fredag 3. august 2012

Det hjelper lite med en skatt om du har blikket stilt inn på gjørme.


                                                                                                                                                                                  Vern.




I blant våkner jeg for tidlig og får ikke sove igjen.  I går oppdaget jeg at ph’en i akvariene mine hadde falt urovekkende, etter at tre fisk var døde over kort tid. Andre ting som ikke interesserer deg nevneverdig, men som jeg likevel kan skrive om her fordi det jeg er som bestemmer, er for eksempel at det er godt å sitte med verandadøren åpen en tidlig morgen med kun en kopp kaffe som selskap, og høre fuglene våkne.
Min verden er ikke så stor. Det er kanskje ikke din heller. Min verden surrer rundt meg selv, så jeg er på en måte et senter i den. Jeg synes det er en helt grei tanke å tenke, selv om jeg er oppdratt med streng beskjed om ikke å innbille meg at jeg er verdens navle. Det er ikke alt jeg er oppdradd til som henger på greip. Jeg ble for eksempel også oppdratt til å tro at jeg ikke var verdt noe om jeg ikke gjorde ting riktig. Og siden lista lå altfor høyt når det kom til riktighet, og definisjonen uklar, ble jeg oppdradd til å ikke bli verdt noe som helst.
Alt dette som er meg, eller deg, med våre tanker, følelser, erfaringer, tar liten plass på vår klode, men likevel tar det godt for seg av plassen i vår bevissthet.  Så da er det vel kanskje greit å jobbe litt med bevisstheten. Kanskje ta en liten opprydding, eller vask. For mye samler seg jo i krokene, og mye blir gjerne liggende og støve ned av gammel vane, for plutselig å dukke opp på de mest uhensiktsmessige tidspunkt. Jeg liker å tenke på slik opprydding som en form for å oppdra seg selv.
Å oppdra seg selv er ikke så dumt. En må bare huske på og ikke være altfor streng, og ikke ha det altfor travelt. En har jo hele livet å ta av, så i blant må en gi seg selv litt fred og ro og tålmodighet. Det er ikke slik at den som stresser mest får en premie.
For mange år siden var det slik at en banket bikkjer til lydighet. Stokkeslag og rapp og spark var tidens løsning. Bikkja skulle kues og tvinges til underkastelse. Og sånn ble også noen barn oppdradd. I dag vet vi at det funker bedre å oppdra hunden sin ved hjelp av premiering. Vi vet også at ros og hjelp til å stå oppreist fungerer langt bedre for barn enn en knekt rygg, eller en knekt vilje. Så kanskje det funker slik etter hvert som en blir eldre også.
Det er mange teknikker en kan ta i bruk for å knekke seg selv. Alt fra et negativt uff når en ser seg i speilet en morgen, til dypdykket i ei flaske på jakt etter friminutt i bunnen. I blant føles det langt lettere å bryte seg selv ned enn å løfte seg. Likevel er det ikke umulig å snu på flisa eller løfte blikket.
I min lille verden er jeg Herre. Det er jeg som bestemmer, jeg som tar valgene og bærer konsekvensene. Det synes jeg er viktig å fortelle meg selv.  Aller best har jeg det i min lille verden når jeg ikke sammenligner den med din verden. I min verden har jeg akvariene mine, kunsten min, bekjentskaper og familie. I min bevissthet er dette som å eie en skatt. I din verden finnes noe annet, noe som er din skatt. Men det hjelper lite med en skatt om du har blikket stilt inn på gjørme. Det handler om fokus. Sjøl er jeg dårlig på fokus, men jeg jobber med saken.
I det ene akvariet mitt døde tre fisk, men de som er igjen har det langt bedre enn de hadde det i går. Jeg tror jeg gjør lurt i å ha fokus på de som overlevde. I livet mitt er mye borte, og mye ble aldri mitt. Slik er det også i ditt liv. Jeg tror vi gjør lurt i å ha fokus på det vi har, og det som kan vokse og gro og blomstre, i stedet for på alt som ikke ble, eller det som ble feil.


Innerst mot huden

i jern
kledde du deg

ei brynje
rundt brystet
en hjelm
over hodet

rundt lår
legger
til sko og hansker
ble jernet formet

sveiset
sammen
malt svart

innvendig
dekorert
med solsikker
roser
og et hav av blomster
bare du vet navnet på

men det
var det ingen som så

***


Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: Oh My Heart





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar