onsdag 4. april 2012

Det som ulmer slukner neppe ved å helle på sprit


Å sitte ved kjærestens skrivebord og skrive blogg er ikke det samme som å sitte ved mitt eget. Stolen er feil og tastaturet er feil. Men leiligheten min er tatt over av noen andre for noen dager, så jeg har ikke noe valg. Det er dette skrivebordet, eller ikke skrivebord i det hele tatt, som gjelder.
Det er påske, og jeg er kastet ut hjemmefra. Ungdommene har tatt over. Og det er jo egentlig ganske greit. Siden kjæresten min er ungeløs denne påsken får vi noen dager bare for oss selv i  hennes leilighet.
Nå er ikke mine barn ungdommer lenger, de må vel betegnes som voksne. Likevel føles det litt rart når de tar over kåken min. Det henger igjen en del minner om episoder der hjemme alene betydde å overskride noen grenser. Men jeg får stole på at de dagene er omme. Og det er jo godt for ungdommene med kjærestebesøk uten at gammern sitter i sofaen og krever opprettholdelse av territorium og vaner.
Så nå sitter jeg her da. På morran. I kontoret til Beate ved hennes skrivebord. Med kaffekoppen min. Mens hun er forvist til stuen med en bærbar. For bærbar er noe herk, så det er ikke et alternativ for meg. Jeg vil ha stasjonær pc, og et skrivebord å sitte ved. Mens hun synes bærbar er helt greit. Til ryggen svikter. Da får vi heller bytte på litt.
Nå er ikke planen å sitte ved hver sin pc hele påsken. Ute skinner solen, så en tur på apostlenes hester blir vel et tema utpå dagen. Og i går handlet vi inn alt vi skulle komme til å trenge denne uken, så kjøleskapet er fullt og kulinariske opplevelser venter. Blant annet har jeg tenkt å bake en bløtkake i dag. For bløtkake er godt. I tillegg har vi tv, og en ny sesong av Dexter er innkjøpt. Påskekrim må til.
Det er mange som opplever ferier som problematiske. Da jeg vokste opp var ferier noe herk. For i feriene var ikke faren min på jobb. Noe som betydde at han kunne bruke all sin tid til å terrorisere med hård hånd hjemme. Og terrorisere gjorde han. Tomheten han nok opplevde ved ikke å ha en jobb og sine vaner å gå til krevde sitt for en psykopatisk hjerne. Så kontrollen måtte etableres på et annet område. Gjennom å ta den fra resten av familien.  Så selv om jeg føler det er litt tap av kontroll å gi fra meg leiligheten denne påsken, så er ikke tapet i nærheten av å ligne det tapet jeg opplevde i barndommen. Da ingenting var forutsigbart og raseri og oppførsel som minnet sterkt om noe fra nazityskland gjerne fikk fritt utløp via brøl, spytt og stålnever.
Det er et rykte som sier at samlivsbrudd gjerne er hyppigere rett etter ferier. Fordi par som ellers ikke snakker for mye sammen om vanskelige tema, plutselig blir tvunget til det, siden ferier gjerne medfører at de oppsøker miljø hvor de kommer tettere opp til hverandre enn til vanlig. Som ei hytte, en campingvogn eller et hotellrom. Det er ikke så mange steder hvor en kan trekke seg bort om en er på ferie. Og de vanlige mønstrene en bruker for å unngå ulmende konflikter gjelder ikke lenger.  Så om en måneds tid eller så, kan vi nok spore dette ved at mange boliger legges ut for salg.
Det er tragisk at det skal være på denne måten. Men det er mange som er dårlige på kommunikasjon, og det er mange som ikke får til å fortelle om følelsene sine i hverdagen. På grunn av mye stress, tidsklemma, håpløshet eller en stor sårbarhet. I tillegg er det jo ikke sikkert partneren er villig til å lytte. For å lytte krever jo også sitt. Å lytte er en aktiv handling. Du kan ikke løpe fra det du har lyttet til, du må ta stilling til det på en eller annen måte. Så enkelte henter fram den siden i seg som tar avstand, i stedet for å lytte. Avstand kan en oppnå ved å koble ut, og heller tenke på noe annet mens ting står på. En av de mest effektive løsningene en kan velge når en ikke vil lytte, er likevel å angripe i stedet. Angrep vil før eller siden drepe det meste av synlige ytringsbehov fra den andre part. At det vil drepe mye annet også, er et tema som lett blir glemt i kampens hete.  
Siden feriekrangler er et velkjent tema, er det kanskje lurt å planlegge litt. Ikke planlegge kun det som skal bli morsomt, men også planlegge litt i forhold til hva en gjør om ting tilspisser seg. En liten avtale her og en liten avtale der kan gjøre en stor forskjell. Når en først står med begge beina i dritt er det vanskelig å hoste opp nye strategier, så det er en fordel om en kan klare å synliggjøre løsningsmodeller på forhånd. Men siden krangler i ferier gjerne har sitt utspring i for eksempel dårlig evne til kommunikasjon, vil vel de som kunne trengt det mest uansett ikke velge en slik løsning. Men heller fokusere på det som skal legges som et teppe over problemer.  Alt det som er gøy. Det å være sammen. Håpene, drømmene og illusjonene.
Et annet tema er alkohol. For mange innebærer ferier et annet forbruk enn ellers. Og vi vet jo alle at en dram for mye kan utløse laviner. Så avtaler rundt alkoholforbruk er det også lurt å bli enige om på forhånd. Spesielt om en har barn i sin nærhet.  Det hjelper lite å ta opp dette temaet når blodet allerede er tynnet ut. Fyllekrangler er ikke moro for verken voksne eller barn. Og ender gjerne opp med beskyldninger og kastig av dritt.
Hos Beate og meg blir nok ikke slikt som fyllekrangler et tema. Selv om vi har handlet inn litt godt til glasset, ved siden av god mat. Antagelig vil ikke krangler i noen form i det hele tatt oppstå. Det betyr likevel ikke at vi slipper å kjenne på ting i påsken. For vi er ikke vant til å gå så mye oppå hverandre og samtididg være helt alene. Men jeg tror det går greit. Vår styrke er at vi snakker sammen. Ikke bare om det som er gøy, men også om det som er vanskelig. Det er spennende å snakke sammen. Og ikke bare snakke til hverandre. Det er utvidende. Og for mitt tilfelle får jeg også lære mye. For på mange områder er Beate mye klokere enn meg, og kan vinkle ting på en måte som gjør at jeg får en aha-opplevelse. I tillegg er hun flink til å lytte.
Nå er kaffekoppen min tom for lenge siden, og det nærmer seg frokost. Frokosten vil bestå av Chili con carne, som er rester etter middagen fra i går. Når Beate og jeg er sammen er det alltid jeg som lager maten. Det er slik det fungerer for oss. Og jeg lager gjerne så mye til middag at vi har til frokost også. For middag til frokost er knall.

Nå må jeg forsøke å finne dagens link.  

Ha en fin dag.
Bjørn
Dagens link: Rage!

  






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar