tirsdag 7. februar 2012

k-verdi


I dag hørte jeg et foredrag om k-verdi. Jeg regner med at k-verdi ikke er et begrep som er på alles tunger, men k-verdi er navnet på et forskningsprosjekt.

Sitat fra k-verdi.no:
K-verdi er ei forkorting for forskingsprosjektet Kunstnarisk verdiskaping. Eit prosjekt om søppel og readymades, kunst og keramikk. Det er eit samarbeid mellom Kunsthøgskolen i Bergen og Vestlandske Kunstindustrimuseum, og ein del av Norges forskningsråd sitt KULVER-program.


Etter foredraget har det surret en del tanker i hodet mitt. En del av tankene er konkrete og knyttet opp til mitt eget arbeid, men noen er mer generelle og flytende.
Hva skjer når et objekt mister sin opprinnelige funksjon? Jo, da kaster vi det, eller i noen tilfeller gjenbruker vi det.  Plastflasker og papir og glass blir til nye produkter vi kan gå på butikken og kjøpe. Noen ganger kan det som hos enkelte blir benevnt som søppel også få et nytt liv på en annen måte. Det kan få opprettholde sin funksjon i en ny setting, eksempelvis i form av klær som får nye eiere. I min barndom ble ikke ting kastet så raskt som det gjør nå, så vi arvet klær. Slik fikk klærne en ny verdi for noen, selv om den opprinnelige eieren hadde vokst fra dem. I dag arver vi kanskje ikke så mye, vi er mer opptatt av å få nytt. En jakke har i vårt samfunn ofte en funksjon i tillegg til det å holde noen varm, den skal også gi status. Den skal definere eieren. Derfor trenger vi stadig nytt som gir status i den lille tidsperioden produktet var ment å fungere i. Så i stedet for at noen skal arve gir vi det vi ikke lenger bruker til for eksempel Fretex. Og så får tingene lov til å fungere i sin funksjon en stund til, hos noen som synes gjenbruk er en grei ordning. Og dem er det ganske mange av.
En annen måte å bruke eksempelvis en utbrukt jakke på er å gi den en helt ny funksjon. I gamle dager lagde man filleryer av gamle klær, og lot dem smykke hjemmet, i tillegg til å dempe kulden i kalde gulv. I dag bruker enkelte kreative sjeler sin kreativitet til å sy om gamle klær og gi det brukte et nytt liv på den måten. Men gamle ting kan også bringes langt vekk fra sin opprinnelige funksjon, og finne et nytt liv i for eksempel gallerier. Som kunstverk. Og dette er en spennende transformasjon, synes jeg, som åpner for mange muligheter og temaer å jobbe med.
Det finnes mange tilnærmingsmåter når en skal arbeide med kunst slik jeg gjør.  Kunst trenger jo ikke være kun noe estetisk vakkert vi kan pryde våre hjem med, i linje med et landskapsmaleri eller en blank vase. Noe som er lett og uproblematisk å forholde seg til. Kunst trenger ikke være noe som høyner vår status ved å bli satt på en pidestall i stuen vår. Kunsten må ikke være knyttet opp til en økonomisk verdi. Den trenger ikke å være noe som bekrefter at akkurat her hvor vi står nå med de verdiene vi har annammet oss er det ultimate ståsted for all tid og for alle mennesker og alle kunstneriske uttrykk. Kunst kan også være bevegelse. Kunst kan være et glimt i tiden, et utpust, et fragment av en historie, et budskap, en billedliggjort følelse, en provokasjon eller et statement.
Kunst er muligheter, ikke en begrensing. Akkurat slik mennesker også er.

Ha en fin kveld

Bjørn
Dagens link: k-verdi


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar