søndag 25. november 2012

Eventyr og virkelighet.





I Arendal sitter Nissen på gata og tigger. Og det er det ikke alle som liker. Det er mye folk ikke liker. Jeg lurer på om det hadde blitt likt om Nissen gikk med et skilt rundt halsen hvor det sto noe annet om hans person enn at han er en tigger. Noe som handler om menneskelig mangfold. Noe langt mer provoserende. Hva med en diagnose? Eller kanskje noe positivt?
Under her kan du fylle inn to positive menneskelige egenskaper som kunne vært skrevet på et skilt og hengt rundt halsen på Nissen.  

1 Hva du selv tenker som positivt, og kunne vært skrevet på skiltet:
2 Hva du tror de fleste andre ville det skulle stå på skiltet: 

Nå vet ikke jeg om du valgte de samme ordene - den samme egenskapen - bak begge punktene. Det vil si om du skiller deg selv fra mengden eller ikke.  Om du skiller deg fra mengden, vet jeg heller ikke hvorfor du gjør det. Om du føler deg bedre eller dårligere enn ”de andre”. Men tenk etter om noe av det du tenkte som positivt handler om hvor mye penger nissen har. Det vil si sosialøkonomisk status. Om det er den verdien du setter høyest hos en nisse. Eller tror at andre gjør.
Det er mange som bruker mye energi på å bevare bautaene i livet sitt. Enten det er Nissen, en annen tro, barn, status, økonomi, intellekt, politisk korrekthet eller et rosa, harmonisk overflatehjem. Og i denne trangen til å forsvare er det lett å tråkke over noe. Eller noen. Fordi vi så gjerne vil klatre på en stige. Eller er så redde for å falle ned.
Vi kan alle miste. Til og med de som har aller minst kan miste noe. Og vil forsvare det. Kanskje helt til alt annet enn andre folks oppfatning av oss står igjen. Da vil vi forsvare det også.  Og gjerne begynne og late som om vi er noe mer enn det vi er.

Her kan du fylle inn tre ting som er skumle å miste: 

1 Det du føler du selv er reddest for å miste:
2 Det du tror andre er reddest for å miste:
3 Det du tror den tiggende nissen i Arendal er reddest for å miste:

Nå vet selvfølgelig ikke jeg hva du valgte å identifisere som det du er reddest for å miste, hva du tror alle andre er reddest for å miste, eller hva du tror Nissen i Arendal er reddest for å miste. Om hundre personer leser dette og svarer for seg selv, vil jeg likevel tro at det finnes en variasjon. Vi er ikke alle redde for å miste det samme. En kan være redd for å miste en kjærest, huset en bor i, jobben, pengene sine, håp, status, illusjoner, foreldre eller et barn. Og jeg tror at mange av de som leser dette valgte noe slikt. Men jeg tror ikke det var mange som fylte inn at det var troen på Nissen de er reddest for å miste. Så kanskje handler aggresjonen som blir rettet mot den tiggende mannen i Arendal om noe helt annet. Kanskje det er noe annet som blir forsvart når det blir bedt om å få fjernet mannen i nissedrakt i disse gavmilde juletider.
Det går mot jul. Selv synes jeg maset starter altfor tidlig, men at jeg mener det, er det vel ikke så viktig å bruke tid og energi på å formidle. Så jeg skal la være og mase mer om den saken, og heller avslutte dagens blogg, med et lite eventyr jeg kom til å tenke på av en eller annen grunn.

Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: Et lite eventyr

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar