søndag 3. mars 2013

En dans på et perledekket gulv er ingen god opplevelse





I dag vil jeg slå et slag for rutinene. For rutinene er det som holder vårt livs perlekjede sammen. Til tider nærmest usynlig, mens perlene får all oppmerksomhet, kjærlighet og beundring, og hvis du mangler eierskap til dem: alt begjær.

Rutiner har de fleste av oss. Selv om vi ofte gir dem lite oppmerksomhet.  De bare er der. Som den nevnte strengen i perlekjedet. Vi står opp om morgenen og gjør det vi skal. Uten å være nødt til å vurdere hver eneste liten bevegelse vi gjør. Hvert eneste lille valg. Vi tar en dusj, kler på oss, setter på kaffen, spiser frokost, pusser tenner og starter på det dagen vår skal inneholde: Eventuelt pass av barn og hjem eller en tur på kontoret, en hobby, eller vi møter en stor tomhet, fordi livet vårt har stoppet opp av en eller annen grunn, og vi har lite å gå til.

Om livet vårt har gått litt i frø, falt fra hverandre, om en ikke har et daglig mål, er det en god idé å etablere noen rutiner. Ta et valg. Bestemme seg for noe. Slik at en ikke bare blir sittende stille og se inn i eller ut av sin egen meningsløshet mens en kjenner på sorgen over alt en ikke får gjort. Og skal en på jobb er det godt å ha rutiner der, slik at en ikke hver eneste dag trenger å finne ut av hva en skal gjøre. Rutinene får en i gang. Rutinene gir oss mening.

Vi kan ikke alltid være på ferie, og likevel oppleve ferien som en høydare. Vi kan ikke alltid være nyforelsket, oppleve en lønnsforhøyelse, kjøpe ei ny bukse, få en orgasme. Det meste av tiden vår går med til det dagligdagse, til bindemiddelet. Så det er der vi må finne mening. Det er der grunnmuren i livet vårt er. Den som løfter oss. Slik at vi får oppleve små glimt av svimlende vakre utsikter og hjerteutvidende ekstaser.

Selv har jeg mange rutiner. De starter med en gang jeg står opp om morgenen. Skal jeg på atelieret kjører jeg rutinen som får meg dit. Jeg vet hva jeg skal og hvorfor, og det er godt å vite. Skal jeg være hjemme har det sin egen rutine. Og så knytter jeg dagen med sine mer eller mindre spontane valg opp i mot kvelden, som også har sin rutine. For slik som morgenrutinene forbereder meg for dagen, forbereder kveldsrutinene meg for natten. Og vanene gjør meg trøtt. Får kroppen til å roe seg. Fordi alt er kjent. Uten utfordringer, uten spontanitet av merkbar grad. Jeg finner for eksempel ikke på å pumpe jern akkurat når jeg skal krype under dyna, bare fordi jeg kommer på at det er mulig. Eller male soverommet. Jeg gjør i stedet akkurat det jeg gjør hver kveld. Til jeg sovner.

Slik jeg opplever meg selv og det livet jeg lever har jeg det best med et solid sett rutiner, forutsigbarhet og kontroll. Og det tenker jeg kanskje ikke over hele tiden, eller kjenner for å vedkjenne meg eller å fortelle så mange andre om. Men ta det fra meg, så får det oppmerksomhet så det holder. Livet rives fra hverandre, jeg selv går i oppløsning, angsten min finner fotfeste, perlene faller mot gulvet og begynner å sprette uten mål og mening et lite øyeblikk før de blir liggende stille. Deretter blir de usynlige for meg, til jeg tråkker på en og får kjenne på smerten over at de ikke lenger henger sammen rundt halsen min, eller er knyttet sammen i tilværelsen min. En dans på et perledekket gulv er ingen god dans. Den er i stedet ganske smertefull. Om en ikke har iført seg solide og tunge sko som knuser alt som havner under foten på en. En massiv sko som gjerne bærer navn som Fortrenging, Forsvar, Sårbarhet, og som sjelden eller aldri tillater deg å gå barbent og la sommervarmt gress kile deg mellom tærne. Fordi du ikke våger å ta dem av deg, i frykt for å tråkke på noe skarpt, eller oppdage en vakker perle du mistet. En perle du ikke lenger våger å se, eller kjenne på eller savne.

Rutiner er ikke tvangshandlinger. Rutiner er å ta kontroll over livet ditt, gi deg en stødighet og balanse mens du går på oppdagelsesreise. Rutiner er ikke resignasjon, eller et symptom på at kontrollen er borte, slik tvangshandlinger, eller OCD, gjerne er. Det handler ikke om å skape murer mot noe, men heller å gi mulighet og rom for noe.

Selv om jeg har morgenrutiner, så faller jeg ikke i fra hverandre om jeg ikke følger dem en dag, og må kompensere på ett eller flere områder for å demme opp for en frykt. Eksempelvis så skriver jeg vanligvis blogginnleggene mine om morgenen, men jeg har ingen rutine som sier hvilke morgener jeg skal skrive. Derimot er det rimelig vanlig at jeg drikker kun en kopp kaffe fram til jeg er ferdig med dagens blogg. Ingen frokost først. Jeg starter rett etter at jeg har våknet, og skriver i en tilstand hvor dagen ennå ikke har fått festet klørne i meg. Men i dag gjorde jeg det annerledes. Jeg spiste frokost først og brukte litt tid til andre ting,  i tillegg til å drikke kaffekoppen min. To skiver glutenfritt surdeigsbrød med ost, hamburgerrygg og paprika besto frokosten min av. Og det smakte ypperlig, selv om dette ikke er standard frokost for tiden. Så rutiner er ikke et fengsel, rutiner er et hjelpemiddel, og det er ingen naturlov at de må stjele alt som heter spontanitet eller valgmuligheter. Rutiner hjelper en til å få tid og mening og mulighet og energi der valgmulighetene er nærmest uendelige i antall, rutiner er ikke synonymt med kjedelig. Selv om det ofte blir framstilt slik. Et liv uten rutiner og forutsigbarhet vil for mange raskt nærme seg kaos framfor velvære. Det vil ikke nødvendigvis oppfylle noe, men heller frarøve deg noe.Samtidig er det slik at om en allerede opplever kaos, uforutsigbarhet og mangel på kontroll, kan et sett rutiner hjelpe en ut av den tilstanden igjen. Likevel nedvurderer vi rutinene.

Kanskje er det slik at vi minimerer verdien av rutiner fordi vi ikke alltid klarer å skille mellom ting som rutiner/fengsel, spontanitet/grenseløshet/frihet og fall/fri flukt. Så hipp hurra for begrepsavklaring. Og hipp hurra for rutinene våre. De er som poteten, de kan brukes til det meste. Noe en kanskje ikke kan si om perler.

Maleriet som følger dagens blogg er fra en utsmykning jeg gjorde for Klosterhagen Hotell i Bergen.

Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Words




28 kommentarer:

  1. Heisann!

    Så koselig at du ga deg tid til å ta en titt rundt på hovedbloggen min. Ser at du er en god skribent, men har dessverre ikke tid til å sette meg inn i hva du skriver om nå. Da trenger jeg ro og litt tid til overs... Jeg er invitert til å være gjesteskribent hos mormor. Manuset er levert, men pga helt andre mer viktige saker, har ikke mormor anledning til å jobbe med bloggen sin for øyeblikket, så jeg vet ikke når teksten publiseres.
    Kommer tilbake ;:OD) Ha fine dager!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Hyggelig av deg å titte innom og legge igjen et spor etter deg.:)

      Bjørn

      Slett
  2. Ja, hipp hurra for rutiner, og takk for at du skriver om dette.
    Rutiner gir livet en form, og mening, særlig på utfordrende dager.

    Ha en fin kveld!

    Bibbi

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp, rutiner kan være et bra redskap.

      Ha en fin kveld du også Bibbi.:)

      Bjørn

      Slett
  3. Hei Bjørn,
    nydelig bilde og nydelig tekst.

    Jeg er også glad i rutiner, selv om de varierer veldig. I dag for eksempel, stod jeg ikke opp klokken 5 for å ri eller trene som jeg pleier. Jeg hadde en fantastisk ettermiddagsridetur i går, så jeg sov en time lenger i dag og sitter nå her med min fine kaffekopp :)

    Jeg tror rutiner er undervurdert. Mange, spesielt studenter, har ingen rutiner. Jeg hadde ikke klart det, for enkelte rutiner er nødvendig for å holde meg i gang. Som det å legge seg tidlig slik at jeg er uthvilt. Jeg liker også hardt arbeid på hverdagene som får perlene som dukker opp til å bli ekstra vakre :)

    Ha en riktig god dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Sara.

      Rutiner er et hjelpemiddel, tenker jeg. Ikke et bevis på at en har blitt kjedelig eller mangler spontanitet og livsglede. Så stå på med rutinene dine, og alle de små bruddene på dem i tillegg.:)

      Bjørn

      Slett
  4. Rutiner er det som resten av livet improviseres rundt, tenker jeg.

    Har opplevd situasjoner hvor de velkjente rutinene ble helt satt ut av spill. Da lages det nye rutiner, innenfor rammene av det som er mulig. Og endres rammene, lages det ytterligere nye rutiner. Forsto dette for alvor da jeg tilbrakte mange måneder på sykehus med en svært syk pårørende, og livet bølget frem og tilbake.

    Oppfatter nok denne som en slags grunnstruktur i livet. Og det fungerer best når en selv lager rutinene, synes jeg.

    Ha en fin dag -

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var jo nesten i poesiland:

      "Rutiner er det som resten av livet improviseres rundt."

      Og jeg er helt enig at rutiner en lager selv fungerer best. Levemønster andre påtvinger en bør få et helt annet navn enn rutiner.:)

      Bjørn

      Slett
  5. Hipp hurra for begrepsavklaring også, Jeg blir både trygg og urolig av rutiner, trygg fordi det gjør hverdagen min enklere å administrere, urolig fordi jeg blir redd for å sitte fast. Men det er som du sier, forskjell på rutiner og fengsel. Stor forskjell.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er lett å gå seg vill i begreper. På samme måten som folk lett går seg vill i sine roller, og blander dem.

      Tenk på rutinene som et springbrett. Noe å satse fra.Et hjelpemiddel. Det er vanskelig å sitte fast på et springbrett om en først tar sats. Om en ikke tør å satse har det ofte mer med fallhøyden enn brettet i seg selv å gjøre. Med andre ord ikke rutinene, men for eksempel frykten for det kjedelige, det overkontrollerte. Men dette er helt forskjellige ting å være redd for. På samme måte som det egentlig ikke er høyder vi er redde for, men for det å falle. Høyden er jo den samme om en står under en høy bro og ser opp, som den er om en står oppe på den samme broen og ser ned. Og broen i seg selv er neppe farlig i det hele tatt.:)

      Ha en fin kveld.

      Bjørn

      Slett
  6. Bra blogg, Bjørn!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Magne. Så knakandes kjekt gjort av deg. Nå ble jeg glad. Men først skjønte jeg ingenting her. Plutslig hadde jeg tusen lesere på null tid. Trodde det var feil på telleren.:)

      Takker og bukker.

      Alt godt fra

      Bjørn

      Slett
  7. Jeg har vist noen rutiner jeg også, selv om jeg ikke tenker på det. Men de er grunnleggende.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror de fleste har flere rutiner en de tenker over. Men kanskje er det slik at vi merker dem best om vi blir tvunget til å bryte dem. Og de er nok ganske grunnleggende, som du sier.

      Takk for at du tittet innom og la igjen et spor etter deg.:)

      Bjørn

      Slett
  8. Gode rutiner kan jo kvalitetssikre hverdagen din med alt du trenger: sunn og god mat, nok søvn og hvile som sikrer at du er opplagt til en ny dag, kulturopplevelser sammen med venner, hyggelig prat med familien rundt maten, trimturer etc..

    Under rutinene bør det vel derfor ligge et verdivalg, tenker jeg - bevissthet om hvorfor man gjør som man gjør. Hva er viktig for meg i mitt liv? Hva VELGER jeg? For hver dag består jo / kan bestå av uendelig mange valg - som man kanskje tar uten å tenke så mye over dem.


    Bevissthet her - og da har man iallfall litt styring på tiden man har til disposisjon - om man bruker den slik man egentlig ønsker - styring på retning i livet og på livet sitt:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anonym.

      Jeg kjenner meg veldig igjen i det du sier her. Kanskje det er slik at en iblant stokker litt på begreper, slik at det en kaller rutiner egentlig er uvaner. Så fram for bevisstgjøring.

      Hyggelig at du ga deg tid til å dele disse tankene.:)

      Bjørn

      Slett
  9. Takk for et herlig blogginnlegg på slutten av dagen! Herlig fordi det er velskrevet! Og herlig fordi jeg kjenner meg så godt igjen i det! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Amelie.

      Jeg må takke jeg også. Tilbakemeldingen din var heller ikke dårlig å få på slutten av dagen.:)

      Bjørn

      Slett
  10. Joda, for de som har et liv er rutiner greit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anonym.

      Slik jeg ser det har vi alle et liv, men de er ofte litt forskjellige. Noen er fulle av opplevelse og innhold og liten motstand, andre er kanskje kjedelige og litt triste og atter andre kun gjør vondt. Men likevel er det liv. Og med liv følger håp og muligheter. Kanskje bare en liten bevegelse til å begynne med. Men etter hvert kan det bli mange slike små bevegelser.

      For ti, tolv år siden stoppet mitt liv opp. Jeg skrev om det for Fretex for en tid tilbake, for å si noe om at alt trenger ikke å være svart eller tomt for bestandig. Om du vil lese kan du gjøre det her:

      http://www.fretex.no/aktuelt/en-historie-fra-fretexbloggen.aspx

      Ha en fin dag.

      Bjørn

      Slett
  11. flott tekst! veldig interessant at du tar opp noe vi sjeldent tenker over,men som er så veldig en del av vårt liv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anonym.

      Det er kanskje slik for flere enn meg, at mye i livet mitt tenker jeg ikke over. Det bare er der. I stillhet. Mens tingene med mest bravur eller klarest farger får mye av oppmerksomheten. Kanskje også det vi opplever av smerte eller lykke. Men selv om mange av oss synes smykkene i livet vårt er gull verdt, så finnes det også kråkesølv i denne vår jammerdal. Og mose og lav med fine farger. Vi ser det kanskje ikke så ofte, men det betyr ikke at det ikke er der, eller at det er uten verdi. I blant gjør det en stor forskjell om vi stopper opp et øyeblikk og ser oss litt rundt.

      Ha en fin dag.

      Bjørn

      Slett
  12. Bra skrevet blogg.

    Når jeg står opp om morgenen så har alltid en viss rekkefølge jeg gjør ting i.

    Har forsåvidt hendt at jeg har tatt en dusj midt på natten fordi ting går så automatisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anders.

      Å gjøre ting på automatikken kan være en god ting. Tenk bare på når en kjører bil. Uten automatikken hadde det blitt slitsomt. Om hver eneste liten sving vi skulle ta måtte vurderes først, ville vi ganske sikkert måtte kjøre veldig sakte for å få med oss alt uten at vi endte opp i en ulykke. I stedet kan vi lytte på radioen, snakke med en medpassasjer, eller konsentrere oss om ett eller annet problem vi trenger å løse. Så tar automatikken seg av kjørevalgene for oss. Om ikke akkurat farten da. Den bør vi kanskje følge med på. Men det greier de fleste helt fint.:)

      Ha en fin dag, og takk for at du la igjen noen tanker.:)

      Bjørn

      Slett
  13. Takk for et flott og inspirerende innlegg. Jeg har selv erfart en lang periode uten gode rutiner de siste to årene, og meningsløsheten oppleves sterkere enn noen gang. Dine ord gir meg et spark bak til å ta tak i min egen situasjon.

    Takk

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anonym.

      Så flott at du kunne hente noe slikt ut av ordene mine. Og takk for at du delte det meg meg. Det gjør meg glad. Og jeg liker å være glad.:)

      Ha en flott dag, og lykke til.:)

      Bjørn

      Slett
  14. Er nok selv et rutine menneske. Som gjør omtrent det samme hver dag. Bakdelen ved det, er at en blir rimelig sjokka, og det dukker opp noe uventet. lol

    Flott innlegg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Et lite sjokk innimellom kan røske en smule opp i tilværelsen. Men det er greit at de er små. Og ikke kommer for ofte.:)

      Hyggelig av deg å legge igjen noen ord, Thomas.

      Ha en fin kveld.

      Bjørn

      Slett