onsdag 20. juni 2012

Jensen har fått grønn arm.


                                                                                                                                                                           Gå mot ljuset, Skalk.




Dette, er det ordet jeg starter dagens blogg med.  Jeg kunne selvfølgelig valgt et helt annet ord, men det gjorde jeg ikke. Dette, er et helt greit ord å starte en blogg med, synes jeg.
Hva jeg ellers skal fylle dagens blogg med vet jeg ikke enda. Jeg kan fylle det med trivielle ting som at jeg har har forsøkt meg på et bytte av kaffemerke, men det er jo lite spennende å lese om, og lite spennende å skrive om.
Hadde jeg begynt dagens blogg med et annet ord enn dette, kan det hende jeg hadde endt opp med og ikke nevne byttet av kaffemerke. Jeg kunne for eksempel ha begynt med ordet du. Jeg kunne ha lagt opp til å si at du tenker, du er, eller du sa – noe.
Men det kommer sjelden noe godt ut av slike ting. Det blir mye påstander, som ikke har annet hold enn at jeg har en subjektiv opplevelse av noe på din bekostning. Ofte er det veldig lett å si noe om andre. En ville kanskje si noe helt annet, men den som lytter hører kanskje ikke det vi selv mener å si. Og opplever i blant at det å få en beskrivelse av seg selv er et angrep. Da har vi ikke helt fått til dette med kommunikasjon. Og så kan vi begynne å krangle om hva som egentlig ble sagt og hva som egentlig ble ment og alle skjulte agendaer.
Noen ganger er slike skjulte agendaer å gi et stikk. Da kaller vi det gjerne passiv aggressivitet. En slik form for aggressivitet er gjerne rettet mot noen sitt mest sårbare punkt, og er vanskelig å forsvare seg i mot. Om en adresserer en slik form for aggresjon, får en gjerne høre at det ikke var ment slik. Du må ikke alltid henge deg opp i slike ting, kan det bli sagt. Og så kommer det gjerne en liten beskrivelse av hvem du er og hvordan du reagerer. Det er lite oppbyggelighet knyttet til passiv aggresjon.  Passiv aggressivitet er ikke morsomt å bli utsatt for. Heller ikke aktiv aggressivitet er morsom. I det hele tatt er aggresjoner ikke morsomt.
Den formen for aggressivitet som er aller minst morsom er den som fører til vold. Bang, en knyttneve i trynet. En knyttneve i trynet er et langt mer direkte og hardtslående argument enn passiv aggresjon. Og enda vanskeligere å få noe positivt ut av. En slik knyttneve kan rettes mot en fremmed, en venn, en kjærest eller et barn. Sjøl har jeg løpt på noen knyttnever opp igjennom årene, selv om jeg etter hvert har blitt flinkere til å unngå dem. Som barn hadde jeg ikke den muligheten. Om en er sperret inne på et rom med en overgriper er det ikke så mye en kan gjøre for å styre unna. En kan forsøke å vri ansiktet vekk, men det hjelper sjelden i lengden om plassen en beveger seg på er begrenset. Knyttneven finner deg.
Å bli banket opp er en rimelig tydelig form for aggresjon, og resultatet av den kan henge i lenge. Men det finnes en fordel ved den formen for aggressivitet, vi har noe konkret å henvise til. De som lever i årevis med passiv aggresjon får gjerne ikke den muligheten. Og det gjelder også barn. Det er ikke engang sikkert de opplever å bli angrepet, kanskje de bare opplever at de ikke strekker til. Og at det er deres egen feil.
Det er mange feil en kan gjøre gjennom et liv. Men det å bli malt i grelle farger, slått, mobbet, eller langsomt og sikkert bli frarøvet all verdighet, er ikke ens egen skyld. Enten det er foreldre, en sjef, en venn, ektefelle eller en kjærest som står for overgrepet. Et barn som blir slått, er ikke ansvarlig for slaget. En kvinne som blir banket opp av sin mann er heller ikke ansvarlig for volden.
Jeg vet ikke hvorfor jeg begynte å skrive om dette med aggressivitet i dag. Det bare poppet opp fra underbevisstheten. Om en har blitt utsatt for vold eller andre former for overgrep, så gjør det ofte det. Uten at en alltid vet hvorfor. Slik en også blir det en blir, uten alltid å vite hvorfor. Man bare er, med de minner og erfaringer og de konsekvenser et liv kan gi. Og mer skal jeg ikke si om den saken. I dag. Det er ikke alltid en trenger å si så jævlig mye.  

*** 

Perspektiv 

Jensen har det ikke greit. Jensen har fått grønn arm. Jepp, sånn er det. Han våknet en morgen og så var den grønn. Nærmest selvlysende. Og hoven. Og hånden hadde mistet fingrene. Sant å si var hele hånden borte. Den hadde grodd seg sammen med armen på en måte som når jeg ser på den får meg til tenke tanker om evolusjon; landdyr som ble til hval og sånt. Luffer. Alt han har nå er en grønn langstrakt form. Den virker litt dau. Og er absolutt ubrukelig, sier Jensen, om armen sin. Men han har nå alltid hatt det med å syte over alt mulig. 

***

Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: En liten, vakker låt.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar