søndag 8. juli 2012

Nå deler de med deg og meg.


                                                                                                                                         



I dag skal jeg lage fiskesuppe til kjæresten og meg selv. I tillegg til å være beskjeden, lager jeg en eminent fiskesuppe til vanlig. I dag, derimot, skal jeg lage en ny vri på den, så det blir spennende om smaken blir god nå også. For når det kommer til fiskesuppe handler det mest om smak. Selv om estetikk også er med og sloss om oppmerksomhet, så er smaken det vi fokuserer mest på.  Enten vi i utgangspunktet er begeistret for fiskesuppe, eller vi hater det. Om vi tar utgangspunkt i at det finnes en åpning for å nærme seg slik mat, hjelper det ikke at suppa ser konge ut om den smaker høgg.
Det er mye en kan lage en ny vri på. Ikke bare fiskesuppe. En kan egentlig forandre på nesten alt. Om en vil. Og tør. Og noen ganger blir forandringen til det bedre. Selv om en forandring selvfølgelig kan bli bare ræva også. Men det vet vi ikke før vi har forsøkt. Det eneste vi vet med sikkerhet er at å gjenta den samme tingen om igjen og om igjen ikke skaper så veldig mye forandring. Så om vi ønsker forandring, må vi gjøre noe nytt.
Sett et kryss bak det du føler passer best for deg:



Ønsker forandring             __

Ønsker ikke forandring     __

Vet ikke                               __



Det er minst to enkle teknikker en kan ta utgangspunkt i om en vil få til noe nytt. En kan slutte med noe, eller begynne med noe. Sjøl sluttet jeg å røyke for ca 7 år siden. Så nå er jeg en ikkerøyker, noe som jo er noe helt annet enn å være en røyker. Å leve som en ikkerøyker er helt greit. Jeg tenker sjelden over det.  Men da jeg var en røyker trodde jeg at et liv uten sigaretten ville bli et rom med mye tomhet. På det punktet tok jeg feil. Den tomhetsfølelsen som fra tid til annen finnes i livet mitt skyldes helt andre ting. Andre midler en kan benytte seg av for å demme opp for tomhet, er og ruse seg. En kan ruse seg på øl eller dop eller spill eller sex eller barberblad eller mat eller sult eller sin egen fortreffelighet eller sin egen offerrolle. Det er nesten ingen grenser for hva en kan ruse seg på. Men det er heller nesten ingen grenser for hva det lar seg gjøre å forandre på. Selv om å forandre litt på fiskesuppeoppskrifter er en av de enkleste formene for forandring, betyr det ikke at det er den eneste som er mulig. Eller at det ikke har verdi.
Rundt to år etter at jeg sluttet å røyke, begynte jeg å male. Bilder. Så jeg har i hvert fall gjort to forandringer i livet mitt de siste årene. De virker kanskje ikke så store, men de krevde sitt, og har hatt påvirkning på meg som menneske, både på et fysisk og mentalt plan. Felles for de to forandringene i livet mitt var at de var et resultat av valg. Det var ikke bare noe som skjedde.
Fem andre personer som også maler bilder, kan du se på plakaten over her. De tok alle et valg en gang, og har stått i det. Nå deler de med deg og meg. Så ta gjerne en tur og se på arbeidene deres om du er i Bergen.
Mitt liv har blitt påvirket av en barndom som ble veldig feil. Noe jeg må leve med. I mange år forsøkte jeg å løpe fra meg selv og de erfaringen jeg ble utsatt for, men så kunne jeg plutselig ikke løpe lenger. Det fantes ikke lenger steder å løpe til. Så nå løper jeg ikke. Likevel beveger jeg meg.
I ditt liv har det helt sikkert også skjedd noe som ble feil. Stort eller lite. Og du har helt sikkert sprunget og flyktet fra deg selv mer enn en gang. Men det betyr ikke at du må løpe resten av livet. For vi har alle evnen i oss til å gjøre valg, vi kan alle få til en forandring. Likevel trenger vi ikke å gjøre alt på en gang. Kanskje kan bare et bitte lite valg skape en ny bevegelse. En ny retning. Vi kan ikke sette hele vår fortid og hele vår framtid opp i mot hvert eneste lille valg vi tar. I blant må valgene ned på et nivå som handler om å stoppe opp, og så sette den ene foten framfor den andre, eller ikke. For mange er kanskje alternativet bare å flyte med, eller rase av sted uten egentlig mål og mening. For å slippe å kjenne på noe. For å slippe å velge. For å slippe å være tilstede i seg selv her og nå. Men det trenger ikke å være ditt alternativ.
I mitt liv valgte jeg å kutte røyken, og å begynne å male. Jeg er helt sikker på at om ikke de to valgene hadde blitt tatt, ville livet mitt vært annerledes enn det er nå. Blant annet ville jeg antagelig ikke lagd fiskesuppe i dag. Og det ville vært synd, for jeg har blitt en racer på fiskesuppe. Slik kan et lite valg eller to, få gevinster en ikke forutså.
Om du ser tilbake på ditt eget liv, vil du se at det også der går å oppdage valg du gjorde som har fått en positiv effekt. Selvfølgelig har vi alle gjort feile valg også, men her og nå handler det om de valgene som ble gode. De trenger ikke alltid å være så store for at du skal oppdage dem. De finnes der. Akkurat det er jeg helt sikker på. Og det betyr at det også går å velge ting i dag som får en positiv effekt i framtiden. Et bitte lite valg er kanskje alt som skal til. Og det er jo ikke så verst.

Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: Don't give up.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar