tirsdag 14. august 2012

A room with a view.


                                                                                                                                                                    Et rom med utsikt.







Forandringer medfører alltid noe en ikke husker på først. I min verden betyr det at når den siste datteren nå har forlatt redet, har jeg oppdaget at jeg har fått et rom med utsikt. Joda, for rommet har et vindu jeg kan se ut av, selv om det ikke var det jeg tenkte på først.
Da min yngste datter flyttet ut tenkte jeg først mye på det som ble borte fra hverdagen min, ved siden av det hun nå skal oppleve og få av utfordringer og muligheter. Men etter hvert har jeg begynt å tenke mer og mer på egne muligheter også. Og et rom gir jo muligheter. Et rom kan jeg bruke til hva jeg vil. Jeg kan la det stå tomt, male veggene svarte og gå inn i det for å sette meg på gulvet og gremmes over at det ikke bor noen der lenger, eller jeg kan male veggene ildrøde og hoie og skrike og danse naken der. Men det er sjelden jeg danser naken, og ikke hoier jeg så mye, så jeg trenger i grunnen ikke et eget rom til det. Ikke er det så lenge siden jeg pusset det opp heller. Så i stedet har jeg valgt å gjøre det til et arbeidsrom. Et nytt, digert skrivebord er derfor kjøpt inn og skal monteres i dag. Og ved det bordet med sin digre tilgjengelige flate har jeg tenkt å sitte og tegne, eller klippe og lime, eller whatever. Noe skal jeg i hvert fall gjøre der. Noe som en dag kanskje fører til en utstilling av små bilder. Små bilder kan bli morsomt å lage. Til vanlig arbeider jeg ganske stort.
 I tillegg til det nye arbeidsbordet, skal jeg ha det gamle skrivebordet mitt inn på det nye rommet, det skal fungere som databord. Jeg skal ha en stol jeg kan hvile i, om jeg får plass, en liten bokhylle/veggseksjon, et arkivskap, et oppbevaringskap og et stort, nytt akvarium, hvor det skal gå afrikanske ciklider, som er fisk fra Malawisjøen eller Tanganyikasjøen. Slik at når øynene blir slitne av å se på papir og streker eller dataskjerm, kan jeg sitte i stolen og se på fiskene i akvariet, og kanskje sovne litt.  Det blir uansett ikke mye ledig gulvplass til nakendans, om ånden skulle komme over meg. Så da får jeg heller ta dansen på taket, om galt skulle bli for ille. Skulle så skje, får jeg vel enda et nytt rom etter hvert. Antagelig et polstret.
Vi opplever alle forandringer fra tid til annen. Noen forandringer er store, noen er små, men alle medfører at noe blir borte eller kommer mer i bakgrunnen, mens annet blir mer tydelig eller kommer inn som noe nytt. Forandringer kan noen ganger gjøre vondt, fordi en mister noe, eller noe presser seg på. Det kan koste ganske mye å stå i ting da. Men det gir oss også muligheter, og det er lite som er gratis uansett.

Så fort vi klarer å vende blikket vekk fra vår egen smerte, ser vi noe annet. Det kan være en annens smerte vi oppdager, men også en annens glede. I tillegg kan vi få øye på noe vi har lyst til å gjøre.
Vi bruker alle mye energi når ting blir vanskelig eller vondt. Så trikset må være å ta tak i denne energien og gi den en ny retning.  Hvordan hver enkelt skal klare det har jeg ingen oppskrift på. Men jeg vet det er mulig. Så om du føler deg låst i det som er vanskelig eller vondt, så husk det, og forsøk å vende blikket utover et lite øyeblikk. Selv om det er skremmende, og medfører flere krav en å sitte stille for eksempel i et nakent rom, som står der etter noe eller noen som nå er et annet sted.
Et nakent rom kan være som et lerret. Enten rommet er av fysisk eller mental karakter. En kan låse seg inn i det, lukke dører og trekke for gardiner og være helt alene med kun sin sårbarhet eller smerte, en kan gå inn i det og klistre veggene full av bilder som viser ens egen fortreffelighet, spikre for vinduene, låse døren, og sette seg ned for å se på alle de fine bildene av seg selv en har hengt opp. Eller en kan gjøre det til et rom med utsikt, et rom med en framtid og muligheter. Hvor en kan åpne vinduet, og la vinden få lette gardiner til å danse, og et kjølig drag av frisk luft kan finne lungene.

Utsikt*

subst. m utsikt () ['ʉːtsikt]
1 mulighet til å se utover
utsikt over fjorden

2 det en kan se fra et visst (høytliggende) sted
nyte utsikten

3 plass med god utsikt (1)
stå på utsikten og se utover

4 mulighet, sjanse
utsikter til forfremmelse


Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link, Afrikanske ciklider:





*Definisjonene på utsikt er hentet fra thefreedictionary.com.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar