fredag 31. mai 2013

Foran speilet


                                                                      Laget av Aina
I dag er det siste dag i mai, 2013. Og det er fredag. Ikke så mye å vektlegge, kanskje. Men det er nå en dag som aldri kommer tilbake.  Andre ting som kanskje ikke er i behov av å vektlegges med brask og bram denne dagen er at vinduene mine trenger en vask, jeg har nettopp spist en sjokolade og varmet kaffen min litt i microen og mobilen min har begynt å krangle litt. Små ting som stort sett er glemt i neste øyeblikk.

Ting som nyhetene fokuserer på i dag er at Toralv Maurstad mistet lappen, Rune Øygard maser om uskyld, plattform tok inn vann, fireåring veltet statue , stillasfirma siktet for brokollapsen i Trondheim, bankene overvåker deg gjennom mobilen din, og et bilde som viser omrisset av penisen til en amerikansk roer. Klikk på den linken du føler for, og overse dem som er uinteressante for deg å gå nærmere inn på. En trenger ikke alltid å få med seg alt.

Denne siste dagen i mai kan vi alle velge hva vi vil fokusere på. En bro som falt og drepte noen, eller omrisset av en penis. Eller vi kan finne noe helt annet. Vi er frie mennesker som styrer oss selv og vårt liv. En påstand som er lett å tro er traust ankret fast i en sannhet. Men det er jo bare vissvas. For vi kan ikke velge all verden når det kommer til stykket. Hvilke nyheter vi velger blant er det for eksempel flinke selgere som velger for oss. Og hva vi føler kan vi heller ikke velge. Helsen vår kan vi ikke velge bort å forholde oss til, spesielt ikke om den krangler. Og hva andre mennesker kan komme til å gjøre for oss eller mot oss har vi ikke kontroll over.

Denne siste dagen i mai ser altså ut til å bli en dag full av tilfeldigheter. Slik første dag i juni også kommer til å bli. Likevel er det jo ingen grunn til å resignere. For noen valg har vi. Jeg, for eksempel, kan vaske vinduene. Noe jeg selvfølgelig og gladelig velger bort, og sitter i stedet her og skriver blogg. Jeg kan sende en hyggelig sms til kjæresten min, eller la være. Jeg kan skrive noe skit her på Vannlandet som gjør at du får det vondt, eller jeg kan la være. Og slik fortsetter det gjennom dagen. På tross av alt jeg ikke har kontroll over så har jeg kontroll over noe. Noen valg jeg kan ta i dag. Noe jeg kan gjøre, eller la være å gjøre. Men jeg kan aldri gå tilbake til siste dagen i mai 2013 og gjøre noe ugjort, eller gjøre noe jeg skulle ønske jeg hadde gjort, men aldri fikk svingt meg rundt til å gjøre. Det betyr for meg at denne dagen er knyttet til mitt ansvar. Ikke at jeg har kontroll på den, men at det er mitt ansvar å forsøke å gjøre den til noe med verdi.

Jeg kommer ikke til å gjøre alt burde-stemmen min sier at jeg bør i dag. Da ville dagen blitt for kort. For det finnes så inn i helvetes mye jeg burde gjort. Men jeg kan gjøre litt av det. I tillegg til helt konkrete og praktiske gjøremål kan jeg til en viss grad også velge å se på det jeg vil se, og høre på det jeg vil høre, spise det jeg vil spise. Jeg kan åpne en avis, og jeg kan slå på radioen. Eller jeg kan la være. I tillegg kan jeg forsøke å forholde meg til burde-stemmen på en måte som ikke gir den alt for mange negative konsekvenser.
 
Burde-stemmen i oss har mange søsken. Som for eksempel duerikkeverdtnoe-stemmen, dufårikketilnoe-stemmen, detfinnesikkehåp-stemmen og alterandresfeil-stemmen. Men det går an å forholde seg til disse stemmene på samme måte som stemmene fra tv, radio eller avisene. Det går an å skru dem av. Eller stille seg litt kritisk til dem. Det går an å gi dem motstand. Og det er viktig, for stemmene som er inni oss selv er stemmer som har langt større gjennomslagskraft og påvirkningskraft enn mediene har.  Fordi de er oss selv. Likevel går det an å gjøre noe med det. Og det går an å gjøre det i dag, på denne siste dagen i mai. For eksempel slik jeg gjør akkurat nå, ved å skrive om det. Eller på en annen måte. Valgmulighetene er mange.Og det er ikke noe spesielt ved meg, som tilsier at jeg er flinkere enn deg, har større mot, mer kapasitet eller er klokere enn deg. Så også du kan påvirke din indre stemme. Gi det negative litt motbør.  Det positive medbør. Og jeg skal straks fortelle deg hvordan.

Jeg var på et foredrag med lege Audun Myskja for et par dager siden. Han fortalte at hans veivalg i livet sprang ut fra at han led av anoreksi som ung mann. Så ting som er vanskelige kan få en positiv konsekvens, selv om det ikke er så lett å se det når en holder på å drukne i utfordringer. Han fortalte også om en av de tingene som hadde hatt sterkest og mest positiv påvirkningskraft på hans pasienter. Og det er å stille seg foran speilet og si til deg selv at du har det forferdelig, men så begynne å tviste mens du fortsetter å si hvor forferdelig alt er. Svinge på hoftene. Få litt rytme inn i kroppen, oh yeah. Jeg har det så forferdelig, twist, twist, alt er dritt, twist twist…

Og dette høres sikkert helt tåpelig ut, men forsøk. I bare et lite minutt, foran speilet. Shake that ass, så skal du se. Kanskje blir denne siste maidagen bare et lite hakk lettere og lysere i det minste i et helt minutt om du finner rytmen. Eller et minutt av dagen i morgen. Og i over imorgen. Du kan kanskje ikke flytte et fjell i dag. Du kan ikke rette fullstendig og kjapt opp en dårlig økonomi eller få noen til å elske deg akkurat slik du vil ved å stille deg foran et speil. Du kan ikke gjøre alt som en gang ble gjort til ugjort. Sånn er det. Men du kan velge å riste litt på rompa, selv om en stemme i deg allerede nå forsøker å få deg til å la være. Tenk litt over hva den stemmen i deg representerer. 


Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: The twist


16 kommentarer:

 1. Akkurat den ristingen på rumpen står jeg over, i dag. LoL
  Men i morgen, min venn, da blir den nok ristet på.

  Den indre dialogen er ikke alltid vennlig innstilt og kan få en sollys dag til å bli grå, men man kan ignorere eller velge en annen dialog.

  Mitt valg hvilket bånd eller spor som blir kjørt. Og slik er det vel for de fleste av oss.
  En liten helgeklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er alt klart for en flott dag i morgen. I mellomtiden får du ha en flott dag videre i dag også.:)

   Bjørn

   Slett
 2. Hihi, den rumperistingen skal jeg forsøke! Den tror jeg virkelig har noe for seg - slik som den innsjø-øvelsen jeg fikk av min fysioterapeut tidligere i vår. Som du kanskje leste om. Ellers har jeg svært sterke stemmer i hodet, som ikke så lett lar seg ignorere. Men det HENDER jeg greier å overdøve dem. Heldigvis:)
  I dag er det første juni - den første dagen i en helt ny måned, en sommermåned:)
  Klem til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å riste litt på stussen er ikke det dummeste en kan gjøre i blant. Få litt bevegelse i kroppen. Kanskje kan det til og med samtidig være med på å dempe én indre stemme, og lokke fram en annen.:)

   Ha en fin søndag.:)

   Bjørn

   Slett
 3. Hei,

  jeg likte godt ordet, medbør.
  Det skal jeg huske, mens jeg rister litt på rompa ;)

  God helg til deg Bjørn.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Medbør er et fint ord det. Det er med på å løfte litt.:)

   Ha en fin søndag.I Bergen er det litt nedbør i dag, men skitt au, jeg verken bør eller trenger å ha fokus på kun det. Jeg kan twiste litt i stedet.:)

   Bjørn

   Slett
 4. Hei. Nå har jeg skrevet to blogginnlegg uten dine fine kommentarer.

  Jeg tror mange gjør som Myskja, å bruke tøffe stunder og konfliktfylte følelser, til å skape noe nytt. Motgang kan føre oss på nye og uante veier. Det må ikke forveksles med at motgang gjør godt. Det gjør det jo ikke. Det er jo også grader av motgang. Fra en kortvarig sykdom, til langvarig dødelig. Fra tristhet til uutholdelig traume... etc. Men jeg opplever at motgang kan gi meg styrke, det bare tar litt tid å se det- foran speilet tror jeg vi kan teste ut litt av hvert. Hørt om Power Pose? Stå i den medfødte universelle seiersstillingen og se om du støtter forskningsresultatene på at det har effekt for selvtilliten utover dagen... Det høres vel forenklende ut, banalt kanskje.. Det reparerer i hvert fall ikke dype relasjonelle sår. Men.. en liten effekt kan ha store konsekvenser... allikevel. God dans ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kristina. Så hyggelig at du la igjen noen ord her inne på Vannlandet. Lurer på om det er første gang jeg har sett deg her, så velkommen skal du være til et lite hjørne av min verden. Skulle jeg huske feil, så får du ha meg unnskyldt.:)

   Motgang gjør sjelden godt, men det kan føre til noe godt. Det er dessverre vanskelig å huske på det når det meste butter i mot, men likevel er det en realitet. Når fokuset spisses mot det som er vanskelig, er det lett å glemme at både en selv og verden er større enn det lille punktet vi ser der og da. Samtidig bør vi forsøke å huske på at alle utfordringer ikke nødvendigvis er kun en brems, men også en døråpner, på mange plan.

   Jeg leste dette svaret ditt før jeg dro på atelieret i dag morges, men da hadde jeg ikke tid til å svare. Til gjengjeld fikk jeg illustrert power posen din i lunsjen. Og jeg tror jeg skal forsøke å huske den til senere bruk. I dag begynte jeg også på et nytt maleri, som skal handle om å stable på beina stolthet og styrke, så jeg tror posen kom på akkurat rette dag.:)

   Ha en fin kveld.:)

   Bjørn

   Slett
  2. Et fint lite hjørne dette her :-) Masser av kommentarer her og, det forstår jeg jo - du må jo inspirere. Bra du sjekket ut posen - og at den kanskje bidro med en bittelite puff i et stolthet og styrke - maleri. Får håpe jeg får se det en gang!

   Slett
  3. Bildet dukker nok opp etter hvert. Jeg har lett for å legge ut mye av det jeg lager på Facebook etter hvert som det blir ferdig, men får forsøke å spare litt til utstillingen også.:)

   Bjørn

   Slett
 5. Audun Myskja er en super mann. I går kjøpte jeg meg kaffe på Hjelle. En mann som satt ved et bord bak meg reiste seg, ogsa rettet mot mitt øre, men med høy stemme. "Det er sant at du har fin bukse". med 25 kg.pluss de siste to årene så stusset jeg, ser på hun som ekspederer meg som er i ferd med å få latterkrampe, og sier fort : åh..han syns jeg har kjempestor ræv..det er den han har sett på.
  Så sier de som er med meg,- og hun bak disken, jamen det er jo et komplement..menn liker gjerne litt store rumper... det ble en snakkis på Hjelle i går, og jeg lo av egen kropp . Befriende og absolutt noe jeg kunne ønskt meg å gjøre oftere.
  Min strategi for tiden er å velge noe jeg kan gjøre. Prøver å fokusere mindre på det jeg bør gjøre eller ikke orker.
  puh..vikler meg visst inn i noe her, som kanskje må bli en ræv-blogg? takk for fint innlegg og kos deg i solen!
  Klem fra Rønnaug

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Rønhaug.

   Det gjør godt å slippe selvhøytideligheten litt i blant. Vel skal en ta seg selv på alvor, men alvor er noe annet enn selvhøytidelig. Og en god latter og et skjevt blikk på seg selv løsner gjerne litt på ting.

   Ang å velge noe du kan gjøre, så virker det som macrolinsa har kommet til nytte. Så kanskje du kan tillate deg å leke litt med slike ting og ikke tenke så mye på hva du burde, fram til du reiser østover en tur. Alt har jo sin tid, heter det.

   Ha en fin kveld.:)

   Bjørn

   Slett
 6. Hei Bjørn!

  Nok å hente av "mat" for tankene i dag også her på bloggen, Bjørn. Nå skal jeg finne nærmeste speil og forsøke meg på risting av den lille rompa jeg har. Må øve meg litt, før offentligheten får glede av den også. ;)

  Så skal jeg tenke litt videre på det jeg har lest, til egen nytte og gavn og som kanskje en eller annen gang kan brukes for å gi andre også nytte av det.

  Håper Bergen viser seg fra den siden som også Bergen kan, om været vil. Sommerværet, slik sommervær forventes i andre deler av landet. ;) Fine dager til deg og ditt, Bjørn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karl.

   Karl er et navn jeg ikke ser så ofte, men bestefaren min het Karl, så det er et navn jeg har et forhold til.

   Været i Bergen er ganske fint om dagen. Jeg tror det holder på å jevne seg litt ut dette med regn/sol. Det regner ganske mye andre steder i landet også for tiden. Fordelen med Bergen er at her renner vannet stort sett ned i sjøen, i stedet for ned i kjellere.:)

   Ha en fin dag.

   Bjørn

   Slett
 7. Her er det mye risting... dans og greier på solens øy... Jeg plukker denne til fjesboka jeg !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Synnøve i Solens land.

   Plukk i veg, bare kjekt at ting blir delt på nye arenaer. Og ha en fortsatt fin ferie.:)

   Bjørn

   Slett