torsdag 7. februar 2013

Prosjekt RÅ



                                                                                                                                     William Lai (UK)




Verden går framover, om enn langsomt på noen punkt. I dag kan en lese på nett at en jente på tjue år ble brent som heks. Men en kan også lese en blogg av en ung dame som skriver om likestilling, og som på tross av forskjellsbehandling likevel kaller seg selv heldig.

Det har alltid vært slik at enkeltmennesker har blitt skilt ut fra flokken på grunn av det de representerer. Det samme gjelder for grupper. Heldigvis er det sjelden noen blir brent på bål eller gasset i dagens samfunn, men til gjengjeld har vi nok av stigmatisering og fordommer, og forsøk på å trykke enkelte grupper ned ved gjelp av latterliggjøring, frata dem rettigheter, angripe dem eller tie dem i hjel. Så om du ikke tilhører grupper som for eksempel sigøynere, homofile, transseksuelle, psykisk syke, handikappede, feite eller på andre måte føler du bærer et merke du ikke ønsker å heve i ei flaggstang og lyssette, bør du falle på dine knær og takke din gud, om du har noen.

For tiden arbeider Prosjekt RÅ med å samle kunst til en utstilling. Og prosjekt RÅ er en gruppe på tre, som har sprunget ut fra Galleri VOX, som er min arbeidsplass. I tillegg til meg selv som er maler og keramiker, består gruppen av en landskapsarkitekt/grafiker, pluss en grafisk designer. Ingen av oss arbeider i utgangspunktet med det som kalles Raw Art, Art Brut eller Outsider art, likevel er det denne type kunst vi fokuserer på å få vist i Prosjekt RÅ. Det finnes så mye bra og spennende arbeid som blir laget innenfor denne retningen, både humørfylt, utfordrende og vakkert, men likevel er Outsider art litt usynlig på kunstarenaen i Norge.

"Art Brut", or "Outsider art", consists of works produced by people who for various reasons have not been culturally indoctrinated or socially conditioned. They are all kinds of dwellers on the fringes of society. Working outside fine art "system" (schools, galleries, museums and so on), these people have produced, from the depths of their own personalities and for themselves and no one else, works of outstanding originality in concept, subject and techniques. They are works which owe nothing to tradition or fashion. -Michel Thevoz, Curator of the Collection de l'Art Brut in Lausanne.

At noen faller utenfor det etablerte betyr ikke at de skal nektes mest mulig plass og leve livet som usynlige i skyggen av de som påberoper seg å stå over dem. Vi bør alle få søke og i utgangspunket få ta for oss av de muligheter som ligger innenfor vårt potensiale, og ikke styres, knebles eller brennes på bål på grunn av andre menneskers fordommer og trang til å heve seg selv. Vi bør alle få gripe muligheten til å vokse, og høste respekt for den vi er og det vi får til. Ikke kun dømmes for det vi ikke mestrer. Likevel er det mange som lever i en slik virkelighet, hvor de gjemmer seg selv eller viktige deler av seg selv, fordi en frykter andres fordømming og det å bli stemplet. Kanskje er du en av dem. Kanskje bærer du på en skam.  Liten eller stor. Kanskje går du litt stille i døra, i frykt for å bli sett. Eller at noen i familien eller vennekretsen skal bli sett, slik at det smitter over på deg selv, og du får en ripe i lakken. I så fall er du aktivt med på å snevre inn begrepet verdi. For verdi er mer enn penger, en glatt overflate og status. Verdi er også mangfold. Og mangfold er ikke vanskelig å verdsette når vi fokuserer på regnskoger, men kanskje litt vanskeligere å verdsette når blikket vendes mot ens eget nærmiljø.

Prosjekt RÅ handler om kunst. Men det handler om mer. Det handler om å synliggjøre et arbeid, og at det finnes mennesker som gjør dette arbeidet. Fordi det har en verdi.

Utstillingen ”RÅ postcard”, som vi holder på med nå, består av bidrag fra store deler av verden. Over 150 arbeider har vi til nå fått samlet. Alle kunstverkene er gjort i format A5, eller 21 x 15 cm. Etter å ha blitt vist i Galleri VOX, legger utstillingen ut på en europaturné som vil vare i ca et år. Deretter vil den etter planen bli solgt for å skaffe midler til nye outsider art prosjekt, eventuelt bli donert bort.

Er du i Bergen mens utstillingen står oppe, så titt gjerne innom. Er du ikke i Bergen, så har du muligheten til å følge oss på Facebook. Gi oss gjerne en ”liker” om du er i det humøret. Vi liker å bli likt. I tillegg kan du følge med på vår hjemmeside. Der vil deler av utstillingen også etter hvert bli vist.

Bildet av William Lai, er et av arbeidene som vises i den kommende utstillingen.


Ha en fin dag.

Bjørn






12 kommentarer:

  1. Å aksepteres som det helhetlige mennesket man er, er vel det viktigste i ethvert menneskes liv. Kjempefint innlegg. Jeg vil utvilsomt følge med på prosjektet deres!

    En klok venn sa en gang til meg følgende: "jeg tenker som så at min oppgave som menneske er å være så tolererende jeg kan, for jeg har ingen forutsetninger for å synse og mene om andre mennesker og dems valg. Dessuten ønsker jeg å bli kjent med mennesker, ikke fordømme dem." Jeg minner meg selv på dette så ofte jeg kan.

    Tusen takk for at du linker, Bjørn- jeg føler meg beæret. Virkelig :D

    Ha en riktig fin dag!

    SvarSlett
  2. Bare hyggelig å linke bloggen din Sara. Og det hjalp meg til å starte min.:)

    Jeg synes vennen din hadde noen fine tanker å ta utgangspunkt i. Det er bra å søke toleranse, og kanskje se litt bak det ytre. Noen ganger kan det likevel være greit å skille mellom hvem et menneske er, og hva det samme mennesket gjør. Selv har jeg masse meninger om hva folk velger å gjøre, og det vil jeg nok fortsette å ha. Jeg synes dét er langt bedre enn å være for eksempel totalt likegyldig.:)

    Ha en fortsatt fin dag.:)

    Bjørn

    SvarSlett
    Svar
    1. Likegyldig er det verste- da bryr man seg jo ikke engang. (Også må jeg presisere at det var snakk om de menneskene som holdt seg til loven og oppførte seg pent. De som bare faller litt "utenfor" av ulike grunner).

      Men du har et godt poeng altså! Det er jo ofte en balansegang, og det er det kanskje her også? (Når slike temaer dukker opp, kjenner jeg hvor glad jeg er for å ha valgt et yrke utenfor omsorgssektoren. Hadde tenkt meg ihjel tror jeg ;) )

      Nå er det fredag! Håper du får en riktig god dag, Bjørn :)

      Slett
    2. Å jobbe i omsorgssektoren er nok ikke alltid en dans på roser. Det er det ingenting som er. Kanskje ikke engang magedans, hele tiden.:)

      En strålende dag og helg til deg også Sara.:)

      Bjørn

      Slett
  3. Fint innlegg, og spennende prosjekt Bjørn.

    Ha en fin kveld:)

    Bibbi

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Bibbi. Ha en fin kveld du også.:)

      Bjørn

      Slett
  4. Utenfor kan være vanskelig. Men kan gi muligheter man aldri får innenfor. Tenker jeg, i mellom.
    Utenfor betyr at "grensene ikke må sprenges" for man setter egne grenser. Tror jeg, i mellom.

    Grenser, rammer skaper tilhørighet og uten tilhørighet lider mennesket. Derfor tror jeg utenfor er vanskelig, i mellom.
    Ha en vakker kveld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle ståsted byr på mulighter, om enn kanskje ikke på de samme. Og ofte er det det som skjer utenfor de etablerte rammene som bringer verden et skritt videre, mens det som skjer innenfor har en tendens til å ville holde fast ved det bestående.

      Ha en fin kveld.:)

      Bjørn

      Slett
  5. Dette høres ut som et spennende prosjekt.
    Utenfor er noen ganger, kanskje til og med ofte, det stedet hvor nye og viktige stemmer "snakker" og vi gjør klokt i å lytte.

    Og utenfor er utenfor fordi det finnes et innenfor. Tenker av og til på utenforskapet og foreslår å slå ut de skapveggene en smule.

    Samtidig, mye bra er skapt fordi det har funtes et utenfor. Alt fra ungdomsopprør og rock, til litteratur, film, musikk m.m. fra Øst-Europa bak jernteppet.

    Liker Lai-bildet.

    God helg til deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemelding, Gamle Ugle.

      Jeg tror nesten alle jeg kjenner opplever seg selv som litt spesielle. Dvs ikke helt som alle de andre. Det vil si at omtrent alle jeg kjenner lever i periferien av det vanlige, siden det vanlige ofte blir forbundet med normaliteten/majoriteten. Det vil vel igjen si at det er i periferien ting skjer, siden omtrent alle mener de er der. Eller noe sånt.:)

      En god helg til deg.:)

      Bjørn

      Slett
  6. HURRA -
    ENDELIG fant jeg spor av denne sjangeren i Norge =)
    Håper vi treffes!

    ALT GODT -
    KARIANNE B.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Karianne.

      Morsomt å få tilbakemelding på dette litt gamle innlegget. Om du bor i Bergen så setter Prosjekt RÅ i disse dager opp en ny utstilling. Følg med på

      https://www.facebook.com/pages/Galleri-VOX-Fellesatelier/222130304508022?fref=ts

      eller

      https://www.facebook.com/pages/Galleri-VOX-Fellesatelier/222130304508022?fref=ts

      Ha gode dager.:)

      Bjørn

      Slett