyll. Og vi tror det finnes en standard vi må leve opp til. Aller helst leve over. Hvorfor dette skjer, vil nok enhver ha sin bestemte mening om. Men jeg tror at det handler mye om å bli sett, verdsatt og å bli elsket. Alternativt om makt eller forsvarsverk og sårbarhet. Det er det som ligger i bunnen, det vi søker. Det vil si enten en lengsel eller et forsvar. Når det kommer til fiskene mine så handler det mest om mat og sex og instinkt. 

 To konfirmasjoner er unnagjort. Ved begge deltok en gruppe mennesker. Og alle møtte med sitt. Noen var sjenerte og tilbakeholdne, andre mer frampå. Og alle hadde noen i sin nærhet som slet med noe. Kanskje slet de selv også. Ingen var perfekte, med en stålsolid stamtavle og følelser som ikke lar seg påvirke. Alle var sårbare på sitt felt. Og jeg synes det er litt greit å se.

En ny uke har løpt seg selv i gang. Livet går videre, og du og jeg går med. Noe som er ganske greit i grunnen.  Ikke alt er perfekt i oss og rundt oss, men du er du, og jeg er meg. Vi elsker, vi sørger, vi gråter og ler, og om det finnes en mening så var det kanskje slik ting var ment å være. Og ikke så mye mer enn det.

Ha en fin uke.

Bjørn

Dagens link: For melankolikerne.

6 kommentarer:

  1. Jeg tror jeg blir mer og mer fatalistisk etter hvert som tiden går. Enten det eller så er ikke "cover-ups" viktige lenger. Tror jeg.
    Og dermed kan jeg være nesten meg, sammen med andre. Som nesten er seg.
    Det innerste rommet med den største gåten tror jeg de fleste reserverer seg mot å åpne. I alle fall for andre. Så nesten meg ønsker nesten deg en god kveld og sier at den svovelgule ryggfinnen? var praktfull, da den valgt å vie seg som hann/nesten seg.
    Vakker aften :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Annemor.

      Litt må en holde for seg selv. Om en alltid viste seg helt naken ville en samtidig vært veldig forsvarsløs også, tror jeg. Og det er ingen god tilstand.

      Fisken på videoen var ikke den jeg kjøpte, kun samme sorten. Min er nok litt mindre enda. Men den blir nok stor og fin etter hvert.:)

      Ha en fortsatt fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett
  2. Har skrevet et langt innlegg, som bare forsvant i det blå. :) Kanskje er det litt i seneste laget for meg nå. :)

    Tar en liten kortversjon nå, i tilfelle at det skjer igjen.

    Kjenner meg godt igjen i beskrivelsen fra å få en ny fisk i hus, fra mine ivrige år med mange akvarium. Også sammenligningen med dyr og oss mennesker har jeg heller ikke noen problemer med å forstå.

    Jeg var nok også atskillig mer "påfugl" da jeg var ung, enn jeg med årene etter hvert har blitt. Det har vel noe med at en har fått brikkene på plass, blitt litt mer moden kanskje og fått med seg en god del erfaringer. Funnet ut at verdier som varer er helt andre verdier enn de en hadde så stor klokketro på i yngre år.

    Et fint innlegg dette Bjørn, som fikk tankene i høygir for min del. Og jeg er enda ikke ferdig med å fordøye dem, så jeg lover å ta en runde til, eller tre. :)

    Fin dag uten påfugldrakt til deg i morgen, tirsdag. Akkurat slik du vil den skal være! Takk for utmerket "nattmat" for tankene :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Karl.

      Det er noe dritt når innlegg forsvinner. Er ikke ukjent med slikt jeg heller.:)

      Kjekt du kjenner deg igjen i noe av det jeg skriver. Jeg tenker at vi folk gjerne har flere likhetspunkt enn ting som skiller oss. Det er bare så mye lettere å se det som skiller enn det som er felles. Så derfor får det ofte også størst fokus. Ikke fordi det må være slik, men fordi vi tillater at det er slik.

      Ha en fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett
  3. Hei. Noen dager siden sist jeg var innom.. Noen uker både løpes gjennom og i gang før jeg får sukk for meg. Vært mye sosial aktivitet i dagene som har gått, og lite blogg & nett. Antakelig et sunnhetstegn at det er slik innimellom..

    Bildet som følger liker jeg spesielt godt denne gangen, og gjenkjennelsen. Jo, den er der. Som bare det. Ha god langhelg. For det er det det er skjønner jeg.

    Mvh
    Synnøve

    SvarSlett
    Svar
    1. Sosial aktivitet er nok ofte et sunnhetstegn ja. Og sunnhetstegn skal en glede seg over.:)

      En god langhelg til deg også.:)

      Bjørn

      Slett