fredag 23. november 2012

Kall det hva du vil


 
 
 
 
Noen ganger er det sånn at tilværelsen mister luft mellom de forskjellige elementene, og blir bare en stor, kompakt ball. Eller en grøt. Kall det hva du vil.
Spesielt småbarnsforeldre kan nok innimellom føle det slik. Det ene gjøremålet overlapper det andre, og tankene får sjelden tid til å sveve fritt. Så de setter seg som en knute i nakken eller magen. Kravene kommer og kommer, som møtende biler på en regnfull natt. Lysene blender deg et lite øyeblikk, så er de forbi. Men en ny bil blender deg i neste øyeblikk, og en ny, ny, ny… mens små, glitrende vanndråper gjør sitt beste for å minne deg på andre fokus og sidesyn. Likevel går det framover. Med røde øyne, og blikket låst på veien framfor en. Uten at en mister kontrollen og smeller inn i en møtende bil. Valg tas på automatikk, og en gjør det en skal. Eller bør. Kall det hva du vil.
For min egen del er småbarnstiden over. Avkommet har vokst opp og har flyttet ut. Likevel hender det jeg møter grøten, eller blir en del av den kompakte ballen. Selv om jeg bor alene. Uten for mange krav. Og jeg kan finne fargerike forklaringer og bortforklaringer for hvorfor det blir slik, og for hvordan jeg håndterer tilstanden. Men forklaringene og bortforklaringene ender alle opp med å visne. Først blir de litt grå i kantene, før de etter en stund har mistet det meste av glitrende farger og paljetter, og jeg sitter igjen med den ene nakne realiteten: Det er dette som er meg. Deal with it.
 Livet er en bølgedal, og jeg en kork. Noen ganger kaster bølgetoppene meg mot skyene og noen ganger skraper jeg meg opp mot skjelldekte stein i strandkanten.  Men så kravler jeg meg opp på land. Eller finner meg noe jeg kan holde meg fast i. Noe som flyter. En livbøye. Kall det hva du vil.
Jeg tror kanskje at det i ditt liv også kan være litt slik. Vi kastes alle rundt i livets tombola fra tid til annen. Men vi er likevel mer enn tilfeldigheter, flaks eller uflaks. Vi er mer enn de problemene vi møter, eller de oppturene som løfter oss. Det finnes en kjerne i oss. Noe vi kan ta fram og titte på, om noen minner oss på at den finnes. Så det vil jeg gjøre i dag; Minne deg på det.
Det følgende er et utdrag fra et bestillingsarbeid jeg gjorde til et seminar for noen år tilbake. Det handlet i hovedsak om hvordan det er å leve som kunstner, og samtidig ha en psykisk lidelse. Som min. Som er angst. Men akkurat dette avsnittet handler om deg:
 

Og du, hvem er du?
Du er lyden av regn på teltduk og leken fra din egen barndomsverden. Du er fryd og seire og nederlag. Et univers med dine egne stjerner, en natt og en dag og fall inn i blikk. Du er kjærtegn du har gitt og fått og det du har grått.
Du er ensomhet og kjærlighet og begjær. Er ditt eget anker, er føtter som løper og drømmer du en gang har drømt, møter med engler og møter med skrømt. Du er solens varme i ryggen, og et blendende vakkert smil.
Du,
er morgendagens mulighet, gårsdagens avstand og nuets kraft og tilstedeværelse. Du er et sug av forventning i magen og en speilblank hinne over øynene, hvor et yrende liv under overflaten ligger synlig for alle som vil se. Du er vinger og luften under dem. Regn for vårblomster, røtter og rik jord. Du er tanke og hud, et kaleidoskop og en forundring. Du er altet, kjernen i ditt eget liv.
Og ingenting av dette, kan noen ta fra deg.

***

Det er fredag. Ute regner det så det plasker mot asfalten. Bergen by får vasket seg. Selv sitter jeg ved dataskjermen og skriver blogg, mens jeg egentlig skulle vært på vei til atelieret. Noe som ikke så ut til å skje i dag. Og ikke har skjedd denne uka. Men mens jeg satt her og skrev, kom det en tekstmelding fra en av de andre på atelieret. Og det var nok. Det var glimtet i sidesynet som tok fokus. Det skal ikke alltid så mye til. I blant handler det kun om å klare å skille noe ut fra den kompakte, grå ballen, eller fra grøten en kaver rundt i. Det handler om å se på det, løfte det opp i lyset. Gi det vinger. Gi det rom og himmel nok til å gi deg oversikt eller kraft. Kall det hva du vil. Så nå går jeg i dusjen, kler på meg den regntette, hiver meg i bilen, og drar på jobb.

Ha en fin dag.
Bjørn
 
 
 

 

 

 

6 kommentarer:

  1. Nydelig skrevet, kloke tanker, gjenkjennelig. Takk.
    God helg til deg.

    SvarSlett
  2. Takk for disse fine ordene, som setter livet i perspektiv.
    Dette tar jeg med meg inn i dagen i dag, en dag som kommer seint i gang her hos meg.
    God helg til deg.
    Bibbi

    SvarSlett
  3. Takk for at dere tok dere tid til en tilbakemelding, gamle ugle og Bibbi. Og en god helg til dere også.

    I Bergen kan jeg nå skimte litt blå himmel mellom skyene, wow!:)

    Bjørn

    SvarSlett
  4. Lyrisk og rørende, Bjørn. Og du, hvem er du? kalte fram både kjære og triste barndomsminner. Jeg lenket til innlegget ditt på nettstedet mitt under "Håp og mening" http://www.dinpsykologonline.com/joomla16/index.php/hvordan-mestre-psykiske-vansker. Viktig med påminnelser om sidesynet når man sitter fast i den kompakte grå ballen. Det var forresten hyggelig å se igjen favorittmaleriet mitt VERN. Det er lenge siden nå at jeg ba om tillatelse til å bruke det på nettstedet mitt. Har hatt det så travelt at jeg ikke har hatt tid til å jobbe med den planlagte nye designen. Det var det med de bilene og alle de blendene lysene da...

    SvarSlett
  5. Du er så flink til å skrive OG male!
    Takk for hyggelige kommentarer på bloggen min:)

    God helg, Bjørn!

    SvarSlett
  6. Hyggelig at du linker Vannlandet, Eva. Er jo blikk til siden godt nok det. Ellers er vel fruktdyrking også et bra sidespor å bevege seg innpå fra tid til annen. Selv kastet jeg et blikk ned på min gryende mage, da jeg leste innlegget din om fettfobi. Men jeg gjorde det med et smil.:)

    Takker for tilbakemelding Johanne. Jeg leser alltid bloggen din med nytelse. Du er helt sikkert en inspirator for mange unge der ute. Og vi eldre har nok også godt av å lese det du skriver. For selv om vi ikke er akkurat der du er i livet, midt oppe i utdannelse og det som hører den tiden til, så har mange av oss barn som er der. Pluss at alt i livet handler ikke om alder, mye handler om å våge og være det mennesket du er. Og det siste synes jeg du synliggjør som noe positivt på en ypperlig måte.:)

    Bjørn

    SvarSlett