lørdag 17. mars 2012

Virkelighet og balanse


I skrivende stund er jeg så vidt våken. Det vil si at tiden har plassert sitt merke på lørdags formiddag, og jeg har nettopp stått opp. I det minste håper jeg at jeg er våken. Om jeg likevel skulle sove, er dette en svært virkelighetstro drøm, som jeg kanskje bør våkne av før jeg skriver noe jeg ikke vil forstå i våken tilstand. For drømmer har jo en tendens til å virke litt uforståelige når en våkner. Om det da ikke er slik at jeg alltid drømmer. At drømmene jeg har vanskelig for å forstå er drømmer i en annen drøm. At hele virkeligheten er en drøm, som har sitt utspring i kun én eneste bevissthet. At ingenting annet finnes, kun denne ene bevisstheten. Som til gjengjeld er meg.
Slike tankeeksperiment blir fra tid til annen hostet opp. I dette tilfellet rundt hva som egentlig finnes. Noen mener også at en ikke kan få svar på hva som finnes eller ikke finnes, siden svaret uansett kan være noe vi drømmer.
Jeg tror jeg satser på å tro at ikke bare jeg finnes, men også at du finnes. Jeg synes den tanken er greiere enn alternativet. I mitt hode er det veldig kjekt å vite at du finnes. Vel er det slik at jeg har blitt vant til å leve venneløs, men derifra til at kun jeg finnes gir åpning for en ensomhet i tillegg. En ensomhet av gigadimensjoner.
Dette med å være venneløs er jo ellers ikke en så stor greie, det er mange flere enn meg som har det slik. Og trives. Uten å føle seg ensomme. En lever livet sitt med slekt og familie, bekjente og kollegaer, og synes det er greit. Selv om en ikke har noen som en egentlig kan kalle for eksempel sin bestevenn. Så det er vel heller begrepet venneløshet som er litt skummelt for noen, ikke situasjonen i seg selv. Å ikke ta situasjonen inn over seg kan lede til forestillinger, slik at en heller kaller kjæresten sin for sin bestevenn eller noe slikt. Og det er jo greit. Folk kan kalle en spade for ei skje, uten at jeg skal legge meg opp i det. For mitt eget vedkommende er jeg likevel opptatt av å gi ting sitt riktige navn.  Og det er nå en gang slik at de fleste stort sett ikke flyr rundt og puler på sine venner, selv om en gjør det med ektefellen eller kjæresten, så et skille i roller finnes jo faktisk.
Noen vil kanskje arrestere meg nå og si at de ikke puler på noen som helst, men at de derimot elsker med sin kjære. Og det er helt greit. Valg av ord er en menneskerett. I dette tilfellet sier ikke valg av ord så veldig mye om hva selve hendelsen innebærer utover en mulig penetrering, men mer om hva en ønsker den skal være sett i lys av. Gjerne levende lys. Med duft. Det handler med andre ord om fargelegging.
Vi er flinke til å fargelegge ting. Vi fargelegger nesten alt som finnes rundt oss. Spesielt om vi ønsker å selge oss inn hos noen, eller skape en illusjon av hvem vi er for oss selv. På hver vår måte fargelegger vi. Som i en fargeleggingsbok. Denne boken vi kaller livet. Noen fargelegger nøye, andre kaster seg bare over oppgaven og later til å ikke bry seg om det kommer litt farge utenfor det gitte omrisset. Det å framstå som litt røff i kantene kan vær et mål i seg selv. En kan også velge hva en skal fargelegge. Om det er en bukett roser eller en bil, eller en pøl med spy. Det handler til syvende og sist om hvordan vi ønsker å bli oppfattet, og hvor mye eller hva vi klarer å ta inn over oss av det vi besitter av egenskaper. Uansett forsøker vi i tillegg til å ville gjøre oss spiselige for oss selv, også å ta kontroll over andre, gjennom å kontrollere hva de oppfatter. Vi bruker krefter på å lede en betrakters blikk i retning av noe vi føler vi behersker. Og ender gjerne opp med mer eller mindre synlige budskap som går i retning ”elsk meg for de fine blomstene jeg fargela”, eller ”elsk meg på tross av spyet jeg fargela”.
Å bli elsket er viktig for oss. Å bli elsket, verdsatt og godtatt. Det gir oss verdi. Det motsatte blir lett koblet opp til verdiløshet, selv om en ikke trenger å bli hatet for å føle seg uten verdi. Det er nok å ikke bli elsket. Det å være uelskelig.
En kan ha mange grunner til å føle seg uten verdi. Grunnene kan være etablert av en selv via valg en har tatt og de konsekvenser det har ledet til, eller de kan være etablert av noen som ikke tillot deg å ha verdi. Å føle at en er uten verdi kan komme av sårbarhet, av så enkle ting som at en er så redd for å vise sitt egentlige jeg, at en kun spiller en rolle. Det er vanskelig å elske en rolle. Det er mye lettere å elske deg.
Verdiløshet er en helt annen greie enn venneløshet, selv om enkelte ikke greier å skille slike begreper. Jeg tror det er viktig å skille begreper. Selv er jeg som nevnt noen ganger her på Vannlandet venneløs, men jeg er ikke verdiløs for omverden likevel. Jeg vet jeg har verdi for noen. For kjæresten min, barna mine og resten av familien. Og slik er det med deg også. Du har verdi for noen. Ikke fordi du er god til å fargelegge, men fordi du finnes i livet til noen, og er bundet sammen med dem av forskjellige bånd. Slikt som følelser og felles opplevelser. Om du fargelegger jakka di grønn eller rød betyr lite i forhold til hva du er verdt for noen. Verdien din ligger et annet sted.
I tillegg til å ha en verdi for andre kan en ha verdi i seg selv. En kan føle at en har en egenverdi. Egenverdi vet jeg mye om, for jeg har lest om det i bøker. For min egen del er greia med egenverdi mye vanskeligere å føle meg som eier av enn det er å ha verdi for noen andre, men jeg jobber med saken, og føler jeg er på gli. Målet mitt er å få verdien jeg har for andre til balansere  mot en egenverdi. Om en kan kalle noe slikt for et mål. Kanskje er det mer riktig å kalle det en lengsel.  Jeg har en forestilling om at jeg på et vis er i mål, om jeg klarer å finne balansen mellom å ha verdi for noen andre og å ha en egenverdi. Litt som å komme hjem. Litt på samme måte som at en er i mål om en klarer å finne balanse mellom sine myke og harde sider. Eller maskuline og feminine sider, som noen kaller det. Og nå snakker jeg ikke om maskulin og feminin som om det skal ha noe med seksualitet å gjøre. Ikke alt handler om seksualitet.
 Jeg tror at å finne en balanse mellom det feminine og maskuline vil bringe en nærmere det å være et fullendt menneske, og ikke bare en rolle. Men det er vanskelig å få det til. Det er vanskelig å være menneske. Vanskelig å være tro mot seg selv. Vanskelig å være i bevegelse. Vanskelig å være synlig. Vanskelig å ikke gjemme seg bak roller og andres syn på saken. Selv om andres syn på saken ofte er projisert inn i dem av oss selv, vår usikkerhet og skam, redsel for å bli dømt og ikke å bli elsket. Det er derfor vi fargelegger. Av redsel, usikkerhet og skam.  Det er også derfor vi bruker så mye energi på å holde fargene innenfor linjene som er trukket opp på forhånd.


Ha en fin dag.

Bjørn

Dagens link: Balanse






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar