mandag 20. august 2012

Selv er jeg en sterk motstander av å spytte mat en ikke liker på de andre rundt middagsbordet.










Et av mine tidsfordriv er å dele bilder jeg finner på Facebook. Til glede for noen, men antagelig også til irritasjon for noen. For til tider kan det bli ganske mange bilder og album. Jeg synes det er relativt greit å ikke ta hensyn til hva noen måtte mene om det, og heller følge min egen lyst.
En greie som har fulgt meg gjennom mange år, er at andre folks følelser og meninger lett påvirker meg og mine valg. Vannlandet er blant andre ting, også et forsøk på å skape en motvekt til den måten å tenke og reagere på. For ballanse kan noen ganger være en bra ting. Det betyr likevel ikke at jeg er helt fri fra andre folks oppfatninger når jeg skriver, for de vil alltid være knyttet opp i mot mine egne. I form av leveregler, oppdragelse, folkeskikk og konvensjoner. Samt en innarbeidet motstand mot å støte noen som er sårbare.
Jeg opplever at folkeskikk, bordskikk, skikk og bruk, var mer tilstede i folks bevissthet for noen år tilbake. Nå har det blitt slik at en ofte får høre at ting er unødvendige, og det en går etter er noe som medfører en øyeblikkelig gevinst, eller er et uttrykk for noe vi kan pakke inn i det glansede papiret vi kaller spontanitet.  Selv er jeg likevel en sterk motstander av å spytte mat en ikke liker på de andre rundt middagsbordet, eller å komme utkledd som en klovn i en begravelse. Jeg tror vi trenger noe felles i form av leveregler, og en felles forståelse av hva som er rett og galt. Det gjør etter min mening livet enklere, og mindre smertefullt.
Som kunstner er det lett å ty til grenseoverskridelser for å få oppmerksomhet. Men jeg tror de overskridelsene som ikke er så lette å ty til, har mest styrke. Provokasjoner som er hentet fram for provokasjonens skyld alene, blir kanskje mer som krigstyper i tabloidpressen. Vi ser det, brummer eller kniser litt, men glemmer det fort igjen når et annet oppslag finner øyet. Og oppslag finnes det mange av.
Daglig oversvømmes vi av overskrifter og historier om alt som er vanskelig eller vondt i verden. Og har ikke katastrofen inntruffet enda, vil den komme i morgen. Om du attpå til skulle være så uheldig at du har en eget problem å slite med, for eksempel en eller annen psykisk lidelse, kan det lett bli for mye. For i tillegg til det en kan lese i aviser eller se på tv, så har vi all den skiten vi gulper opp på egenhånd. All nedvurderingen av oss selv. Alle de svarte tankene. Skammen og skylden og håpløsheten.
Jeg tror at det er mulig å påvirke seg selv litt mer positivt, selv når livet butter i mot.  Jeg tror at det handler om vilje. Å legge ut bilder på Facebook er en slik vilje i meg. Det samme er ordene jeg skriver på Vannlandet. Det er ikke alltid det er så lett å gå i gang med å skrive, men jeg skriver likevel. Jeg tenker at det meste trenger en motvekt, og at noen tanker om at livet har sin verdi uansett utfordringer, kan være bra å få med seg oppe i alle historiene om ræva liv og negativ fatalisme som trøkkes opp i trynet på oss hele tiden. Mest for meg selv, men kanskje også for en annen. Kanskje en positiv tanke jeg skriver treffer bare ett enkelt menneske. Kanskje det mennesket er deg. Kanskje dine egne tanker lett ender opp med å svartmale deg selv. Ta fra deg verdighet og håp og kraft. Spise deg opp innvendig. Eller bare får deg til å tro at ingenting kan forandres rundt deg. Slik det gjør med de fleste oss alle, fra tid til annen, om vi ikke har tilegnet oss egenskapen til å løpe fra alt og alle, og ikke kjenne annet enn hvor slitne vi er. Og knapt nok det.
I min jakt etter bilder på Facebook kom jeg over et album i dag. Og jeg skal legge ut en link til det. Albumet heter "Pictures for det children's room". Jeg synes både bildene og tittelen på albumet var en god ting å oppdage. Det tilfører meg noe positivt, uten å være glatt og Disneyaktig. Jeg kan kjenne på en form for ømhet. Og bare det i seg selv, er kanskje en følelse god nok å kjenne på en mandag morgen.

Ha en fin dag.
Bjørn


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar